Jeden z nejlepších světových kuchařů, hvězda „kuchyňské“ reality show Channel 4 Ďáblova kuchyně a zároveň urputný protiva Gordon Ramsay si otevřel v Praze novou restauraci v rámci své značky Maze. Po světě má tenhle slavný a příšerně arogantní šéfkuchař už dvanáct restaurací. Ta v naší metropoli je první Maze v kontinentální Evropě a zároveň vůbec první podnik v ČR, který má velkou šanci získat označení michelinskou hvězdičkou.
Michelin nejsou jen pneumatiky
Michelinské hvězdičky, nazvané podle prestižního gastronomického průvodce, jsou považovány za ocenění nejvyšší kvality v kulinářském oboru. Restaurace, které se takového označení dostane, je na pomyslném světovém vrcholu. Vedle Prahy můžete navštívit tyhle Gordonovy super vývařovny například ve Velké Británii, New Yorku, Tokiu, Singapuru nebo v Dubaji. Byla to jeho restaurace Petrus, kde v roce 2001 utratilo šest bankéřů 44 tisíc liber za několik lahví vína.
Gordon Ramsay podle svých slov nevidí důvod, proč by Praha neměla mít restauraci s michelinskou hvězdičkou. To znamená, že i my máme nyní možnost poznat na vlastní chuťové buňky, co je to kulinářský ráj. Právě ve zmiňované televizní show Hell´s Kitchen drsný Skot dokázal, že pod jeho vedením je možné udělat špičkovou restauraci z čehokoliv. Principem pořadu, který sleduje pravidelně kolem čtyř milionů diváků, je nalézt nějaký velmi špatný a krachující podnik a Ramsay ho musí do týdne pozdvihnout. Skoro vždy byl úspěšný, ale právě v seriálu si mohli diváci, zejména však dočasní podřízení, užít jeho neurvalosti a sprostého chování. Jednou se dokonce nepodařilo zabránit fyzickému napadení, v jiných případech dokázal vzteky rozplakat část personálu. Zkrátka v situacích, kdy ostatní opatrně chodí kolem horké kaše, aby si nezadali, on naopak s provokativním posměškem ve tváři chrlí jednu nadávku za druhou a uráží všechny kolem. Za to se mu dostalo přezdívky Mister Fuck, ale jemu to určitě nevadí, protože i díky své image náramně zbohatl. Jeho umění v přípravě jídel je však téměř bezkonkurenční.
Cesta k úspěchu
I přes určitou kontroverznost se Ramsayovi daří, na co sáhne. Je to bezesporu dáno tím, že je naprostý perfekcionista. Podle všeho je tenhle Skot naprosto nespokojený i ve chvíli, kdy sbírá jedno ocenění za druhým. Dvaačtyřicetiletý šéfkuchař získal během svého života množství zkušeností. Z domova svých rodičů odešel již v šestnácti, hrál jako profesionální fotbalista a po sérii zranění opustil na vrcholu špičkový tým skotských Rangers a rozhodl se pro vzdělávání v umění gastronomie. Několikrát působil ve vyhlášených restauracích jako Harvey´s nebo Roxbury House, jenže díky své povaze to nemělo dlouhého trvání. Jednou odhalili jeho milostný poměr s ženou majitele restaurace, podruhé nemohl vydržet „hnusné tyranizování“ a zabouchl za sebou dveře. Poté se rozhodl postavit na vlastní nohy. Odcestoval do Francie a v Paříži tři roky spolupracoval s kuchařskými esy Savoyem a Robuchonem, oceněnými Michelinem. Následovně pracoval jako osobní kuchař na luxusní jachtě na Bermudách. V roce 1998 otevřel svůj první podnik v Chelsea a od roku 2001, kdy ho francouzský Michelin ocenil první hvězdičkou, stoupá jeho hvězda strmě vzhůru.
Maze Prague
Restaurace byla otevřena v nově zrekonstruovaných prostorách hotelu Hilton Prague Old Town v Celnici a jako šéfkuchaře do ní Ramsey obsadil Philipa Carmichaela. Design prostorů je laděn do šedomodrých odstínů a výrazně působí geometricky umístěné kovové obklady a zajímavá světla. Sednout si můžete na různé druhy židlí, sedaček a lavic. Působí to trochu chladněji, ale velmi moderně. Obsluha je na vysoké úrovni, a pokud do restaurace přijdete, budete mít možná pocit, že jste pro personál středobodem dění. Co se týká jídel, tak to snad ani nemá cenu popisovat, prostě fantazie. Na rozdíl od jiných „lepších restaurací“ se tady nemusíte obávat, že dostanete málo jídla. Pokrmy jsou v dostatečném množství a navíc patřičně hutné a výživné. Zčásti je nabídka jídelního lístku naplněná pokrmy, které můžete najít i v londýnském Maze, ale zčásti jsou to originální receptury přímo pro pražský podnik.Možná se budete divit, ale ceny nejsou tak vysoké, aby si tam člověk nemohl, byť spíše příležitostně, zajít. Hlavní jídla se pohybují kolem 500-600 korun. Chcete-li poznat širší záběr kuchyně, můžete si objednat degustační menu za necelých 1800 korun, ale pozor - má sedm chodů, takže raději před tím den nejíst. Honosný je taktéž úctyhodný seznam vín, které můžete ochutnat.
