shutterstock-1060048511.jpgFoto: Shutterstock

Vědci z University of California (UC) náhodně rozdělili účastnice do dvou skupin. V intervenční skupině ženy jedly mandle jako svačinu, což představovalo 20 procent jejich celkového denního příjmu kalorií, nebo průměrně 340 kalorií denně (asi 60 gramů). Kontrolní skupina konzumovala jiné občerstvení, které také představovalo 20 procent kalorií: fíkovník, cereální tyčinky nebo preclíky. Kromě toho účastnice studie konzumovaly svou pravidelnou stravu a nejedly žádné jiné ořechy ani produkty obsahující ořechy.
 
Na začátku studie byla zhodnocena jejich kůže a pak ještě jednou po 8, 16 a 24 týdnech. Rovněž byla hodnocena hydratace pokožky, transepidermální ztráta vody a vylučování mazu mazovými žlázami těla.

mandle.jpgFoto: Shutterstock

Vědci zaznamenali statisticky významné snížení závažnosti vrásek ve skupině konzumující mandle a zjistili, že po 16 týdnech došlo ke snížení o 15 procent a po 24 týdnech ke snížení o 16 procent. Došlo u nich také k významnému snížení celkové intenzity pigmentu na obličeji nebo nerovnoměrnosti tónu pleti a to o 20 % po 16 týdnech.
 
Vědci poznamenali, že tělesná hmotnost zůstala konstantní jak pro skupinu žen konzumující mandle, tak pro druhou skupinu. „Denní konzumace mandlí může být účinným prostředkem ke zlepšení vzhledu vrásek na obličeji a tónu pleti u postmenopauzálních žen,“ uvedla Raja Sivamani, dermatoložka a hlavní výzkumnice studie.

Vědci poznamenali, že studie se omezuje pouze na 24 týdnů, a proto nevíme, jaké výsledky by mohl mít dlouhodobější pravidelný příjem mandlí.

Reklama