Často se setkáváme s doporučením, že k běžné přirozené stravě už není třeba užívat žádné vitaminy, které prý pro organismus představují spíše zátěž než výhodu. Podle článku v prestižním lékařském magazínu JAMA je tomu právě naopak, protože i pestrá strava ochuzená o účinné složky nešetrnými potravinářskými technologiemi zřídkakdy obsahuje vitaminy v doporučených množstvích, což může mít negativní vliv na naše zdraví.
Například nedostatek kyseliny listové a vitaminů B6 a B12 je rizikovým faktorem kardiovaskulárních chorob, rozštěpu páteře u novorozenců, rakoviny prsu a tlustého střeva. Nízký příjem antioxidačních vitaminů A, E a C zvyšuje riziko celé řady dalších chronických onemocnění a tak bychom mohli pokračovat. Proto se vyplácí věnovat pozornost nejen skladbě jídelníčku, ale i doplňování vitaminů.
Co to je biologická využitelnost?
Biologická využitelnost neboli vstřebatelnost je dnes odborníky považována za hlavní kritérium kvality doplňků stravy. Nás zajímá hlavně proto, že chceme platit jen za to, co se v těle opravdu vstřebá. Ideální samozřejmě je, když se vstřebá celých 100 % účinné látky a nic se nevyloučí. Nemá smysl vyhazovat peníze za levné přípravky, které projdou organismem nevstřebány, a výsledkem je pak jen příliš „drahá moč“, protože většina toho, co si koupíme, se takto vyloučí.
Biologickou využitelnost vitaminových přípravků lze zvýšit pomocí náročných a také drahých technologií. Takto vyrobené přípravky s postupným nebo řízeným uvolňováním sice nejsou laciné, zato ale zaručují vysokou biologickou využitelnost, tedy žádné vyhozené peníze.
Před nebo po jídle?
Není také jedno, kdy doplňky stravy užíváme, zda ráno nebo večer, před jídlem, během něj nebo po něm. Někdy záleží i na tom, s jakým jídlem doplňky bereme: např. zinek v doprovodu mléčných výrobků nebo kávy ztrácí svoji rozpustnost v trávicím traktu a tělo nerozpustnou sraženinu bez užitku vyloučí. Jde totiž o to, aby se doplněk v optimálním množství a včas vstřebal v návaznosti na stravování i na přirozené biorytmy.
§ Doplňky stravy rozpustné v tucích (např koenzym Q10, vitaminy A, D, K) užívejme vždy spolu s jídlem, které má v sobě určitý podíl tuku (ne tedy s melounem nebo zeleninovou mísou, ale např. s mléčnými výrobky nebo masem).
§ Tobolky vitaminů nebo multivitaminů s postupným uvolňováním se užívají vždy 1x denně s ohledem na dobu, po kterou se obsah tobolky uvolňuje do organismu (obvykle 8-12 hodin).
§ Vitaminy B-komplexu působí nejúčinněji, když si je vezmeme ráno nalačno a zapijeme vodou.
§ Zinek a vitamin C, které mohou podráždit žaludek, užívejme vždy s jídlem.
§ Až na výjimky platí, že nejlépe se doplňky stravy vstřebávají, když jsou užity s jídlem (při jídle se aktivují žaludeční enzymy zodpovědné za vstřebávání složek stravy).
Dívejme se na doplňky stravy, které nám dává moderní doba, jako na užitečný nástroj obnovující síly, zdraví a podporující kvalitu života i výkonnost. Uvědomme si, že pro naše zdraví musíme udělat více hlavně v oblasti prevence, jejíž neoddělitelnou součástí je komplexní zdravá výživa obohacená doplňky tam, kde jsou opravdu potřeba,a aktivní životní styl. Bez zdravého životního stylu totiž ani doplňky stravy nefungují jako nějaká samospasitelná náhrada pohybu a tělesné aktivity.
Zdroj: Ing.
Nový komentář
Komentáře
Dobrý den, už delší dobu mě brní ruce. Lékař si myslí, že je to od krční páteře, tak mě poslal na rehabilitaci na kterou jsem měsíc chodila navíc se snažim cvičít doma ale pořád cítím, že to nepomáhá. Vyčetla jsem na stránkách, že to může být i nedostatek vitamínů. Je to možné?
qvak: cpát se furt ovocem??? Mě to ňák nejde
Taky když pociťuju únavu nebo lezoucí chřipku, zakoupím vitamíny a je po problému. No s tou únavou docela bojuju, kdybyste měl někdo nějaký osvěčený recept, sem s ním!
Vitamíny si kupuju v lékárně často, teď jsem tady četla článek o céčku s postupným uvolňováním a myslím, že je to dobrý tip.
Když na mě něco leze, kila citronu a pomerančů nejím. Tattana : šumáky jsou fakt nanic, taky myslím, že kvalitní vitamíny jde koupit v pohodě a nejde o umělotiny
Tattana: já si stejně myslím, že tomu nepomáhají ty pilule s umělotinama
já nic neberu a chřipky a vůbec tyhle choroby se mě taky netýkají... a to zeleniny a ovoce většinou nesním 5 porcí a ekologicky pěstovanýho už vůbec ne
Ad první odstavec: pokud se člověk živí téměř výhradně tepelně upravovanou (vařenou, smaženou, pečenou) stravou, není divu, když má nedostatek důležitých látek. Ale pokud má zdravý jedinec (resp. relativně zdravý) ve stravě dostatečný podíl čerstvé, tepelně neupravované potravy, pak syntetické doplňky nepotřebuje (jakkoli se nás reklama farmaceutických koncernů snaží přesvědčit o opaku
).
Další otázka je, jestli zrovna preparáty s umělými vitamíny jsou tou ideální formou doplnění potřebných látek
Myslí si snad pan Ing. CSc., že bez těchto preparátů se zdravě žít nedá?