Co se týká stravovacích návyků, Česká republika na tom není zrovna nejlépe. Při srovnání s jinými státy je u nás dokonce nejvyšší výskyt nádoru tlustého střeva a konečníku. Velký podíl na tom má právě špatná strava, ruku v ruce jdoucí se shonem a stresem. A vedou muži. Jak jsou na tom ti vaši?
Nechceme vás nijak strašit, ale pokud vám na vašem partnerovi záleží, měla byste dbát na to, jak se stravuje. Jestli se po vaší dobré a zdravé večeři nejde ještě tajně nacpat třeba uzeninami?
Muži mají ve srovnání s ženami horší stravovací návyky. Čeští muži se navíc řadí k největším konzumentům uzenin na světě. Párek k snídani, svačině a poté i k večeři není ničím neobvyklým. (No, párek. Spíš jeho náhražka.)
Polévky moc nemusí a koupit si nějakou tu papriku nebo okurku? Přece nejsou králíci!
Samozřejmě nechceme, aby naši muži chroupali jen mrkvičku a jedli saláty, na nějakém tom kile navíc jim tolik nezáleží a pivo si také neodpustí, ale…
To „ale“ bychom měly být my. Abychom je občas usměrnily a v případě zdravotních obtíží dohnaly k doktorovi.
I když jsou dospělí a svéprávní, obecně vzato, muži jdou k doktorovi až když takříkajíc hoří. A aby neměli v čekárně hlad, vezmou si s sebou svačinku: kus salámu a rohlíky. :)
Téma dnešního dne: Stravovací návyky vašich mužů
A ať se nejedné o téma pochmurné, můžete ho pojmout klidně i formou humornou. Jak budete chtít.
- Napište nám, zda ten váš vyjídá ledničku
- Který čas je u něj nejobvyklejší?
- Co má tak nejraději?
- Dokáže se najíst v klidu?
- Jaké si přinesl z domova stravovací návyky?
- Sní všechno, co uvaříte?
Případně když vaří on sám, je strava vyvážená? - Měl váš muž nějaké závažnější zdravotní problémy se zažíváním (a řešil je)?
- Anebo třeba máte doma vzorného muže, který naopak usměrňuje vás?
Tím lépe!
pište na redakční e-mail: redakce@zena-in.cz
Jednu ze čtenářek odměníme příznačným dárkem: kuchařskou knihu Zdravě vařit, zdravě jíst. A může podle ní vařit i váš muž. :)
Nový komentář
Komentáře
Sní všechno kromě špenátu
Snažím se o zdravé vaření
Snažím se, ale dost často neuspěju
peetrax — #96 :-) jéé tak to soráč, snad se ti nezved kufr.. :-) to je něco jako já a kiwi.. ale podmáslí můžu.. hlavně s grankem a piškotama..
cilani — #94 ty jo, podmáslí nepozřu! Nevím proč, ale je mi z toho
...
kobližka — #93 jo jo. To víš, jsem ráda.
peetrax — #92 hele, tak zkus podmáslí, to taky piješ a je sytější než voda a když přihodíš marmeládu, máš tam i příchuť.. :-)
peetrax — #90 Tak jsi konečně sehnala práci? Ale asi blázinec,co?
kareta — #91 jídlo si nosím - v okolí je sice restaurace, ale nikdy nevím, jestli budu mít čas na "oběd" v půl dvanácté nebo ve tři, půl čtvrté. A tu zeleninu taky, to je fajn. Když jsem v tom šíleným zápřahu, co byl zrovna včera a do konce týdne minimálně ještě jednou bude, tak ani to jídlo právě nepozřu, a to ani kdybych ho měla na stole před sebou.
Ale ta voda mě aspoň "zasytila".
Člověče, ale ta termoska není špatnej nápad.
peetrax — #90 nosit si krabičky s jídlem, nakrájené ovoce a zelenina.
A další dle chuti. Jídlo nemusí být teplé, to je pověra, stačí teplý čaj, ten se dá udělat do termosky. Já když mám fofr, tak si uvařím do jedné termosky čaj, do druhé kávu. A dělám to i když fofr nemám, je to pohodlnější.
Ráda jím, ráda zkoumám, co jím a jím tak, aby mi to bylo co nejvíc ku prospěchu. Ovšem včera jsem v práci zažila dvanácti a půl hodinovou šichtu v ďábelském tempu (ne poprvé) jen s třemi přestávkami na záchod a vypití asi dvou litrů čisté vody. Nepracuji manuálně, ale u počítače. estli mi někdo poradí, jak se při takovém zaměstnání zdravě stravovat, tak před ním smeknu.
Sice vím, že si asi uženu leda tak žaludeční vředy, ale zpátky na pracák se mi nechce, posledně jsem tam byla bez dvou týdnů rok.
Karo Líná: palec hore. Ta péče o zdraví se ve stáří vrátí :-)
Vzhledem k tomu, že se s manželem vidíme jen chvíli denně, netuším, jak se přesně stravuje. Ale podle toho času, co trávíme spolu, bych řekla, že na Čecha velmi zdravě. Hromady zeleniny, libové maso, minimum uhlohydrátů, žádné sladkosti, občas trocha ovoce. Stejně jako já. Já toho moc nenavařím, neumím to, ale jeho kuchyně je skvělá. Když vařím výjimečně já (tak jednou do měsíce), dělám něco zeleninového, protože nejsem moc masová. Uzeniny v lednici občas nacházím, ale je to šunka od kosti nebo něco drahého kvalitního s velkým obsahem masa, takže tomu se jednou za čas taky nedá nic vytknout.
Za mého dětství jsme taky jedli kvalitně, táta měl vaření jako velké hobby a nezdravou kuchyní nás neodbýval
gerda — #86 Bravo!
Karbonizujte koxohydráty!!
- jak se začne jídlo rozebírat na prvočinitele, přestává být potěšením
Jde o to , ze brambory jako cukry nejsou nic moc kvuli skodlivinam, ktere obsahuji. Takze si misto nich dam neco jineho, byt mam brambory rada a rada si je dam, ale ted uz jen obcas. Ani nejsou moc dobry, kdys si je na obed pripravuju den dopredu... Zajimavost - Ona neni nic moc ani ted v Cesku propagovana rukola. Ta je strasne nasakava na vsechnu chemku. Sacharidy jsou ve strave dulezite, tohle mi fakt rikat nemusis :-D
wich — #80 Podle Havlíčka jsou důležité i uhlohoydrtáy, i ty brambory, které tady v diskuzi jsou zatracovány. Překvapilo mě, jak velká je porce brambor jako přílohy v jeho vzorové dietě.
wich — #80 tak jsem to nemyslila, já nechtěla rozepisovat menu, ale to, že bylo všeho dost a ani při správné skladbě oběda se mu nepovedlo najíst dosyta. Pečené kuře, dušené zelí,knedlík. Bílkoviny, vitamíny, uhlohydráty.
Po obědě třeba tvarohový koláč s meruňkama. Podmáslí, kefíry, mléko, vajíčka od vlastních slepic, rané brambory, růžičková kapusta, hlávkový salát, fenykl ze záhonu - všecko bylo bio! Líp jíst nemohl
A stejně byl jak opuchlá niť
http://www.forumzdravi.cz/vyziva-a-hubnuti/45-o-hubnuti-ing-petr-havlicek-1-cast na foru zdravi dva pekne rozhovory s ing. Havlickem, ktere delala jedna znama. Jeho nazory se mi libi. Neni hystericky dietar a jde na to s rozumem.