medvědí quiche

Tři další recepty, které jsem s medvědím česnekem vyzkoušela, jsou skvělý quiche, jednoduchá omeleta a výtečná pomazánka. Opět je základní chutí sezonní surovina, medvědí česnek, který natrháte v lese, koupíte na trhu nebo vypěstujete na zahrádce.

Základní těsto na quiche jsem připravila podle Pepy Drábka, se kterým jsme naposledy natáčeli Vaříme s Vámi. Jeho těsto mě tak nadchnulo, že jsem ho nutně potřebovala vyzkoušet.

Quiche s kozím sýrem a medvědím česnekem

těsto

  • 120 g másla
  • 150 g hladké mouky
  • 4 - 6 lžic velice studené vody
  • špetka soli
  • špetka cukru

náplň

  • 200 g husté zakysané smetany, ideálně creme fraiche
  • 200 g smetany ke šlehání
  • 150 g kozího sýra
  • hromada medvědího česneku
  • sůl a pepř
  • 3 vejce
  • hrst sušených rajčat, která ale můžeme vynechat

Nejprve si připravíme těsto, které necháme alespoň hodinu, klidně ale i do druhé dne, odpočívat v chladničce.
Máslo, které použijeme dobře vychlazené z lednice a nakrájené na kousky, dáme do mixéru a přidáme hladkou mouku. Několikrát promixujeme, až se nám spojí v hrubou směs, jakoby drobenku. Vysypeme z mixéru do mísy, přidáme ledovou vodu, špetku soli a cukru a velice rychle prohněteme, co nejmenším mačkáním a zahříváním, aby těsto zůstalo co nejchladnější.
Vytvarujeme hladkou kouli, kterou zabalíme do potravinářské folie a uložíme v chladničce.

Za hodinu nebo na druhý den těsto rozválíme a položíme do koláčové formy. Propícháme vidličkou, aby se nám v troubě nenafouklo. Na těsto položíme kus pečicího papíru, který zasypeme pytlíkem fazolí. Tím těsto zatížíme a dáme předpéct na 10 minut, do trouby vyhřáté na 190 °C.

Poté sejmeme pečicí papír s fazolemi a do těsta nalijeme připravenou náplň. Její příprava je velice jednoduchá. V míse smícháme smetany, vejce, na kousky natrhaný nebo nakrájený kozí sýr, kousky nasekaných rajčat, nasekaný medvědí česnek. To vše dochutíme solí a pepřem a důkladně promícháme.

Vrátíme do trouby a dopečeme na 190 °C, dalších asi 30 až 40 minut, až je povrch krásně zlatavý.

Podáváme teplé, vlažné, ale i klidně i studené. S výborným zeleninovým salátem.

pomazánka z medvědího česneku

Pomazánka z medvědího česneku a Lučiny

  • 250 g Lučiny
  • sůl a pepř na dochucení
  • hrst vlašských ořechů
  • hromádka medvědího česneku
  • 1 červená cibule
  • kousek másla

Medvědí česnek nakrájíme na menší kousky. Cibuli nakrájíme nadrobno a dozlatova osmahneme na másle. Necháme vychladnout. Vlašské ořechy nasekáme nadrobno a můžeme také opražit nasucho na pánvi. Všechny tyto suroviny smícháme s lučinou, můžeme však použít i obyčejný tvaroh. Dochutíme solí a pepřem. Vychladíme a podáváme s čerstvým pečivem.

omeleta s medvědím česnekem

Omeleta s medvědím česnekem

  • 2 vejce
  • sůl a pepř
  • hromádka medvědího česneku
  • kvalitní sýr - třeba ementál nebo gouda
  • kousek másla

Vejce prošleháme lehce v misce, ochutíme solí a pepřem. Medvědí česnek nakrájíme nadrobno, sýr nastrouháme nebo nakrájíme na plátky.

V pánvičce si rozpustíme máslo, na které vylijeme rozšlehaná vajíčka. Ihned na ně nasypeme medvědí česnek a sýr. Ztlumíme teplotu asi na polovinu a necháme ztuhnout vrchní část omelety. Ihned podáváme.

Který z dnešních receptů se vám nejvíce líbí a máte chuť jej vyzkoušet?

Dobrou chuť přeje elly.

Reklama