Je to každoroční letní problém. Ale vcelku příjemný problém. Jak zpracovat tu spoustu cuket, která se urodila na naší zahrádce? Nejen pro nadšené zahrádkáře, ale i pro milovníky cuket, které koupí na trhu, je dnešní velice snadná polévka.
K přípravě polévky vám stačí jen několik surovin. Především jedna velká cuketa nebo dvě malé. Balení Lučiny, je pro použití v polévce výborná. A pikantní koření. Já jsem použila marocké koření z Marks & Spencer. Obsahuje papriku, trochu cukru, koriandr, kmín, sůl, barevný pepř, chilli, špetku skořice a další koření. Kdo toto koření nemá, může použít špetku chilli, čerstvě namletý barevný pepř a třeba i další koření, které jsem vyjmenovala. Není nutné použít zrovna tuto směs.
Na závěr udělejte při servírování v polévce kopeček z Lučiny. Ta totiž polévku ještě zjemní. Nebo můžete použít i kozí sýr, ale ten má rád jen někdo, je to další možnost, jak polévku chuťově rozšířit.
Suroviny
- 1 velká nebo 2 malé cukety (po nakrájení na kostičky cca 700 g)
- 1 cibule
- 100g Lučiny
- 600 ml vody
- sůl a marocké koření (případně směs koření)
- 1 lžíce másla a kapka oleje
- pokud chcete, použijte na závěr pár plátků kozího sýra a čerstvé bylinky na ozdobení
Postup
Cuketu neloupejte, jen omyjte a nakrájejte na kostičky. Cibuli nakrájejte nadrobno.
V hrnci si rozehřejte kousek másla s kapkou oleje. Osmahněte cibuli, jen lehce, ne do tmava. Přidejte cukety a ještě pár minut (maximálně pět) opékejte. Ochuťte solí, kořením a zalijte vodou.
Uvařte doměkka a rozmixujte dohladka. Do polévky přidejte Lučinu, pro zjemnění a doladění chuti.
Na talíři ozdobte ještě malým kopečkem Lučiny nebo plátky kozího sýra a čerstvou bylinkou. Moc dobře se hodí bazalka.
Dobrou chuť přeje Elly.
Čtěte další naše články:
Mrkvová lučinová pomazánka s ořechy a ovocem
Další inspiraci najdete na www.varimeslucinou.cz
Nový komentář
Komentáře
A taky jsme použila lidlovej Palouček místo Lučiny
Neměla jsem cibuli, tak jsem použila pórek, ale jinak jsem jela podle návodu.
Synovi jsme ji udělala jemnější (se solí, sušenou zeleninou a provensálskym kořenim), sama jsem si ji poprášila chilli kousky a pokapala dýňovym olejem a byla opravdu výborná!
Zatiím nejlepší cuketovka, co jsem dělala
zuzuko — #13 cuketě jsem se dlouhou dobu bránila zuby nehty. Byla jsem hloupá. Je výborná, teď bych ji jedla nejradši ve všem
zuzuko, supr, bujony od Knorr mám také hrozně moc ráda
jiné už nepoužívám.
Eva_Fl — #30 Důchodci - bylo jim líto hořkou cuketu vyhodit.
Já si to díky okurkám hlídám furt. A cuketu můžu na všechny způsoby., až mi lupe za ušima, zrovna dnes jsem si dvě dovlekla a zítra možná přijde i příděl od ségry.
Ja jen, ze ty horky by lidi asi fakt nemeli jist.
Eva_Fl — #27 A nejhorší smrt je z vyplašení

Právě jsem dovařila polévku, proto sem běžím. Je luxusní!
Eva_Fl — #27 Ja to cetla, presne pet minut po tom, co jsem tu polevku dojedla
Jedovaté cukety a okurky jsou následkem vlny veder. Odborníci před jejich konzumací důrazně varují. Pokud tedy ochutnáte cuketu nebo okurku, která je hořká, raději v konzumaci nepokračujte!
Zabijákem v oblíbené zelenině je bakteriální jed kukurbitacin, jehož je v letošní domácí úrodě více než obvykle, právě díky horkému počasí. Jed byl příčinou úmrtí muže z Německa. Ten byl společně s manželkou hospitalizován na klinice Heidenheim, důvodem byla bolest v oblasti žaludku. Tu způsobil právě kukurbitacin, který po požití naruší žaludeční a střevní membránu.
Možnost zvýšeného počtu intoxikované zeleniny potvrdila i Maria Rothová, která je vedoucí chemického výzkumu Úřadu pro kontrolu potravin a veřejné zdraví, uvedla DPA. Podle Rothové si zelenina takto jedovaté složky zachová jen zřídka.
Zabiják z vlastní zahrádky: Konzumace cukety má první oběť! Nebezpečné jsou i okurky
Suzanne — #23 paníliška — #24 Presne tak, muzou ji mit lidi neradi, ale porad je to cuketa.
kobližka — #21 Cuketa je cuketa, a právě cuketu mám ráda. Není to náhražka ničeho, je to prostě cuketa.
kobližka — #21 Já cuketu miluju jako CUKETU. Ne jako náhražku
Ale je fakt, že takové ty přerostlé obryně nemusím, tam už je trochu jiná chuť. Mám ráda ty pidi.
kobližka — #19Ja jsem se tyhle zeleninove kremove polevky naucila jist v Mexicu. Prakticky z jakekoliv zeleniny a vyborne. Tahle cuketova(+ rajce)me ale chutove prekvapila, navic mam rada tohle slozeni koreni, takze za me urcite jo.
Eva_Fl — #20 Já nevím,že někdo má pořád tendenci něco něčm nahrazovat - díky,nechci.
kobližka — #19
neboj. Nejsi. Uz jsem cetla i o cuketovem tataraku a bramborakach, no fujtajbl.
denkas — #16 Dudlajlama — #18 Eva_Fl — #12 Já nevím,co je to za cuketovou mánii
ta nám nesmí do baráku
a spadl mi kámen ze srdce - už jsem myslela,že jsem jediný odvrženec
denkas — #16Muz by mne cuketu ve tvaru nepozrel ani pod namirenou hlavni. Tady u te polevky absolutne nedokazal rici, z ceho je varena a chutnala mu moc.
Vyzkoušela jsem hned včera, je boží! Lučiny jsem dala víc, máme ji rádi
Eva_Fl — #12 U nás taky cuketa NE! Není nad pořádnou bramboračku
Tak z toho vylezla naprosto luxusni zalezitost
. Pridala jsem i jedno oloupane velke zlute rajce, mozna tomu dodalo malinko nakyslo chut, coz mi prave chutna. Dala jsem i vic cuket, takze krasne husta i bez zahusteni. Takze tohle bude na nasem jidelnicku urcite pravidelne.