gulas.jpg (224 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Suroviny

  • 1 kg cukety
  • 4 velké cibule
  • 1 sáček koření na guláš Avokádo
  • 2 červené papriky
  • 400 g rajčat v plechovce
  • 3 stroužky česneku
  • sůl podle chuti
  • černý kampotský pepř 
  • olivový olej

Postup

Do zahřátého hrnce nalijte dvě lžíce oleje. Na něj nasypejte nahrubo nakrájenou cibuli a orestujte dozlatova, až téměř dohněda. Ke konci přidejte nasekaný česnek a na kostičky nakrájenou cuketu. Nemusíte ji loupat. Z cukety vydlábněte její střed se semínky. Ty do guláše nepoužívejte, ale očistěte, usušte a příští rok zasaďte na další cukety.

Promíchejte, ochuťte solí, pepřem a celým gulášovým kořením. Vyberte si to, které vám více vyhovuje. Pálivější nebo méně.
Nakonec do hrnce vyklopte plechovku rajčat. Nebo rajčatové passaty, jak chcete. Kdo má přebytky čerstvých rajčat ze zahrádky, můžete klidně i na kousky nakrájená čerstvá rajčata.

Vařte na střední teplotu, asi 20 až 30 minut. Cuketa by neměla být úplně rozvařená. Doba vaření se může lišit podle toho, jak máte pevnou cuketu a na jak velké kousky ji krájíte.

Podávejte ideálně s něčím tak dobrým, jako je bulgur.

Dobrou chuť přeje Elly.

Cuketové recepty

Quiche s rajčaty a cuketou

cuke.jpg (99 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Grilované plněné cukety

cukety2.jpg (83 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Italské smažené cukety

cukety.jpg (77 KB)

Foto: archiv redakce