Do českých kin putuje fascinující filmový dokument Petera Kerekese Jak se vaří dějiny. Název není nikterak matoucí, hlavními hrdiny filmu slovenského autora jsou kuchaři z různých koutů Evropy. Vojenští kuchaři. Obyčejní muži se zástěrou na uniformě, jejichž úkolem je nasytit armádu. Jak vysvětlují autoři, kuchaři totiž vždy podle svých možností ovlivňovali náladu a výkon vojáků, a svými vařečkami tak vlastně míchali celé lidské dějiny.
„Válka, notoricky známá a zároveň tak neznámá, donekonečna omílaná v médiích a ve škole, je konečně zachycena úplně jinou optikou - skrz vojenský sporák,“ říká režisér Peter Kerekes.
Film je postavený na dvanácti receptech vojenských kuchařů od druhé světové války až po válku v Čečensku, od Francie přes Balkán až po Rusko. Ukazuje válečné konflikty a klíčové dějinné události z neobvyklého a překvapivého úhlu pohledu.
Recepty, na které se můžete „těšit“:
■ šašlíky pro rotu ruských vojáků,
■ chleba pro 18 milionů německých vojáků,
■ palačinky pro 11 milionů padlých ruských vojáků,
■ otrávený chleba pro 1000 zajatých esesáků,
■ maďarské klobásy pro 120 000 sovětských okupantů,
■ kohouta na víně pro 500 000 francouzských vojáků,
■ nakládané hřiby pro 500 000 sovětských okupantů,
■ telecí maso pro 80 000 chorvatských vojáků,
■ paprikáše pro 74 000 srbských vojáků,
■ schnitzly pro 19 utopených kamarádů,
■ poslední večeře pro maršála Tita...
Premiéra devadesátiminutového snímku bude 23. dubna.
Zaujalo váš zpracování válečného tématu? Podíváte se na film?
Nový komentář
Komentáře
Asi na to nepůjdu, i když film by mohl být velmi zajímavý.
Líbila se mi kniha "Noc, kdy se zrodilo šampaňské" tam se taky hodně mluvilo o vaření v historii, a bylo to velmi zajímavé.
Polní kuchyně byla důležitou složkou vojska, na ní přece záležela kondice vojáků a přežití vůbec. Ale ten film si odpustím, nemám ráda válečnou tématiku, násilí mi vadí a tady je moc koncentrované.