Foto: Shutterstock

A takové si můžete připravit doma. Pokud jim tedy obětujete trochu času. S těstem vám pomůže kuchyňský robot. Pak si chvilku počkejte, dokud nenakynou, smažení bude raz dva, zdobení taky a pak už si jen pochutnáváte.

DSC_0256.jpg (141 KB)
Foto: Alena Kolaříková

Suroviny

  • 500 g polohrubé mouky
  • 150 - 180 ml mléka
  • 2 žloutky
  • 60 g cukru krupice
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 2 lžíce rozpuštěného tuku
  • 1 kostka droždí (nebo 1 sáček sušeného)
  • špetka soli

poleva

  • 200 g kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa
  • 4 lžíce olivového oleje

na posypání

  • nasekané ořechy
  • lyofilizované ovoce

DSC_0257.jpg (109 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Postup

Pokud pracujte s čerstvým droždím, připravte si nejdříve kvásek. Ohřejte 150 ml mléka tak, aby bylo vlažné. Rozmíchejte v něm lžíci cukru a rozdrobte do něj droždí. Nechejte stát na teplém místě, dokud se na povrchu nevytvoří bubliny. Potom můžete pokračovat s receptem.

Kdo používá sušené droždí, stačí jej rozmíchat do mouky. 

Přidejte i zbylé suroviny a zadělejte těsto, hladké a nelepivé. Můžete pracovat vařečkou, rukama nebo v kuchyňském robotu. Pokud se vám bude zdát těsto příliš tuhé, přidejte trochu mléka. Nebo naopak, kdyby lepilo, přidejte trochu mouky. 

Těsto nechejte kynout na teplém místě, přikryté utěrkou, zhruba hodinu.

Poté nakynuté těsto rozválejte, na tloušťku zhruba 1 - 1,5 cm. Vykrajujte kolečka a vevnitř ještě další kolečko. My jsme vykrajovali cca 9 cm a ve středu 2,5 cm. Přikryjte utěrkou a nechejte kynout další hodinu a půl. 

Připravte si velký hrnec nebo fritovací hrnec a nalijte do něj hodně oleje. Smažte donuty dozlatova, z obou stran. Nemějte teplotu úplně naplno, aby se nepřipálily a pěkně prosmažily.

Nechejte okapat od tuku a potom poskládejte na papírovou kuchyňskou utěrku, aby odsála přebytečný tuk. 

Připravte si vodní lázeň. Do misky nad horkou vodu nalámejte čokoládu a rozpusťte. Vmíchejte do čokolády olivový olej a promíchejte. 

Do této polevy namáčejte z jedné strany donuty a na teplou čokoládu sypejte zdobení. Nám se osvědčilo lyofilizované ovoce a nasekané oříšky. 

Klidně ihned podávejte, protože teplé, s polevou, která ještě neztuhla, jsou nejlepší :-)

Dobrou chuť přeje Elly.

Bezlepkové koblihy s malinami

1.jpg (23 KB)

Foto: archiv redakce

Tvarohové koblihy s malinovou omáčkou

2.jpg (165 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Koblížky, pochoutka nejen masopustní

3.jpg (94 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Reklama