Med se vrací do našeho života ne jako prostředek oslazení života, ale jeho ozdravení. Studie publikovaná v International Journal of Clinical Practice podtrhuje především jeho možnosti jako antibiotika.
Med má výrazné sterilizační schopnosti při hojení ran a je vhodný především k péči o pacienty s cukrovkou. U nich může pomoci i v případě, kdy hrozí amputace končetiny.
„Med je jednou z nejstarších známých poživatin a zároveň býval od dávnověku používán jako prostředek k hojení ran,“ říká šéf výzkumu doktor Fasal Rauf Khan. „Med objevili i v hrobce faraona Tutanchamóna a k údivu všech byl stále ještě vhodný ke konzumaci. Nikdy se totiž nemůže zkazit. Byl používán především ve válečných dobách jako prostředek k léčení ran až do 20. století. Pak jej v roce 1940 vytlačil objev antibiotik.“
Med má mnoho vlastností, které úspěšně bojují proti růstu bakterií, vysoký obsah cukru a naopak nízký obsah tekutin, navíc vytváří kyselé prostředí. To nesvědčí zánětům a otokům.
Doktor Khan doporučuje medovou terapii především pacientům, kteří podstoupili laparoskopickou operaci a trpí alergiemi na běžné léky.
Zdroj: Korzo
Máte ráda med? Dáváte si ho do čaje, nebo ho používáte i k jiným účelům? Napadlo by vás dát si med na ránu? Používáte jiné produkty z medu? Jaký med máte nejradši? Pampeliškový? Luční? Lesní? Nebo nějaký speciální?
Nový komentář
Komentáře
na med jsem alergická i na včely
ellinor: Promin, prispevek c.18 jsem napsala dost prapodivne, asi jsem u toho spala, samozrejme jsi to pochopila... :( Omlouvam se!
ellinor: Nezlob se na me, ale jsi myslim jednou z tech zen, ktere to ne uplne dobre pochopili - resp. tak trochu Ti z toho vysla jina pointa, nez o jakou melo jit redakci. V medu je cukr - proste cukr - rychly zdroj energie pro diabetika nevhodny (krome stavu hypoglykemie, kdy mu muze zachranit zivot). Oni se tu snazili naznacit pouziti na rány, nikoli uzivani vnitrni... Med je jednou z veci pro diabetiky opravdu spise zakazanych nez doporucovanych.
já jsem si o víkendu naložila do dvou skleniček medu vlašáky
ellinor: ale v článku se doporučuje zevně pacientům - diabetikům, kterým hrozí amputance končetiny
U nás taky včelaříme a nejraději mám med pastovaný.
Čerstvý rohlík, máslo, medík - to je také má oblíbená snídaně.
Existují skutečně speciální náplasti od renomovaných zdravotnických firem, které med k léčbě hronických ran používají.
Jenže s těmi diabetiky je to podle mě nesmysl - je to sice jiný typ cukru, ale to ještě neznamená, že ho cukrovkáři mohou pořádat neomezené množství!!!!!!!!!
miluji med a nejlepší je namazaný na chlebě s máslem
Japina: žvýkání voštin
nám dávala babiččina sousedka paní Müllerová.
A med? Luční a lesní
Věrulinka - pampeliškový med je v podstatě jen přepálený cukr - to už by bylo zdravější chroupat cukr v kostkách
Myslím, že děti by si zasloužili něco lepšího!
Japina: no jo a správný čajový znalec zase padá, když řekneš, že si vaříš mátový čaj nebo ovocný čaj
Mám za to, že pampeliškový med se fakt běžně říká tomu cukrovému uvařenému doma. Asi se málokdy stane, že by měl včelař úly u pampališkový louky a stáčel pak med z pampelišek, spíš je to pak asi obecně luční - na jaře nekvetou jen pampelišky
Pavla_b: Pravda, je to spíše výjimka. Může být spíše akátový, řepkový, ...
Což mi připomnělo, jak se jednou smíchy váleli po podlaze mí známí z jižní Moravy, když jsem jim řekla, že děláme pampeliškové víno. Vždycky, když už se uklidnili, tak se zeptali: "A z čeho ještě děláte víno?" "No, třeba ještě z ostružin," ... a byli na zemi znova.
Evikus: zrovna dnes jsem chléb s medem snídala
Zajimavy clanek, i kdyz docela by mne zajimal nazor odborniku... preci jenom, med na otevrene rany, to asi ne? Kazdopadne doufam, ze tento clanek nebude cist nejaka nepozorna diabeticka ci diabetik a nezacne uzivat med vnitrne, to je totiz dokonala kaloricka bomba! (Vim o cem mluvim...)
Taťka je včelař, u nás se tohle povolání v rodině dědí, takže od malička poslouchám: "Pro koho ty včely chovám, když nechcete jíst ten med."
Že bych ho vůbec nejedla, se říct nedá, ale většinou si na něj vzpomenu, právě jen když jsem nemocná. Nicméně, když pomáhám ve včelíně točit med, tak žvýkání voštin si nikdy neodpustím.
A tetičku, co měla cukrovku, jsem medem pravidelně zásobovala, pomáhal jí nejrychleji při náhlém poklesu cukru.
pampeliškový med vyráběný doma přece není med
jinak o pampeliškovém medu od včelařů jsem ještě neslyšela
Miluju chléb nebo rohlík s máslem a medem! To je moje nejoblíbenější snídaně
Med miluji, snídaně s čerstvým pečivem a medem s máslem je ňamka.Nejraději mám ten lesní.
, ale na ty rány jsem to ještě nezkoušela.
Med občas používám na rozpraskané rty
lesní mám nejraději,ale pampeliškový je vynikající,když byly děti malé,dělávala jsem si ho doma