Všichni už jsme o ní někde slyšeli, mnozí z nás ji drželi – někdo s větším, někdo s menším úspěchem. Řeč je o jedné z nejpopulárnějších „hubnoucích“ diet – dělené stravě.
Dietu založenou na systému „jednou kytičky, jednou zvířátka“ propagoval již začátkem 20. století dr. Hay, po něm ji pak po svém modifikovala řada dalších – od lékařů po umělce.
Je však dělená strava tak efektivní a účinná? Proč někteří při dělené stravě hubnou a někomu se to ne a ne podařit?
Co je vlastně principem diety?
Dělená strava vychází z předpokladu, že přijímáme-li současně sacharidové a bílkovinné potraviny, nadměrně tím zatěžujeme náš organizmus, který najednou obě živiny zpracovávat neumí. Proto je musíme dělit. Tuky jsou ve většině chápány jako potraviny neutrální, tedy je možné je kombinovat s oběma předešlými skupinami.
Co nám dělená stava může přinést?
Kombinování potravin s sebou přináší nutnost sledovat, co vlastně jíme. Můžeme si tedy během výběru vhodných a nevhodných potravin uvědomovat své dosavadní stravovací chyby (nepravidelná strava, jídlo ve spěchu atp.). Dieta klade velký důraz na konzumaci ovoce
a zeleniny, což je jistě přínosem.
A negativa?
Dělenou stravou si můžeme výrazně snížit či naopak nadměrně zvýšit příjem energie. Nemůžeme-li jíst dosud oblíbené kombinace surovin, jídlo nám tolik nechutná, a tudíž ho nesníme tolik. Naopak si většinou myslíme, že pokud „dělíme“ stravu, můžeme sníst jídla kolik chceme. Tak to samozřejmě nefunguje a my přibýváme na váze. Dalším negativem může být nevyváženost stravy. Mnohdy se opakují naučené povolené kombinace a nehledají se nové, což může vést k jednostranné, tedy nevyvážené stravě. Organizmu pak chybí důležité vitaminy, minerální látky, ale také může dojít k nedostatku základních živin (tuků, bílkovin, sacharidů). Strava tudíž klade vyšší nároky na znalosti toho, co by v naší každodenní stravě mělo být obsaženo.
Dělit či nedělit?
Principy dělené stravy nejsou vědecky zdůvodněny. Teorie děleného trávení živin se nikdy nepotvrdila. Zároveň oddělit jednotlivé živiny od sebe je téměř nemožné. V každé potravině jsou totiž většinou zastoupeny všechny tři druhy živin. Například obiloviny – sacharidová potravina - jsou tvořeny v průměru z 12 % bílkovinami, z 5 % tukem a zbytek připadá na sacharidy. Důležité je uvědomit si, co a kolik bychom toho měli za den sníst. Pak je jen a jen na nás, zda to, co máme sníst, budeme dělit nebo se budeme prostě stravovat v menších porcích a častěji, nebudeme se přejídat, omezíme spotřebu živočišných tuků, budeme jíst více zeleniny a ovoce – prostě dodržovat zásady zdravého stravování (http://www.flora.cz/desatero.php?sekce=desatero).
Tak jako žádná jiná, ani dieta založená na dělené stravě není samospásná. A protože opakování je matka moudrosti, nezapomínejme na častý pohyb na čerstvém vzduchu a hlavně NA DOBROU NÁLADU J.
Nový komentář
Komentáře
Ono jde asi o to, aby si každý vybral, co mu vyhovuje
Mně vyhovuje tohle, protože se nemusím nijak omezovat, páč nemám vůli.
Juli:
Všem,kteří dělenou stravu zvládají závidím-výsledky jsem viděla u švagra a byly ohromné.Zkusila jsem to taky,ale moje tělo nespolupracovalo-jediné co se dostavilo byly křeče.SMŮLA
Manx: kdo ví, kolik by vážila, kdyby nedělila
Jeněnka: //zena-in.cz/auditoria/auditorium_osobni.asp?stranka=1&id=1056
tady je link na naše auditko s dietními recepty. Založila jsem ho jako "doplněk" k auditku hubnutí...když budeš tak hodná hod své recepty i tam. Holky budou rády, ale označ je jako dělenou stravu, aby věděly.
Díky Tanzi
Jeněnka: prosím prosím o receptíky :-)) Děkujiiiiiiiiii..nejlépe na mejlík.
Jeněnka: zajímaly by mě tvé celkové výsledky? Jak dlouho tedy trvalo než jsi začala znova hubnout a celkově máš dole kolik za jak dlouho?
Já jsem držela asi 3měsíce a dala jsem dolů 5kg, teď jsem poušila ahřeším. Myslím že mám tak 2kg zpět, ale počítám že za červenec a srpen to zase upravím
šája: JÁ to vím, ona ne
Žábina: to není dieta, to je životní styl
šája: věřím ti, ptám se proto, že jedna známá na chatě tuhle stravu začala jako dietu, aby zhubla...říkala - jen přes léto, na podzim se zase vrátím ke svému způsobu stravování
Žábina: ano, je to napořád. Jenže já si na to už tak zvykla, že mi to ani nepřijde a nedá mi to vůbec práci, na "normální" jídlo ani nemám chuť
šája: a je pravda, že když se DĚLIT přestane, kila jsou zpátky a ještě i víc?
je to prostě způsob stravování na celý život...
no tak tojsem se fakt pobavila
loni jsem na Kořínkové zhubla za 8 týdnů 9 kilo
váhu si doteď držím
, dělit mě baví, cítím se přitom lehčeji, mám jasnější mysl...
článek mi připadá jako napsaný někým, kdo by se prost ěknedla , zela, vepřa ve prospěch zeleniny nevzdal
Nedělím na rostlinné a živočišné dny (výraz "kytičkové" a "zvířátkové" alá Kořínková mi připadá podbízivě infantilní), ale nekombinuji maso s přílohou (dávám si k němu pouze zeleninu), což je rada z jednoho bestselleru a nepřipadá mi nerozumná. Nevadí mi to a naopak to dělá dobře mému zažívání (trpím meteorismem díky žlučn. kamenům). Cítím, že bych neměla kombinovat ze stejného důvodu ani mléč. výrobky s pečivem, ale toho se neumím ke snídani vzdát, tak proč...?
šája: gratuluji...
zapomněla jsem poznamenat, že podle Kořínkové dělím půl roku a mám dole skoro 10 kilo
Zajímalo by mě, kdo je autorem tohoto "odborného" článku. Negativa mě pobavila. Při mém dřívějším stravování byla moje strava mnohem nevyváženější - stravovala jsem se po bufetech, sekačka a vlašák byly normou....Dnes jsem na zelenině, ovoci, sýrech, celozrném pečivu, na které si mažu zeleninové pomazánky....
Spíše než odborný mi ten článek připadá jako komerční se skrytou reklamou na Floru
No nevím, ale zmatlali tu dvě různé diety dohromady...dr. Hay dělí na uhlohydráty a bílkoviny a Kořínková na živočošnou a rostlinou stravu....Mě ta podle Kořínkové vyhovovala, jak zdravotně (spousta věcí se upravila), tak i váhově....Ta podle dr. Hay je podle mě moc složitá...ale věřím, že funguje....
Suzanne:
Konecne NORMALNI clanek o delene strave. Dekuju.
Suzanne: