Také se vám občas stane, že vaříte stále dokola to samé a rodina už začíná protestovat? Překvapte je něčím novým a určitě sklidíte úspěch. Rama Cremefine přichází s další inspirací.

Jahodové větrníky se šlehačkou

Seznam ingrediencí:
100 g Hera (2 dílky na obalu)
1,5 hrnečků hladké mouky
250 ml vody
6 ks vajec
1 lžíce cukru krupice
sůl

Náplň:
500 ml Rama Cremefine ke šlehání
2 lžíce cukru krupice
50 ml jahodového topingu
250 g čerstvých jahod
moučkový cukr na posypání

Postup přípravy:
Vodu, Heru, cukr a špetku soli přivedeme k bodu varu. Do vařící směsi nasypeme prosetou mouku a za důkladného míchání na ohni restujeme, až se hmota nelepí na vařečku. Po částečném zchladnutí do hmoty postupně zamícháme vejce. Mícháme tak dlouho, až nám vznikne hladká hustá hmota. Naplníme do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou a stříkáme tvary větrníků o velikosti asi 5 cm v průměru. Pečeme v elektrické troubě při 200 °C asi 20 minut. Pokud chceme mít větrníčky hodně nadýchané, nesmíme troubu během pečení otevírat, aby neunikla pára, která se tam vytvoří během pečení.
Šlehačkovou náplň připravíme vyšleháním Ramy Cremefine s přidáním cukru a polovinu Ramy Cremefine ochutíme jahodovým topingem. Větrníky po upečení prokrojíme podélně na polovinu a naplníme vyšlehanou šlehačkou, nakrájenými jahodami a ochucenou jahodovou šlehačkou. Povrch přiklopíme druhou částí větrníku. Pocukrujeme a ozdobíme jahodou.

Paprikáš z hlívy ústřičné

Seznam ingrediencí:
50 g Rama Classic
350 g hlívy ústřičné
2 ks cibule
1 ks velká brambora
1 lžíce vegety
2 ks rajčata
2 lžičky mleté papriky
250 ml Rama Cremefine zakysaný krém
3 stroužky česneku
1 lžíce hladké mouky
pepř
sůl

Postup přípravy:
Na rozpálené Ramě zpěníme oloupanou a najemno nakrájenou cibuli a přidáme očištěnou a na kousky nakrájenou hlívu ústřičnou. Opékáme asi 10 minut, osolíme, opepříme a přisypeme oloupané a na malé kousky nakrájené brambory. Přilijeme vodu a vaříme asi 10 minut. Rajčata oloupeme, nakrájíme na malé kousky a přidáme k hlívě. V Ramě Cremefine rozkvedláme mouku a prolisovaný česnek. Přilijeme k hlívě a povaříme. Dochutíme a podáváme s bílým pečivem.

Vlámské zelí ala Cremefine
1 kg hlávkového zelí
100 g anglické slaniny
250 g tvrdého sýra
250 ml Ramy Cremefine na vaření
1 žloutek
30g Ramy Classic rostlinného tuku
drcený kmín
mletá sladká paprika
sůl
voda na podlití zelí

Postup přípravy
Hlávku zelí očistíme a nakrájíme na nudličky. Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky, tvrdý sýr nastrouháme na hrubém struhadle. Ramu Cremefine smícháme se žloutkem. V hrnci rozehřejeme Ramu Classic a nakrájenou slaninu. Za stálého míchání přisypeme papriku, nakrájené zelí a krátce osmahneme. Osolíme, okořeníme kmínem a podlijeme trochou vody. Zelí podusíme za občasného míchání do měkka. Pekáček vymažeme a rozložíme do něj polovinu zelí, posypeme polovinou sýra, dáme další vrstvu ze zbytku zelí a opět posypeme zbytkem sýra. Zalijeme Ramou Cremefine se žloutkem. Zapečeme ve středně vyhřáté troubě asi 30 minut. Podáváme s vařenými či opečenými či americkými brambory.  

 Více informací naleznete na www.rama-web.cz          
TÉMATA:
DŮM A BYT