Odborníci na výživu neshledávají na vánočním cukroví nic špatného, ale zdůrazňují, že je ho třeba jíst s mírou a opatrně volit ingredience. Ani diabetologové vánoční cukroví nezavrhují a dokonce připouštějí i cukroví, při jehož výrobě byl použit cukr. Ovšem za podmínky, že ho bude málo a jeho konzumace bude kompenzována zvýšeným pohybem. 

To, že cukr ohrožuje linii, ví každý. Mnozí ale zapomínají na to, že vánoční cukroví je také bohaté na tuky, a ty už v menším objemu než cukr mají vyšší energetickou hodnotu.

Vánoční cukroví může škodit lidem s onemocněním zažívacího traktu, tedy lidem se žaludečními vředy, nemocným žlučníkem a nemocemi střev. Záleží na tom, z čeho cukroví je. Části pacientů nedělají dobře oříšky. Kakao zdravotní stav nezhoršuje, protože nikdy ho není v cukroví příliš velké množství.

Součástí staročeské štědrovečerní krmě byla oplatka s medem, bramboračka, černý kuba a zelný salát, hrách na sladko s perníkem, muzika, což je rozvařené sušené ovoce, a vánočka. To vše představovalo i se 100 mililitry pálenky 2 400 kilokalorií. Současná obvyklá večeře má 3 600 kilokalorií a více. Po první večeři se hodovníci pravděpodobně brodili sněhem na půlnoční mši, po té druhé se nejspíš odebírají k televizoru.

Jaké menu připravíte letos k štědrovečerní večeři vy?