Blíží se svátek zamilovaných, den zasvěcený romantickým vyznáním lásky. Přemýšlíte, kam zajít se svým nejmilejším na večeři? Co takhle připravit si doma něco dobrého společně a užít si svátek zamilovaných v soukromí? Vyzkoušet můžete následující delikátní recepty, kterými potěšíte nejen oči, ale zejména své smysly.

Profiterolky s uzeným lososem

Porce: 30 kusů

Příprava: 35 minut

Pečení: 20 minut

Těsto na profiterolky:

  • jii.jpg300ml studené vody
  • 100g másla
  • 120g hladké mouky
  • 3 vejce
  • špetka soli

K dokončení:

  • 200g uzeného lososa
  • Tatarská omáčka Hellmann´s Delikátní
  • čerstvá okurka
  • klíčky řeřichy

Troubu rozehřejte na 200°C.

Do hrnce nalijte 300ml studené vody a do ní nakrájejte na kostičky máslo. Zahřejte na středním plameni, pomalu zahřívejte a nechte rozpustit.

Mouku smíchejte se solí. Jakmile se začne vařit voda s máslem, stáhněte z plamene a najednou vsypejte mouku se solí. Neustále míchejte, dokud se nevytvoří bochánek a na dně hrnce nebude bílý povlak.

Vejce rozšlehejte a postupně zapracujte do těsta, vznikne tak hladké a lesklé těsto.

Plech vyložte pečícím papírem a pomocí lžičky tvořte malé bochánky. Dělejte mezi nimi větší prostor, v troubě totiž vzrostou. Vložte do trouby a pečte 20 minut do zezlátnutí. Po upečení přendejte na mřížku a nechte vychladnout.

Hotové a vychladlé profiterolky rozřízněte v půli.

Okurku dobře omyjte a nakrájejte na kolečka.

Lososa nakrájejte na opravdu tenké plátky.

Profiterolku naplňte uzeným lososem, polovinou lžičky Tatarské omáčky Hellmann´s Delikátní a plátky čerstvé okurky. Navrch přidejte pár klíčků řeřichy.

 

Gravlax

ji2.jpg

Porce: 4

Příprava: 15 minut

Odležení: 1 - 3 dny

  • 500g lososa
  • 300g soli
  • 300g krystalového cukru
  • 2 - 3 lžíce kopru
  • pepř

K servírování:

  • Tatarská omáčka Hellmann´s Delikátní
  • citrón
  • klíčky řeřichy

Lososa je třeba dobře očistit a zbavit kůže. Lososa položte kůží dolů a pomocí dlouhého a ostrého nože kůži odkrojte. Z lososa odkrojte také břišní část, která je příliš tenká a nehodí se pro tento typ receptu.

V míse smíchejte sůl, krystalový cukr a čerstvě nasekaný kopr, dobře promíchejte. Část soli nasypejte do menší podélné misky a rozprostřete.

Lososa bez kůže položte na sůl a celého ho zasypejte zbylou solí s cukrem a koprem. Zabalte do fólie a nechte v lednici odpočívat.

Minimální doba naložení je jeden den, čím déle ho tam necháte, tím bude maso lososa pevnější. Sůl z masa odstraňte, popřípadě opláchněte pod studenou vodou a dobře osušte.

Lososa nakrájejte pomocí hodně ostrého nože na velmi tenké plátky. Zasypejte klíčky řeřichy a podávejte s Tatarskou omáčkou Hellmann´s Delikátní a měsíčkem citrónu.

 

Zamilované minisendviče

ji1.jpg

3 porce (2 jednohubky na porci)

  • 2 plátky toustového chleba (jeden světlý, druhý tmavý)
  • 1 silnější plátek tvrdého sýra (čedar)
  • 1 silnější plátek šunky
  • 2 lžíce majonézy Hellmann´s Delikátní
  • bylinka na ozdobu

Plátek chleba potřete majonézou, položte na něj sýr, potřete majonézou. Přiklopte druhým plátkem chleba, potřete majonézou a položte plátek šunky. Sendvič zabalte do potravinové folie, zatižte a nejlépe na několik hodin dejte do lednice.

Poté malými tvořítky vykrajujte různé tvary. Můžete také nakrájet nožem na čtverečky, obdélníčky, trojúhelníčky atd. Ozdobte bylinkou.

 

Preclík sendvič

ji4.jpg

2 porce

  • 1 velký preclík ve tvaru srdce
  • 2 lžíce majonézy Hellmann´s Delikátní
  • hrst rukoly
  • 6 pátků parmské šunky
  • 6 plátků mozzarelly
  • bazalkové pesto

Preclík podélně rozkrojte napůl, vnitřní část pomažte majonézou Hellmann´s Delikátní, nazdobte rukolou, šunkou a mozzarellou. Nakonec pokapejte pestem a přiklopte.

 

Další informace na www.hellmanns.cz