Foto: Hana Rychnovská - Z lásky k jídlu
Tip na skvělou kaši od Hanky, výživové poradkyně. Ovesná kaše se strouhanou mrkví, fíkovou pastou k doslazení, skořice, drcené mandle a dýňové semínko, mák, plátky kokosu.
Zaujala mě i snídaňová kaše, kterou si připravuje už skoro dvacet let každý den Eva Francová, Kuchařka ze Svatojánu. Eva je studnicí zdravých a chutných receptů, které najdete nejen na internetu, ale také v mnoha papírových kuchařkách, které vydala.
„Večer si připravím rendlík a dvě misky. Do rendlíku dám velkou hrst vloček a zaliju je studenou vodou.
Do první misky dám ořechy a semínka (celkově asi tři lžíce - vlašské, lískové, mandle, sezam, len, slunečnici a dýni), přidám půl lžičky soli a zaliju teplou vodou. Dělám to kvůli aktivaci fytázy, která napomáhá lepšímu trávení a využití živin.
Do druhé misky dám lžičku chia semínek a lžíci sušeného ovoce (hrozinky, moruše, krájené švestky nebo meruňky...) a zaliju studenou vodou.
Ráno nakrájím jedno jablko, půlku dám k vločkám a půlku do misky se sušeným ovocem, do které přidám i dobře propláchnuté ořechy se semínky, lžičku domácí zavařeniny a rozmačkaný banán.
Do rendlíku k vločkám přidám čtvrt lžičky drcených skořápek od našich slípek (ovesné vločky obsahují hodně šťavelanu a ten blokuje vstřebávání vápníku, proto je třeba ho k vločkám přidat) a lžičku sušeného rostlinného mléka a vařím pár minut dohusta. Všechno to promíchám a jím. Můžu přidat jakékoliv sezónní ovoce, nebo v zimě mražené.“
Foto: Solnička v kuchyni
Ovesná kaše s kokosovým mlékem
- 2 hrnky ovesných vloček (výborné jsou ovesní vločky s klíčky)
- 200 g kokosového mléka
- voda podle potřeby
- kokosový cukr na oslazení
- semínky a ořechy podle chuti a aktuální zásoby
- ovoce, mražené, sušené i čerstvé
Ovesné vločky dejte do hrnce a nasucho chvíli opékejte. Až začnou vonět, zalijte je kokosovým mlékem a asi 3 dcl vody. Vařte na střední teplotu a vodu přílévejte podle potřeby.
Až jsou vločky dostatečně měkké, nechejte vyvařit přebytečnou tekutinu.
Podávejte s opraženými ořechy a semínky, s ovocem.
Dobrou chuť přeje Elly.
Snídaňové pochoutky
Foto: Alena Kolaříková
Foto: Alena Kolaříková
Foto: archiv redakce
Nový komentář
Komentáře
Ovesnou kaši mám ráda, doslazuji medem, na to dám ovoce, které zrovna mám nebo ovoce mražené a poliju javorovým sirupem. Výborná snídaně. A když mám chuť, tak občas přidám holandské kakao.
za recepty dík
dám na kaši fík
je zajímavým pokusem
sníst si kaši s kaktusem
na plátky ho krájím
zdravou stravu hájím
můj pejsek sedí nehybně
kouká na to pochybně
je to krásný dalmatin
chce být taky ve všem in
snědl kaktus s klíčky
zmizely mu flíčky
dnes jsem měla jáhlovou s jablíčkem a skořicí