Že nevíte, co to je? Ale víte. Panča je původní indický název pro nápoj, který u nás známe jako punč. Nápoj, oblíbený zejména v zimních měsících, nápoj se zajímavou historií.

Panč znamená pět

Původní indické slovo „panča“ znamená v překladu pět. Tedy počet ingrediencí, ze kterých se správný punč v Indii připravoval. Těmi ingrediencemi byly kromě koření a ovoce, cukr, arak (destilát), čaj, víno a voda.
Podle jiných historických pramenů se pravý indický punč skládal z araku (případně jiné lihoviny), citronové šťávy, cukru, koření a vody (nebo čaje).
Jaké je tedy opravdové původní složení indického punče? To bychom se museli vrátit do sedmnáctého století, abychom to zjistili. Jediné, co s jistotou víme je, že v každém případě jde o PĚT základních ingrediencí.

Přečtěte si také:

Z Indie do Evropy, z panče punč

punčPunč (panču) přivezli do Evropy koncem sedmnáctého století angličtí námořníci. Angličané byli dlouhou dobu kolonizátory Indie, a proto se říká, že se punč narodil v Anglii. Správná anglická výslovnost psaného punch je panč. K nám ale přešel přes němčinu, čímž se mu dostalo podivné české výslovnosti, ze které vzešla i jeho psaná podoba - punč.
Jen pro zajímavost: ve Slovníku spisovného jazyka českého se dočteme, že původně se punč říkalo jen tekutině, která se lila do horké vody nebo čaje, aby vznikl nápoj. Tedy spíše jen jakési tresti. Až později se název punč přenesl na samotný nápoj, obsahující pět základních ingrediencí.

Punče teplé i studené

Punče známe většinou jako teplý míchaný nápoj, ale punče se dají namíchat i studené. Ty se připravují z ovoce, ovocných šťáv, alkoholu, mléka, čaje, vína a koření.
V dnešní době se při přípravě domácího punče dá využít i nabídka prodávaných hotových punčů. Dejte si ale na obalech pozor, takto hotový punč by měl obsahovat kolem 30 % alkoholu. K dokořenění se pak k němu může použít ještě skořice (celá), hřebíček, kardamom nebo celý vanilkový lusk.
Hlavně si pamatujte, že pro přípravu punčů musíte vždy použít čerstvou svařenou vodu.

Nápoj pro zahřátí i vánoční atmosféru

Horký punč je vedle grogu nejoblíbenějším aromatickým nápojem mrazivé zimy. Vyvolává v člověku nejen příjemný hřejivý pocit, ale také vánoční atmosféru.
Blížící se vánoční atmosféru vám podáme i prostřednictvím následujícího receptu na Vánoční punč.

Ingredience

punč1 ks pomeranč
500 ml bílého vína
4 ks hřebíčku
500 ml vody
1 ks badyánu
1 ks citronu
130 ml rumu
2 ks celé skořice
140 g cukru krupice

Příprava

Z citronu a pomeranče vymačkáme šťávu. Tu potom společně s vodou a cukrem přivedeme k varu. Pomalu přilijeme rum s vínem a přidáme koření a punč opět zahřejeme k bodu varu.
Horký vánoční punč naléváme do nahřátých sklenic, které můžeme ozdobit polovinou plátku pomeranče a citronu.

Tak na zahřátí i na dobrou náladu!

Použitý zdroj: www.recepty.vareni.cz/vanocni-punc/ a P.Herynek, Vánoce v kuchyni, nakl. Kosmas, 2009