Že nás ještě čeká několik dlouhých podzimních měsíců, které se budou táhnout jako týden před výplatou? Nenechte se mýlit, letošní Vánoce se blíží mílovými kroky, a než stačíme pořádně vygruntovat, budeme se opět oddávat důvěrně známým chutím vánočního cukroví. Ale co když jste se jich v uplynulých sezónách přesytila a nemůžete klasické cukrovinky ani vidět? Berte to jako perfektní příležitost k vyzkoušení nových receptů. Ten dnešní nadobro přehází váš dosavadní žebříček. Uvolněte první místo pro jedinečné nugátové rohlíčky zabalené v jemném karamelovém krému. Pomyslnou třešničkou na dortu je vrstva pekanových ořechů.

Seznámení, které stojí za to
Ještě jste s nimi neměla tu čest? Pekanové ořechy vypadají jako dvojče důvěrně známých vlašáků, Pochází ze Severní Ameriky a Mexika, rostou na listnatém stromu zvaném ořechovec pekanový a vyznačují se lahodně nasládlou, bohatou, máslovou chutí. Mezi ořechy si drží prvenství v obsahu tuků – ty tvoří přes 70 % objemu a výrazně ovlivňují jejich chuť.

Kromě toho, že pekanové ořechy báječně chutnají, jsou velmi přínosné pro zdraví. Představují bohatý zdroj vlákniny, fenolityckých antioxidantů, mononenasycených tuků a mnoha dalších živin, vitamínů a minerálů. Navzdory vysokému podílu tuků se využívají i při hubnutí – malá hrst pekanových ořechů dokonale zažene vlčí hlad.

Postup přípravy nugátovo karamelových rohlíčků

Příprava nugátovo karamelových rohlíčků zdobených pekanovými ořechy sice není tak snadná jako jiné, tradičnější recepty, ale výsledek rozhodně stojí za to. Počítejte s tím, že se na stole příliš dlouho nehřejí. Ve svém vlastním zájmu jich upečte hodně, jinak budete neustále poslouchat nářky rodinných příslušníků prosících o přídavek.

Příprava nugátu
Prvním krokem je příprava nugátu. Budete potřebovat následující ingredience (množství pro cca 7 válečků):

  • kostka másla na vymazání (možná trochu více, bude-li zapotřebí)
  • 1 a 1 hrnku vysokotučné smetany
  • 3 hrnky cukru
  • 3 lžíce kukuřičného sirupu
  • 1 lžičky soli
  • 3 lžíce másla (vezměte z kostky na vymazání)
  • 1 a 1 lžičky vanilkového extraktu

Máslem vymažte spodek a strany rendlíku (nešetřete!) a plechu na pečení. Zbytek másla si dejte stranou, ještě ho budete potřebovat.

Přidejte 1 a 1 hrnku vysokotučné smetany, 3 hrnky cukru, 3 lžíce kukuřičného sirupu a 1 lžičky soli do vymazaného rendlíku. Míchejte tak dlouho, dokud teplota nedosáhne cca 114 °C (k rendlíku přidělejte teploměr tak, aby se ho nedotýkal spodní částí). Jakmile směs začne bublat, můžete oheň snížit. Směs pozvolna (po cca 10 – 15 minutách) vystoupá k okraji rendlíku.

Jakmile teplota směsi dosáhne avizovaných 114 °C, přelijte ji do připraveného plechu a nechte na minutu či dvě ochladit. Poté přidejte 3 lžíce másla a 1 a 1 lžičky vanilky a vmíchejte je do ní. Plech překryjte a nechte chladit v lednici tak dlouho, dokud se nugát nebude dát tvarovat. Rozdělte jej na 7 válečků dlouhých cca 15 cm a pokračujte v chlazení.

Příprava karamelu
A nyní přichází čas na karamel, k jehož přípravě budete potřebovat:

  • 2 hrnky vysokotučné smetany
  • půl hrnku másla
  • 1 hrnek tmavého kukuřičného sirupu
  • 2 hrnky cukru
  • 1 a 1 lžičky vanilkového extraktu
  • 7 – 10 hrstí pekanových ořechů

Opláchněte a důkladně osušte rendlík, ve kterém jste připravovala směs na nugát. Pokud vám bylo máslo z původní kostky, použijte ho k vymazání rendlíku a druhého plechu na pečení.

V rendlíku smíchejte hrnek vysokotučné smetany s kostku másla, hrnkem tmavého kukuřičného sirupu a 2 hrnky cukru, přiveďte k varu a míchejte tak dlouho, dokud směs nedosáhne teploty 114 °C. Jakmile směs začne bublat, opět je vhodné snížit oheň. Poté pomaluj vlijte další smetanu a dohlédněte na to, aby teplota opět vystoupala na 114 °C.

Směs vlijte na vymazaný plech, chvíli počkejte a poté vmíchejte 1 a 1 lžičky vanilkového extraktu. Nechte karamel vychladit na pokojovou teplotu (můžete urychlit v chladničce) a poté jej špachtlí rozdělte na 7 proužků. Těmi pak obalte nugátové válečky.

Na boky a konce válečků připevněte pekanové ořechy. Mohou být vcelku i nadrcené, záleží na vás. Velmi dobře chutnají i opečené. Všechny válečky zabalte do pečicího papíru a zabezpečte lepicí páskou. Nakonec je obalte do celofánu a konce svažte stužkami.

Válečky uskladněte v chladničce a vyndejte je cca 10 minut před nakrájením (použijte ostrý vroubkovaný nůž).
 
 

Reklama