Foto: Alena Kolaříková
Mají původ v Evropě
Cukety patří mezi tykvovité rostliny, které do Evropy přivezl Kryštof Kolumbus ze Střední Ameriky. Konkrétní druh, který s sebou tento objevitel přivezl se ovšem nazýval tykev obecná. Cukety v té podobě, jako známe dnes, vznikly až následným šlechtěním této tykve v Itálii. Odtud také pochází název cuketa (které také někdy říkáme cukina). Italsky se totiž tato zelenina nazývá zucchini.
Cukety jsou skvělou potravinou, když máte v plánu zhubnout. Z velké části je totiž tvoří voda a dále jsou nabité množstvím vitamínů, minerálů a vlákniny.
Ačkoli je cuketa velmi zdravá, je několik věcí, na které byste měli dát pozor:
Kukurbitacin: Hořká chuť nás upozorní na vyšší hladinu toxinu kukurbitacinu. Ten může způsobit průjmy a nevolnosti. Hořkou cuketu raději vyhoďte.
Oxaláty: Cuketa obsahuje oxaláty, které mohou přispět k tvorbě ledvinových kamenů u citlivých jedinců. Lidé s anamnézou ledvinových kamenů by měli konzumaci cukety konzultovat se svým lékařem.
Konzervace a pesticidy: Pokud nejde o bio cukety, mohou obsahovat rezidua pesticidů. Doporučuje se cukety důkladně omýt nebo si vybrat organické produkty.
Alergie: Přestože je cuketa obecně dobře snášena, někteří lidé mohou být alergičtí na tykvovité plody. Příznaky alergie mohou zahrnovat svědění, otoky nebo dokonce anafylaxi (Boston University).
Suroviny
- 2 cukety, středně velké
- kvalitní olivový olej
- sůl a černý pepř podle chuti
- 300 g goudy na plátky
- 300 g Rytířské šunky Krásno na plátky
- 100 g strouhanky
- 100 g nastrouhaného parmezánu
Postup
Obě cukety důkladně omyjte a za pomoci široké škrabky vytvořte po celé délce cukety tenké plátky.
Připravte si velkou mísu a v ním smíchejte olivový olej, sůl a pepř. V této směsi namočte všechny plátky cukety. Z oleje pak rovnou do směsi parmezánu a strouhanky.
Takto připravené plátky cukety položte na pracovní plochu. Na každý plátek dejte tenký plátek goudy a šunky. Zamotejte do roládky a skládejte do zapékací misky, kterou jste vymazali olivovým olejem a vysypali strouhankou.
Až bude miska plná, zapečte v troubě vyhřáté na 200 °C, dozlatova. Bude to trvat přibližně 20 - 25 minut.
Ihned podávejte.
Dobrou chuť přeje Elly.
Zdroje: www.healthline.com , Medical News Today: What are the health benefits of zucchini? , www.ireceptar.cz
Nový komentář