Diabetes 1. typu je nevyléčitelným onemocněním, které se nejčastěji objevuje již v dětském věku či v dospívání a pacient je poté celý život závislý na injekční aplikaci inzulínu. Genetická predispozice sama o sobě diabetes nevyvolá, k tomu dochází až po střetu s faktorem (např. virové onemocnění, dlouhodobý nadměrný stres aj.), který spustí autoimunitní proces vedoucí k rozvoji onemocnění.

Diabetes 2. typu je onemocnění získané následkem nevhodného životního stylu. Závislost na inzulínu u těchto pacientů zpočátku není. „Nadějí pro pacienty je zachycení v období prediabetu, který se často neprojevuje žádnými příznaky, v této fázi lze rozvoj diabetu oddálit či dokonce zastavit naprosto radikální a celoživotní změnou životního stylu. Klíčové je pravidelně sledovat hladinu cukru v krvi a zvýšené hodnoty konzultovat se svým lékařem,“ radí MUDr. Kateřina Pinterová, vedoucí laboratoře SYNLAB.

64523124ac5e4obrazek.jpg
Foto: Shutterstock

Jaké mýty se tedy mezi lidmi o cukrovce stále drží?

  1. Cukrovka je nemoc starých lidí
    Nejčastěji se týká lidí nad 45 let, ale v dnešní době se už nevyhýbá ani mladším lidem, dokonce mohou onemocnět i malé děti. To je velmi alarmující. Sedavý způsob života, špatné stravovací návyky, stres – to vše hraje v rozvoji diabetu 2. typu zásadní roli.
  2. Diabetes 1. typu je „nebezpečnější“
    Diabetes 2. typu má 90 % všech diagnostikovaných pacientů s cukrovkou. Neléčené onemocnění jakéhokoliv typu diabetu je pro pacienta velmi nebezpečné a může způsobit onemocnění srdce, mozkovou příhodu, selhávání ledvin i amputaci končetiny.
  3. Vysoké hodnoty cukru v krvi hned neznamenají diabetes
    Pokud vám známý s diabetem nahodile změří cukr v krvi pomocí glukometru a hodnoty jsou vyšší, neznamená to hned, že máte cukrovku. Výsledek mohla ovlivnit řada faktorů, jako je například dietní chyba nebo užívání alkoholu. Pozor byste si ale měli dát na dlouhodobě zvýšené hladiny cukru v krvi, které mohou značit prediabetes. Ten lze spolehlivě odhalit odběrem krve při pravidelné preventivní prohlídce u lékaře nebo na jakémkoliv odběrovém pracovišti laboratoří SYNLAB.
  4. Diabetici nesmí jíst žádný cukr
    Diabetická strava by měla být vyvážená, to znamená i se zastoupením cukrů. Ty diabetici přijímají primárně v přílohách (např. brambory, rýže, pečivo apod.). Dále je důležité pravidelné stravování po menších dávkách, nejlépe 5–6krát denně.  Jídelníček by neměl obsahovat jednoduché cukry, naopak jsou do něj zařazeny některé druhy ovoce a zeleniny – vše po konzultaci s odborníkem.
  5. Užívání vitamínů nemá žádný smysl
    Je také dokázáno, že dostatečná hladina vitaminu D (tedy pro většinu populace jeho suplementace) je prevencí vzniku diabetu prvního i druhého typu. Naopak jeho dlouhodobé užívání již od brzkého věku riziko vzniku tohoto onemocnění značně snižuje.

Zdroj informací: MUDr. Kateřina Pinterová, www.medicinapropraxi.cz