Jsem starší ročník a ještě si pamatuji,kdy mléko do druhého dne zkysalo a měkký salám když se nesnědl, tak zezelenal.
Dneska nakoupíme potraviny,které nám vydrží týdny i měsíce a to právě díky "éčkům".Složení každého výrobku ,bychom měli najít na etiketě.Někdy to výrobce neuvede,či napíše tak ,že tomu nerozumím a nebo tak malým písmem, že bych musela mít v obchodě lupu a další hodinu na studování minipísmenek.
Proto mám některé potraviny vytipované, které bych nikdy nekoupila.
To obsahuje rámcově druhý odtavec článku,který napsala Míša. Jsou to pytlíkové a nebo čínské polévky coca-coly a podobné nápoje,rolády,které vydrží půl roku,různá dochucovadla, škrobové jogurty nebo uzeniny,ty kupuji minimálně.
Ale kdybych zašla do důsledku nemohla bych kupovat v obchodech skoro nic.Přehnojená zelenina plná dusičnanů a nebo geneticky upravované modifikované potraviny,oleje margaríny,kukuřičné vločky,čokolády,nealko nápoje atd.....
I když tohle musí být ,také uvedeno na etiketě .Většinou lidé odmítají kupovat, takto upravované potraviny,tak se převážná většina GM používá jako krmivo pro dobytek a drůbež.I když vařím doma,mohu si přinést domů takto upravené maso,mléko, vejce.....a mohu si myslet, jak jsem udělala pro svoji rodinu dobře, že jsem jim uvařila.Dadma
Pozn. red.: Text nebyl redakčně upraven.
To máš pravdu. Leckdy je to tak maličké, že to prakticky nelze bez mikroskopu prostudovat. S těmi margaríny a jinými sprosťárnami také souhlasím. Mám prima doktora a ten jednou pravil. „Hele, srdce Ti zničí, když budeš dlabat hamburgery a zaděláš si tělo umělou solí. A žádná Flora, který se v létě nedotkne ani masařka, ti ho už nevyléčí. Do těla patří to, co to tělo zná.“ A já myslím, že je to moudrý muž!
Věříte výrobkům, které mají trvanlivost pomalu půl lidského života? Pište na redakce@zena-in.cz
Nový komentář
Komentáře
Nejen složení, ale už i číselné kódy jsou k nepřečtení. Naučila jsem se je kontrolovat, abych předešla u kasy trapasu. Budu nosit lupu.
dadma — #20 Myslíš ty brambory, co jsme kupovali na zimu na uskladnění a za měsíc jsme je z toho pytle vylívali do kanálu?
No je to tak, naši zemědělci zajdou a všechno budeme dovážet.Přitom my jsme si dokázali vypěstovat úplně všechno a kvalitní.Vždyt jenom dneska co prodávají v supermarketech za brambory , to je děs.
dadma — #18 To je celá ta zes.aná EU!
A je to tady na Novinkách jsem nyní četla,že ze Španělska k nám dovezli 2 tuny šunky s bakterií Listeria monocytogenes.Prodával ji Ahold.Jsou to samý fujtajbly.
Každý zemědělec u nás musí vykazovat v papírech kolik pesticidů a hnojiv za rok použil - kolik na hektar a zda dodržel dávkování. Každoročně mu na to chodí kontrola. A český zemědělec se opravdu snaží používat chemii v nejnutnějších případech neb na ní nemá peníze.
Dimsy — #15
No,myslím na to, když slyším řeči o zdravé stravě a ne tak, že by mě to nějak děsilo. Naopak, je mi to fuk. To je mžik a pak přemýším úplně stejně jako ty.
enka1 — #10 Neblbni, na to fakt myslíš, když vaříš? Já teda myslím na to, jak to bude dobrý a jak se nadlábnu. Tohle by mě ani ve snu nenapadlo.
