Foto: Šárka Škachová
Žampiony do tohoto jídla jsou však tradiční švýcarskou volbou. Tento pokrm se obvykle podává s bramborovými rösti.
Suroviny
- 600 g telecího masa
- sůl a pepř
- 3 lžíce přepuštěného másla
- 1 ks středně velké cibule
- 250 g hub (žampióny se tradičně používají nejvíc)
- 130 ml bílého vína
- zelenou petrželku
- 1 polévkovou lžíci hladké mouky
- 200 ml poctivé smetany
Foto: Šárka Škachová
Postup
Maso nakrájíme na plátky (tloušťka 0,5 cm je perfektní), poté na nudličky. Zahřejeme velkou těžkou pánev na vysokou teplotu a přidáme 1 polévkovou lžíci přepuštěného másla. Maso asi 3 minuty restujeme na vysokou teplotu. Ke konci restování poprášíme hladkou moukou a vyjmeme z pánve. Uchováme v teple. Pokud máme masa větší množství, nevkládáme do pánve všechno najednou, neboť maso se nesmí začít dusit, ale musí zůstat křehké.
Foto: Šárka Škachová
Pánev očistíme, aby v ní nezůstala stopa po mouce, a přidáme drobně nakrájenou cibuli. Zprudka restujeme na másle asi 2 minuty, ale dáváme pozor, aby cibule příliš nezhnědla. Poté vsypeme nakrájené žampiony. Zase chvilku restujeme. Teplotu v pánvi snížíme přilitím vína. Poté osolíme, opepříme a tekutinu zredukujeme na polovinu. Přidáme smetanu a při nižší teplotě za stálého míchání krátce provaříme.
Předem orestované maso lehce osolíme a opepříme a vmícháme ho do horké omáčky a krátce povaříme. Do hotového pokrmu vmícháme nasekanou zelenou petrželku.
Jako příloha se úplně nejčastěji podávají bramborové Rösti. Vhodné jsou i špecle, širší vaječné nudle nebo rýže.
Dobrou chuť přeje Šárka Škachová.
Telecí roládky se šalvější a sušenou šunkou
Foto: Alena Kolaříková
Foto: Jana Nováková
Nový komentář