Trocha historie nikoho nezabije
Císař Nero miloval zmrzlinu z ovoce, ovocné šťávy a medu.. Při jeho dvoře se budovaly ohromné ledové sklepy, v nichž se uchovával sníh přivezený z dalekých alpských svahů. Po pádu Říma se patrně recept dostal do rukou Arabů. Ti zmrzlé pochoutky dělali tak, že do vyfouklých vajíček nalili sladkou aromatizovanou vodu a na noc zakopali do sněhu.
Marco Polo si přivezl recept na přípravu zmrzliny jako dárek od mongolského chána Chubilaje.
V 16. století už byla zmrzlina známá ve většině evropských zemí. Na svatebním stole Kateřiny Medicejské a Jindřicha II se podávaly jako novinka zmrzlé sladkosti. Od té doby se už bez zmrzliny neobešla žádná hostina při francouzském dvoře.
První recept na přípravu zmrzliny byl uveden v roce 1792 v knize Richarda Bragga „Nové umění kulinářské". Zněl takto: vezměte zralé meruňky, cukr a smetanu, smíchejte, potom uzavřenou misku vložte do nádoby s ledem a třepejte.
V roce 1919 Američan Nelson rozpracoval recepturu a výrobu zmrzliny ve velkém. Byla politá čokoládou a podávala se na dřívku. Jmenovala se Eskymo-pie. Starý dobrý nanuk.
Do zmrzlé pochoutky se nedočkavě zakousnete?
Na první pohled pevný charakter, agresivní, rádi „koušete“. Ve skutečnosti se za vnější maskou rozhodnosti skrývá nejistota, agresivita je jen způsob sebeobrany.
Zlehka lížete zmrzlinu jazykem.
Jste opatrný,delikátní, ale nepraktický.
Odlupujete nanuka prsty?
Veselý, optimisticky založený.(Pozn. překl.: No, já si sama připadám taková, ale prsty nanuka opravdu nejím.)
Nabíráte si zmrzlinu kouskem oplatky
Hlavní váš rys je opatrnost. Jen tak si někoho nepustíte k tělu.
Zmrzlinu si nejdřív důkladně rozbalíte, prohlédnete.
Jste uzavřený, lehce zranitelný a nedůvěřivý.
Ve spotřebě zmrzliny vedou Američané, prý snědí 15 kg ročně, ale v jiném zdroji uvádějí 50 kg. Tak jak to je, milé čtenářky z Nového světa? Evropané prý pouhých 9 kg. Dále to mé zdroje nerozvedly.
A nakonec dva recepty:
Mocca
370 ml mléka, 60 g cukru, 20 g škrobu, 2 vejce, 12 g kávy, 250 ml mléka s cukrem svařit, přidat škrob rozpuštěný v trošce mléka, vejce ušlehat a smísit s vychladlou kávou, uvařenou ze zbylého mléka. Smíchat obě směsi a dát mrazit.
Banánová
4 banány, 2 polévkové lžíce cukru, 20 g citrónové šťávy, 0,25 l šlehačky, vanilkový cukr. Banány s cukrem a citrónovou šťávou rozmixovat. Připravit šlehačku s vanilkovým cukrem a obě směsi opět smíchat a dát mrazit.
ze zahraničních webů vybrala
Nový komentář
Komentáře
Zmrzlinu miluju, ale můj způsob konzumace tam popsaný nebyl.
Taky nejsem z těch, co by doma dělali zmrzliny. Raději si nějakou dobrou v létě koupím.
Zmrzlinu mám moc ráda, nejradši takovou tu ve velkém balení, kterou můžu spapat v klidu doma - vynikající je od moevenpicku s vlašskými ořechy. Doma zmrzlinu nedělám, stejně to nikdy není tak dobré.
Doma zásadně nedělám zmrzliny, kam přijde syrové vejce, pouze ovocné.
Ovocné Vládk tedy ne
, Vládík papá smetanovou (úžasnou točenou s čokopolevou dělají v Táboře), vanilkovou, čokoládovou, mňam, mňam