Je pravda,že dneska někdy nenajdete na obalu ani výrobce.Pouze dovozce a to je většinou nějaké s.r.o.Dříve všechny věci museli povinně projít státní zkušebnou.A přesně jste věděli ,která fabrika a nebo v které zemi to bylo vyrobené.Dneska si každý doveze co chce a prodává to.Nebo je tam napsáno vyrobeno pro nějaký super či hypermarket,ale kdo a kde to vyrobil nezjistíte.Je pravda,že dnes je všeho dostatek, až nadbytek.Hlavně, že je všechno drahé.Dříve když jsem dělala lečo nebo bramborový guláš a osmažila salám, tak se opekl do zlatova.Dneska z toho vyteče voda zůstane prapodivná hmota.Uzeniny jsem přestala skoro kupovat.Občas v Globusu párek a nebo nějakou lepší šunku.
KatherineDickinson — #12 asi proto, že je sem začali Číňani a Vitnamci vozit a můj syn je jí hůlkama
.
podíl dusičnanů v zelenině si hlídá každý zemědělec...problém je, že český zemědělec nemá na českém trhu moc prostoru :(
jinak ještě mi není moc jasné, proč se tomu hnoji ze sáčku říká čínská polévka...já když si v čínské restauraci dám polévku, bývá to nejčastěji kukuřičná, rybí, nebo taková ta ostrá hustá co je skoro jako omáčka :) já si z "čínské polévky" většinou jen spařím ty nudle a pak je osmažím s cuketou na pánvi :) levná "čína"
Souhlasím s článkem. Vůbec nevím, jestli se nyní dělají něké kontroly v obchodech u zeleniny na dusičňany. To ještě za" totáče" nesměla být klamná reklama, chodily kointroly a dnes to asi vůbec neexistuje, snad jenom na udání, ale nějaké pravidelné kontroly vůbec asi nejsou.A to je škoda.
Mluvíš mi částečně z duše. Vždy, když poctivě vařím, musím myslet na to, nebylo-li kuře krmeno prošlým penicilinem, čím bylo hnojeno obilí na mouku, kolik dusičnanů asi opravdu obsahule zelenina, ze které dělám salátek........
Čínské polévky milujem
.
mindulinka — #5 Nemohu jinak než souhlasit.Je to tak.Manžel si dříve třeba ředkvičky a nebo kedlubny do soli přímo "namáčel" po infarktu solíme méně a taky to jde.To samé pohyb.Dnešní mladí lidé hodně sedí u počítačů a televize.Za mého mládí jsme lítali venku pořád, že večer nás musela mamka domů honit.
Věrulinka — #4 DanaD — #3 ..tak, tak, až na to rajče
Děvčata máte pravdu,moje babička si upekla kilo bůčku a dožila se 93 let.Myslím, že se má jíst všechno, ale s rozumem,když si jednou za měsíc dám chleba se sádlem,tak se nic neděje, to samé když si dám občas dort.Nejhorší jsou dnešní mladí lidé .Vidím to u vnuka, hranolky párek v rohlíku brambůrky, Mac Donalds,Coca-cola,různé tyčinky Mars a Deli a co já vím jak se to všechno jmenuje.Ale ovoce a zeleninu to ne ,z polévky vždycky sní vodu s rohlíkem a zeleninu tam nechá.Ale čínskou polévku sní.Tu já bych nepozřela, protože smrdí jen když se otevře.Taky v 19 letech má již nadváhu a vysoký krevní tlak, ale nedá si říct.
Věrulinka — #4 Nejlépe paprikový, k tomu cibuli, rajče a pořádnej krajíc čerstvého chleba.
Když už se zmiňuje v článku o potravinách GMO - nedá mi to se neozvat - jestli vůbec lidi ví,co to je. Zjednodušeně - je tu hodně milovníků zvířat: když se skříží např. vlčák s dobrmanem tak výsledek je podvraťák, který je vlastně taky GMO. GMO je laicky řečeno každá potravina, která vznikla křížením. Pokud budeme kupovat českou zeleninu, ovoce a maso - tak si myslím, že se nemusíme zase až tak bát přemíry hnojiv, pesticidů a antibiotik. Já jsem pro preferování českých výrobků. Nejlíp by jsme svému tělu udělali, kdyby jsme se trochu víc hýbali, méně solili - včetně slaných dochucovadel a více jedli jablka a hrušky.
DanaD — #3

moje tělo má rádo bůček i v létě 

ja to rikam porad, proste moje telo v zime potrebuje chleba s pecenym buckem a v lete rohlik se syrem a rajkce..