Ne nadarmo je tato sytě oranžová bobulka označována doslova za vitamínovou bombu. Jen jediná kulička v sobě totiž skýtá denní dávku vitamínu C potřebnou pro lidské tělo! Rakytník také pomáhá k celkovému posílení obranyschopnosti organismu. Navíc se vůbec nemusíte bát ho usušit, nebo jinak tepelně zpracovat, potřebné látky zůstanou totiž i po úpravě zachovány.

Pakliže si chcete být jisti, že vám tato bylina dodá vše potřebné, důležité je vždy dbát na skutečnou kvalitu. A tou si můžete být jisti u produktů pocházejících z ekologického zemědělství, které ve svých oblíbených supermarketech a prodejnách poznáte podle označení logy biolistu a biozebry.

rak.jpg
Foto: Shutterstock

Rakytníkový čaj

Čaj z rakytníku lze připravovat jak z čerstvých, tak ze sušených plodů, ale třeba také z lístků nebo z kůry. Při přípravě obvykle použijte jednu až dvě čajové lžičky na jeden hrneček. Pokud byste nápoj chtěli trochu ozvláštnit, můžete přidat například i listy maliníku, máty nebo borůvky. Plody pak nechte v horké vodě louhovat alespoň 10 minut. Nápoj můžete podávat horký, ale skvěle chutná i za studena.
 
Rakytníkový med

  • 200 ks bobulek bio rakytníku
  • bio citrón
  • 800 g bio třtinového cukru
  • 1 l vody

Bobule rakytníku propláchněte, nasypte do vody, přidejte citrón, který i s kůrou nakrájíte na větší dílky. Směs 10 minut povařte a nechte odstát v pokojové teplotě po dobu 24 hodin. Poté šťávu sceďte a přiveďte k varu. Za stálého míchání přidejte cukr, nechte jej rozpustit a vařte ještě po dobu 15 až 20 minut, dokud směs nezhoustne. Horký med naplňte do sterilovaných sklenic s uzávěrem a nechte dnem vzhůru vychladnout.

Reklama