Nezbývá než doporučit, aby jste co nejdříve potkaly správného gentlemana, který vás do Ramsayho restaurace pozve na večeři.
Další informace, ale třeba i jídelní lístek s cenami si můžete přečíst na
http://www.gordonramsay.com/mazeprague/
Myslíte, že michelinová restaurace může opravdu nabídnout víc než ostatní? Zajdete do Maze Prague příležitostně? A co ceny, myslíte, že dát za jídlo tolik peněz je slušné? Anebo si i vy myslíte, že sedm set za jídlo ve špičkové restauraci světového jména není moc? Líbí se vám Gordonova jídla na obrázcích?
Nový komentář
Komentáře
Tady je v akci společně s moderátorem slavného Top Gear: http://www.youtube.com/watch?v=VKEPPw5Jd2M
Kelly: Já bych řekla,že je to taky hodně "image" pro média,která mu dobře prodává.Olivier je ten "hodný",on je ten "zlý"
Meander: No,ono je to s těma jeho pořadama asi složitější,mám dojem,že se spekulovalo s tím,že je to spíš reality show než realita,že ne vše v tom pořadu je úplně košer-že se třeba dotyčný pajzl předvádí záměrně na začátku v daleko horším světle než ve skutečnosti je.Ale čert ví
Meander:
http://www.ukastelana.cz/home/?chef_id=3 Díky tomuhle chlapíkovi.Je to odsud blízko ddo Vídně a taky pro zeleninu a ovoce na Břeclavsko,Znojemkso,jižní SLovensko-a dobrou kuchyni asi opravdu nejvíc dělají kvalitní a čerstvé suroviny. Já u něj byla naposledy před tuším 5ti lety a bylo to opravdu
a údajně je to stále lepší.
Jsem si ho pustila na youtube, on je to docela fešák
I když tady na té fotce vypadá na skoro na šede...
Vivian: třeba nebude tak strašný když ví, že záchodky mají být čísté a krásné - teda, hlavně ty dámské
Vivian: Na kabelovce jsem sledovala seriál, jak se snažil z blum udělat kuchaře. Pár z těch, kteří prošli jeho lágrem, je teď hooodně úspěšných.
Taky šel pořad, kde dost razantně vysvětloval majitelům, jak zachránit svoje krachující podniky. A dařilo se. Je to hulvát jako sviňa, ale je to borec.
Zašla bych
, ale asi až bude bejby starší, s kojencem nee
Včera jsem na jedničce zahlídla kousek interview s Gordonem Ramsayem a bylo to samý fuck a shit, tak by mě zajímalo, jak tenhle týpek vaří
Rufo: Jawohl.
Stejně jako člověku nikdo nevezme zážitek z povedeného koncertu. Do konce života budu se slzou v oku vzpomínat na Klezmatics.
shb: Ty nepovazujes vareni za umeni ?
OK, jsou lide, co jim nic nerika hudba, jine nezajimaji knihy, dalsi treba obrazy ci divadlo. No a nekoho asi nezajima jidlo.
Podle mne vsak to, co si clovek uzije (treba pri dobrem jidle) je to, co mu nikdo nikdy nevezme
shb: Představ si, že je.
Je to umění srovnatelné s komponováním hudby.
tento pán je pro mně
to je vaření takový umění???
tyrkys: chápu, akorát, těstoviny se sýrem a kečupem považuji spíše za výtvor mezinárodní kuchyně než české
Solei: Kelly: včera říkal, že mu českou kuchyni vařila jeho bývalá přítelkyně - česká modelka
.
* nemyslím
* rozhodně ne
* nejsem padlá na hlavu, abych za jídlo vyhazovala takový sumy
* to maso nevypadá zle, to druhý jídlo bych nedala ani našim psům
Kelly: Někdy jo. Zejména v tomhle oboru, pokud to chce dotáhnout až na tu hvězdičku. Nevěřila bys, co za blumy se v kuchyních vyskytuje. Ostatně, lidi se k němu hrnou, on je totiž umí přinutit naučit se vařit pořádně - tedy vydělávat prachy.
Meander: když jsem včera viděla o něm reportáž a jak se chová k lidem, spadla mi brada. Člověk přece nemusí druhé urážet a ponižovat, aby dosáhl úspěchu. Ale možná je to pro něj určitý druh masochizmu
Jaštěrička: Fakt? Já měla za to, že Mollica je místní zahraniční star, na kterou si nikdo netroufne
mafi: Možná není špatný občas vytáhnout paty z Prahy nejen za hranice
. Brněnská restaurace U kastelána loni v hodnocení samotných kuchařů byla vyhlášená nejlepší restaurací u nás.Trhli i Vita Mollicu
Kelly: Když on tenhle pán uráží i britskou kuchyni. Uráží jakoukoliv kuchyni se mu urážet chce, stejně tak lidi.
Když dosáhnu z nuly tak vysoko, jako on, a udržím se tam, jako on, taky si budu urážet, koho se mi zamane.
Solei: vidíš mi do hlavy. Přesně to jsem si myslela, že se asi protáhl nějakým nádražím