Množství těsta a krému vám vyjde zhruba na 12 cupcaků, záleží na velikosti vaší formy. Hotové cupcaky ozdobte slaným preclíkem nebo posypejte cukrářským zdobením.
Suroviny
mufiny
- 4 vejce
- 1 hrnek cukru
- 1 hrnek mléka
- 1 hrnek oleje
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
krém
- 50 g krupicového cukru
- 100 g smetany ke šlehání (33 – 35 % tuku)
- 20 g slaného másla (nebo obyčejné máslo a půl lžičky soli)
- 100 g změklého másla
- 400 g mascarpone
na ozdobu
- slané preclíky
Postup
Připravte si krém, který necháte v lednici vychladit.
Smetanu si v hrnci přiveďte k varu. Do druhého hrnce dejte cukr. Zapněte plotnu, téměř naplno (na mé indukční varné desce stupeň 10 ze 14) a čekejte, až se cukr rozpustí. Doporučuji použít nerezový hrnec. Teflonový si touhle srandičkou můžete zničit. Cukr vám postupně pěkně zkaramelizuje.
Hlídejte si dvě věci. Abyste se neopařili (vřelým karamelem to fakt bolí!!!) a aby karamel nebyl moc tmavý – mohl by se spálit a zhořknul by.
Hotový karamel sundejte pryč z plotny a přidejte do něj máslo. Buď jako já máslo obyčejné a zhruba lžičku soli. Podle toho jak slaný karamel chcete. Promíchejte, až se obě složky spojí. Vraťte zpět na plotnu a míchejte při mírné teplotě. Pomalu přilévejte horkou smetanu. Míchejte tak dlouho, až vznikne hladká karamelová hmota. Nechejte úplně vychladit.
Změklé máslo vyšlehejte spolu s vychlazeným karamelem. Šlehejte dlouho, okolo 8 minut. Přidejte mascarpone a opět důkladně prošlehejte, do hladkého jemného krému. Krém dejte vychladit do lednice, dokud neupečete a nevychladnou vám základní mufiny.
Jak na mufiny?
Promíchejte cukr, mouku a prášek do pečiva. Přidejte vejce. Přidejte olej a mléko.
Umíchejte těsto. Naplňte do papírových košíčků ve formě na mufiny.
Pečte na 180 °C, půl hodiny. Nechejte úplně vychladnout a ozdobte krémem a preclíkem.
Dobrou chuť přeje Elly.
Sladké cupcaky na našem magazínu
Čokoládové cupcakes s mátou - After Eight
Vanilkové cupcakes s krémem z bílé čokolády
Zdroj fotografií: archiv redakce, Alena Kolaříková
Nový komentář