Chcete si udržet štíhlou linii a rovnováhu v jídelníčku? Sáhněte po olivách, alespoň to radí odborníci na zdravou výživu. Denně si těchto plodů dejte sedm. Olivy jsou plné hodnotných prvků, které každému, kdo si je oblíbí, poskytují vyváženou sadu minerálů, vitaminů a esenciálních olejů.

Proč zrovna sedm?

Mlsání sedmi oliv denně (tj. 25g/den) je odborníky doporučená denní dávka pro dospělého. Více než sedm oliv by pak měly jíst osoby se zvýšenou námahou, jako jsou sportovci a časově vytížení pracující. Méně než sedm oliv denně by naopak měli jíst lidé obézní nebo ti z nás, kteří trpí na vysoký krevní tlak.

1. Málo kalorií: 25 gramů oliv obsahuje pouze 37 kalorií. Přitom černé olivy obsahují méně kalorií než olivy zelené.

2. Velký zdroj vlákniny: 100 gramů oliv obsahuje 2,6 gramů vlákniny.

3. Antioxidanty a minerály: Olivy také obsahují velké množství vápníku, hořčíku a polyfenolů, tedy látek, které jsou nezbytné pro zdravé fungování organismu.

4. Zdravé tuky: Hlavní složkou obsaženou v olivách je kyselina olejová, díky které mohou být olivy součástí zdravého a vyváženého jídelníčku.

5. Gastronomie: Olivy jsou součástí věhlasné španělské kuchyně a oblíbeným plodem v celém Středomoří.      

6. Mnohoúčelovost: Olivy jsou skvělou přísadou do většiny receptů, jsou výživné a každý pokrm obohatí svojí chutí a zpestří svojí barevností.

7.  Dlouhodobé uskladnění: Olivy ze Španělska se snadno uchovávají a vydrží dlouhou dobu. Díky praktickým balením jsou jednoduše k dispozici v jakýkoli okamžik, kdy na ně dostanete chuť.

Žena-in radí:

Doporučená denní dávka oliv 25 g (asi sedm středních oliv) odpovídá 175 g oliv týdně (asi 50 oliv). Není-li dost času na spotřebu pár oliv například každý večer, pak si můžete během víkendu zpestřit jedno jídlo olivami a k tomu jeden z víkendových večerů dopřát dalších 20 olivových kuliček „jen tak“. Splníte tak svoji doporučenou porci a zároveň nepřekročíte limit, a udržíte si tak štíhlou linii nebo zdravou rovnováhu ve stravě.

Více na www.olivyzespanelska.cz