Nejvíce potřebují mléko ke svému správnému vývoji děti. Pro vyvíjející se organismus je nutný vyvážený příjem všech potřebných látek – bílkovin, sacharidů, tuků, vitamínů, minerálních látek a stopových prvků. Chyba ve výživě, která pro nás dospělé představuje jen přechodný zdravotní problém, je pro dítě často příčinou neodstranitelných poruch ve vývoji. Se změnami v životním stylu za poslední desetiletí převážily v dětském jídelníčku (zvláště u školáků) sladká a energeticky vydatná jídla na úkor zdravějších potravin obsahujících vápník, železo, jód, vitamíny a antioxidanty.
Děti by měly podle odborníků denně zkonzumovat dvě až tři mléčné porce, z velké části tvořené kysanými mléčnými potravinami. Probiotická kultura přítomná v zakysaných mléčných výrobcích zvyšuje obranyschopnost dítěte také je důležitá pro trávení a správné fungování střev. Ideální jsou z tohoto hlediska kefíry, jogurty a zakysaná mléka, která můžeme dětem podávat buď ke snídani nebo dopolední či odpolední svačině.
Nezapomínejme ani na čerstvé mléko, které je vynikajícím zpestřením snídaně třeba v kombinaci s kukuřičnými lupínky, müsli nebo cereálními pochoutkami, ale také jako nápoj, a to samotné, či s přídavkem kakaa nebo ovomaltiny. Proč právě čerstvé mléko? Pokud porovnáme sklenici čerstvého (pasterizovaného) mléka se sklenicí trvanlivého mléka, ošetřeného UHT metodou, zjistíme, že mírnější zpracování při pasterizaci napomáhá lépe zachovat hodnoty syrového mléka. Vzhledem ke kratší době skladovatelnosti jsou v čerstvém mléku zachovány i vitamíny citlivé na světlo. Současně při pasterizaci nedochází k téměř žádným změnám v kvalitě mléka z hlediska obsahu živin. U mléka ošetřeného procesem UHT jsou zaznamenány významné ztráty při zpracování a to jak kyseliny listové a vitamínu C, tak i vitamínu B12 a B1 (thiamin). Délka a podmínky skladování vedou k dalšímu snižování obsahu kyseliny listové, vitamínů B6, vitamínu B12 a do jisté míry i vitamínu A. Obsah bílkovin i aminokyselin se nemění ani jedním z obou procesů.
Čerstvé mléko a zakysané mléčné výrobky najdete v chladících pultech obchodů v praktických obalech se stříškou, ať už se šroubovým uzávěrem, nebo bez něj.
Nový komentář
Komentáře
Bridget: A nepřestala jsi s tím mlíkem? To víš, jak se jednou metabolismus nastartuje..
Mili: To, že Tvoje sestra měla zdravé zuby i bez mléka (a tím pádem možná i bez dostatečného přísunu vápníku), ještě není důvod, aby ji v tom kdokoli bezhlavě napodoboval.
O prospěšnosti mléčných výrobků (zejména těch kysaných) nemám důvod pochybovat. A jako ve všem tady platí zlatá střední cesta - takže ne plnotučné mléko a smetanové jogurty, ale na druhou stranu taky ne ta bílá voda, co se jmenuje odstředěné mléko a jogurty slazené aspartamem, zahuštěné bůhví čím, zato však s 0% tuku.
Mili: A proč zrovna tučné a přeslazené? Je na tobě jaké si koupíš - mrkvička je taky zdravá, ale když jí udusíš, dáš pod ní kus máslíčka a ještě ji pěkně zahustíš, tak to taky už bude slabší ...
simisead: Ano, ale vitamín D si tělo tvoří samo, k tomu stačí pobyt na sluníčku.
Kupuji jen trvanlivé, je levnější a při té spotřebě co děti mají ty vitámíny a minerály z něj doženou.
Znám kilometry jiných názorů, které tvrdí, že pití mléka není dobré nebo že dokonce škodí .
Pokud jde o pasterizované mléko versus UHT mléko, tak kromě obsahu vitamínů je nesrovnatelná především chuť. Schválně se zkuste napít nejdřív "obyčejného" mléka a pak toho trvanlivého . nechápu lidi, co si kupují kartony trvanlivého mléka - já mám doma jednu krabici jako rezervu, když si večer vzpomenu, že mám chuť na puding nebo chcí upéct buchtu. Jinak kupuji mléko z JčM se šroubovacím víčkem a to je