Tři další recepty, které jsem s medvědím česnekem vyzkoušela, jsou skvělý quiche, jednoduchá omeleta a výtečná pomazánka. Opět je základní chutí sezonní surovina, medvědí česnek, který natrháte v lese, koupíte na trhu nebo vypěstujete na zahrádce.
Základní těsto na quiche jsem připravila podle Pepy Drábka, se kterým jsme naposledy natáčeli Vaříme s Vámi. Jeho těsto mě tak nadchnulo, že jsem ho nutně potřebovala vyzkoušet.
Quiche s kozím sýrem a medvědím česnekem
těsto
- 120 g másla
- 150 g hladké mouky
- 4 - 6 lžic velice studené vody
- špetka soli
- špetka cukru
náplň
- 200 g husté zakysané smetany, ideálně creme fraiche
- 200 g smetany ke šlehání
- 150 g kozího sýra
- hromada medvědího česneku
- sůl a pepř
- 3 vejce
- hrst sušených rajčat, která ale můžeme vynechat
Nejprve si připravíme těsto, které necháme alespoň hodinu, klidně ale i do druhé dne, odpočívat v chladničce.
Máslo, které použijeme dobře vychlazené z lednice a nakrájené na kousky, dáme do mixéru a přidáme hladkou mouku. Několikrát promixujeme, až se nám spojí v hrubou směs, jakoby drobenku. Vysypeme z mixéru do mísy, přidáme ledovou vodu, špetku soli a cukru a velice rychle prohněteme, co nejmenším mačkáním a zahříváním, aby těsto zůstalo co nejchladnější.
Vytvarujeme hladkou kouli, kterou zabalíme do potravinářské folie a uložíme v chladničce.
Za hodinu nebo na druhý den těsto rozválíme a položíme do koláčové formy. Propícháme vidličkou, aby se nám v troubě nenafouklo. Na těsto položíme kus pečicího papíru, který zasypeme pytlíkem fazolí. Tím těsto zatížíme a dáme předpéct na 10 minut, do trouby vyhřáté na 190 °C.
Poté sejmeme pečicí papír s fazolemi a do těsta nalijeme připravenou náplň. Její příprava je velice jednoduchá. V míse smícháme smetany, vejce, na kousky natrhaný nebo nakrájený kozí sýr, kousky nasekaných rajčat, nasekaný medvědí česnek. To vše dochutíme solí a pepřem a důkladně promícháme.
Vrátíme do trouby a dopečeme na 190 °C, dalších asi 30 až 40 minut, až je povrch krásně zlatavý.
Podáváme teplé, vlažné, ale i klidně i studené. S výborným zeleninovým salátem.
Pomazánka z medvědího česneku a Lučiny
- 250 g Lučiny
- sůl a pepř na dochucení
- hrst vlašských ořechů
- hromádka medvědího česneku
- 1 červená cibule
- kousek másla
Medvědí česnek nakrájíme na menší kousky. Cibuli nakrájíme nadrobno a dozlatova osmahneme na másle. Necháme vychladnout. Vlašské ořechy nasekáme nadrobno a můžeme také opražit nasucho na pánvi. Všechny tyto suroviny smícháme s lučinou, můžeme však použít i obyčejný tvaroh. Dochutíme solí a pepřem. Vychladíme a podáváme s čerstvým pečivem.
Omeleta s medvědím česnekem
- 2 vejce
- sůl a pepř
- hromádka medvědího česneku
- kvalitní sýr - třeba ementál nebo gouda
- kousek másla
Vejce prošleháme lehce v misce, ochutíme solí a pepřem. Medvědí česnek nakrájíme nadrobno, sýr nastrouháme nebo nakrájíme na plátky.
V pánvičce si rozpustíme máslo, na které vylijeme rozšlehaná vajíčka. Ihned na ně nasypeme medvědí česnek a sýr. Ztlumíme teplotu asi na polovinu a necháme ztuhnout vrchní část omelety. Ihned podáváme.
Který z dnešních receptů se vám nejvíce líbí a máte chuť jej vyzkoušet?
Dobrou chuť přeje elly.
Nový komentář
Komentáře
Tu pomazánku udělám..
Něco z toho určitě vyzkouším.
Velmi se omlouvám, že mi příspěvek vskočil sem, já u toho vařím, tudíž jsem dost rozptýlená.
O tomto se mi diskutovat nechce, ale jen bych položila otázku stran titulku: A co USA? Ti jsou z obliga? Proč jen Rusko?
To už se zapomnělo, kvůli čemu byla rozpoutána válka v Iráku a jak to nakonec skončilo blamáží, neb se tam nic vlastně nenašlo? Není jednoduché najít viníka nebo oběť, proto se od politiky držím dál. A kdo vítězí, má pravdu.
tak jsem chytla inspiraci, prohlédla co mám v lednici a už je to upečené. Těsto podobné, akorát - jak píšu níž - s vajíčkem a práškem. Nahoru jsem nandala směs z: strouhaného syrového květáku (má být brokolice, ale tu jsem doma neměla), přidala kostku měkkého tvarohu, asi 20 dg strouhané Nivy, 3 vajíčka, pár lžic oleje, bazalku a kopec medvědího česneku. Upekla jsem v kulaté pizza formě a zatím to voní i vypadá luxusně.
To se nám to bude vařit, když začne nová zeleninka
holky, děkuju. Škoda, že neroste po celý rok třeba jak pažitka doma v květináči
gerda — #1 já jsem si do mrazáku nachystala obě varianty - nasekaný i celý. Podle toho na co ho budu chtít použít.
gerda — #1 urcite si ho prvni nasekej (nejde drolit) - pak jenom hrabnes do sacku a prihodis, kam potrebujes...
Těsto na slaný koláč dělám podobně, jen přidám 1 vajíčko a půl prášku do pečiva. Je pak kypřejší. Při rozvalování ho pak ve formě dotvaruju mokrýma rukama, je to snažší. Dnes česnek taky použiju, mám ho fůru. A chci se zeptat - když ho dám do mrazáku, mám ho napřed usekat nebo se pak rozdrolí?