teleci1.jpg

Foto: Šárka Škachová

Žampiony do tohoto jídla jsou však tradiční švýcarskou volbou. Tento pokrm se obvykle podává s bramborovými rösti.

Suroviny

  • 600 g telecího masa
  • sůl a pepř
  • 3 lžíce přepuštěného másla
  • 1 ks středně velké cibule
  • 250 g hub (žampióny se tradičně používají nejvíc)
  • 130 ml bílého vína
  • zelenou petrželku
  • 1 polévkovou lžíci hladké mouky
  • 200 ml poctivé smetany

teleci3.jpg

Foto: Šárka Škachová

Postup

Maso nakrájíme na plátky (tloušťka 0,5 cm je perfektní), poté na nudličky. Zahřejeme velkou těžkou pánev na vysokou teplotu a přidáme 1 polévkovou lžíci přepuštěného másla. Maso asi 3 minuty restujeme na vysokou teplotu. Ke konci restování poprášíme hladkou moukou a vyjmeme z pánve. Uchováme v teple. Pokud máme masa větší množství, nevkládáme do pánve všechno najednou, neboť maso se nesmí začít dusit, ale musí zůstat křehké.

teleci2.jpg

Foto: Šárka Škachová

Pánev očistíme, aby v ní nezůstala stopa po mouce, a přidáme drobně nakrájenou cibuli. Zprudka restujeme na másle asi 2 minuty, ale dáváme pozor, aby cibule příliš nezhnědla. Poté vsypeme nakrájené žampiony. Zase chvilku restujeme. Teplotu v pánvi snížíme přilitím vína. Poté osolíme, opepříme a tekutinu zredukujeme na polovinu. Přidáme smetanu a při nižší teplotě za stálého míchání krátce provaříme.

Předem orestované maso lehce osolíme a opepříme a vmícháme ho do horké omáčky a krátce povaříme. Do hotového pokrmu vmícháme nasekanou zelenou petrželku.

Jako příloha se úplně nejčastěji podávají bramborové Rösti. Vhodné jsou i špecle, širší vaječné nudle nebo rýže.

Dobrou chuť přeje Šárka Škachová.

Telecí roládky se šalvější a sušenou šunkou

1.jpg

Foto: Alena Kolaříková

Telecí kýta na houbách

2.jpg

Foto: Jana Nováková