cuket_chlebicek.jpg

Foto: Šárka Škachová

Suroviny

  • 400 g mladé cuketky, nastrouhané
  • 1 jarní cibulku s natí
  • 1 sýr Camembert nebo Hermelín (120 g)
  • 100 g mouky (hladká, polohrubá, možno i kombinace obou)
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva (6 g)
  • 2 vrchovaté lžičky mletých ořechů (vlašské, lískové)
  • 1 lžička jemně mleté mořské soli
  • trochu čerstvě mletého pepře
  • 2 vejce
  • 2 lžíce hustého řeckého jogurtu (popřípadě kysaná smetana)
  • na vymazání formy plátek másla
  • na vysypání formy 1 lžíce jemné strouhanky smíchaná s mletými ořechy

Postup

Cuketky nastrouháme na struhadle s velkými slzičkami a postupně vmícháme mouku s kypřícím práškem a ořechy. Přidáme drobně pokrájenou jarní cibulku, osolíme a opepříme. Směs zjemníme jogurtem a přidáme vejce. Promícháme a přidáme na malé kostičky nakrájený sýr Camembert.

Pečicí formu vymažeme máslem a vysypeme směsí strouhanky a ořechů. Naplníme ji cuketkovou směsí a vložíme do předem vyhřáté horkovzdušné trouby na 175 °C, kde pečeme 45 minut (V závislosti na použité pečicí formě se může čas pečení malinko lišit! Těsto v mé formě dosahovalo ve středu výšky cca 5,5 až 6 cm.)

Tip Šárka Škachové: Na obrázku se vyskytuje květ a lístky medvědího česneku. Když jsem si recept tvořila, uvažovala jsem, že do směsi cuketek trochu jemného česnekového aróma dám, ale nakonec jsem od toho upustila. Cuketový chlebíček jsem připravila tak, aby měl velmi jemnou chuť a podávala ho s kopečkem řeckého jogurtu a s kompotem z divokých brusinek z našich blatských lesů.

Dobrou chuť přeje Šárka Škachová - Gurmánka.

647d858aff585-pl5.jpg
MOHLO BY SE VÁM LÍBIT:
Květákové placky se slaninou