Dozrály vám na zahradě ostružiny a cuketa? My vám poradíme jak tyto dvě letní plodiny spojit do jednoho receptu. Upekli jsme totiž perfektně vláčný cuketový perník, který jsme dovedli k dokonalosti ostružinami.
Použila jsem špaldové mouky z Lidlu, které teď patří mezi mé nejoblíbenější. Peču s nimi i kváskový chleba, používám je do sušenek, do všech dezertů. Cukr dark muscovado je třtinový nerafinovaný cukr s velice výraznou karamelovou chutí i vůní. Mám ho ráda do dezertů s čokoládou a kakaem, používám ho občas i do kávy, kterou běžně nesladím. Můžete použít i klasický třtinový cukr, klidně i obyčejný bílý cukr krystal. Ale chuť perníku bude lehce jiná.
Suroviny
- 800 g cukety – oloupané, bez semínek
- 3 vejce
- 200 g dark muscovado cukru
- 4 lžíce melasy
- 150 g rozpuštěné Hery máslová příchuť
- 200 g špaldové mouky T630 (Lidl)
- 200 g celozrnné špaldové mouky (Lidl)
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžíce kvalitního kakaa
- 1 lžíce mleté kávy
- 1 balení perníkového koření
- 3 lžíce chia semínek
- čerstvé ostružiny
- kousek Hery a trocha strouhaného kokosu na vymazání a vysypání formy
Postup
Cuketu na tento koláč nestrouhám. Našla jsem si mnohem jednodušší postup. Velkou, klidně přerostlou cuketu oloupu, rozkrojím a vydlabu semínka. Nakrájím na středně velké kusy a vložím do velkého mixéru. K cuketě přidám vajíčka, melasu, cukr a rozpuštěnou Heru a zapnu funkci smoothie. Chvilku je rachot a já mám hotový základ. Hladkou hmotu. Můžete to udělat podobně nebo cuketu klasicky nastrouhat na jemném struhadle, přimíchat rozpuštěnou Heru, melasu, cukr a vajíčka.
Smíchejte obě mouky, prášek do pečiva, sodu, kakao, kávu, perníkové koření a chia semínka. Tekutou a sypkou část receptu smíchejte dohromady, umíchejte hladké těsto.
Plech na pečení vymažte Herou, vysypejte kokosem. Nalijte do něj těsto. Uhlaďte a do těsta „zasaďte“ ostružiny.
Pečte v troubě předehřáté na 165 °C, 30 – 35 minut.
Dobrou chuť přeje Elly.
Cuketové pochoutky na našem magazínu
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Tak pernik uz je z poloviny snezeny
na me trochu vic "nadychany" a dokonce je i s ostruzinama
ty nam vcera donesla znama plnou misku
elly — #14Přesně jste to napsala...

Super recepty...cuket mám letos hodně, tak jsem
kromě už tradičních receptů vyzkoušela i řadu nových...

Piji právě kafé a cuketový perník k tomu - dala bych si.
Všechny zde uvedené receprty vypadají super
elly — #13Mám doma zrovna nevyužitou cuketu, tak vyzkouším... Bez chia semínek - zrovna včera jsem četla, že se sem dovážejí nekvalitní semínka obsahující toxiny...
Kadla — #8 zlá teta — #4 Soda dohromady s práškem do pečiva se v receptu používá záměrně, protože navzájem podpoří nakypření těsta, které je díky velkému množství cukety vlhčí, těžší. Samotný prášek do pečiva by objem "tahal" dost těžko. Velké množství sody by zase bylo cítit v chuti perníku. Proto kombinace obojího a neradím cokoliv z těchto dvou kypřidel vynechat.
Kadla — #7 Wally — #6 Perník, který vidíte na fotce je pečený přesně a na gram podle napsaného receptu. Cuketa je vodnatá, vejce, rozpuštěná Hera. "Tekutých" surovin je tam dost.
zlá teta — #4V receptu je koření do perníku. Ne prášek s kořením do perníku. Je tam jeden prášek do pečiva a trochu sody. na množství těsta akorát.
luneta — #1Není nutné, abyste je tam dávala. Jsou tam pro své příznivé účinky na organismus.
dnes si zapeču cuketu s masem
sladké bohužel můžu jen minimálně
zlá teta — #4Ono je v receptunapsáno "koření do perníku", ne prášek do perníku... Takže jen soda a prášek do pečiva (osobně bych tedy také volila jen jedno z toho).
Wally — #6Ledaže by ta cuketa pustila tolik šťávy, že by to nahradilo mléko.. Ale i tak je to divné... Když jsem strouhala cuketu, tak z ní zas tolik vody nebylo...
mňam, to bych si zrovna dneska dala ke kafíčku
Není tam toho prášku moc? Soda, pr. do peč. i do perníku?
caj60 — #2Taky dělám.Je to moc dobrý.
perník je klasika a může být se vším, já někdy přidávám marmeládu ,kokos ....
ty chia semínka už jsou všude