cuketová polévka

Je to každoroční letní problém. Ale vcelku příjemný problém. Jak zpracovat tu spoustu cuket, která se urodila na naší zahrádce? Nejen pro nadšené zahrádkáře, ale i pro milovníky cuket, které koupí na trhu, je dnešní velice snadná polévka.

K přípravě polévky vám stačí jen několik surovin. Především jedna velká cuketa nebo dvě malé. Balení Lučiny, je pro použití v polévce výborná. A pikantní koření. Já jsem použila marocké koření z Marks & Spencer. Obsahuje papriku, trochu cukru, koriandr, kmín, sůl, barevný pepř, chilli, špetku skořice a další koření. Kdo toto koření nemá, může použít špetku chilli, čerstvě namletý barevný pepř a třeba i další koření, které jsem vyjmenovala. Není nutné použít zrovna tuto směs.

Na závěr udělejte při servírování v polévce kopeček z Lučiny. Ta totiž polévku ještě zjemní. Nebo můžete použít i kozí sýr, ale ten má rád jen někdo, je to další možnost, jak polévku chuťově rozšířit.

Suroviny

  • 1 velká nebo 2 malé cukety (po nakrájení na kostičky cca 700 g)
  • 1 cibule
  • 100g Lučiny
  • 600 ml vody
  • sůl a marocké koření (případně směs koření)
  • 1 lžíce másla a kapka oleje
  • pokud chcete, použijte na závěr pár plátků kozího sýra a čerstvé bylinky na ozdobení

cuketová polévka

Postup

Cuketu neloupejte, jen omyjte a nakrájejte na kostičky. Cibuli nakrájejte nadrobno.

V hrnci si rozehřejte kousek másla s kapkou oleje. Osmahněte cibuli, jen lehce, ne do tmava. Přidejte cukety a ještě pár minut (maximálně pět) opékejte. Ochuťte solí, kořením a zalijte vodou.

Uvařte doměkka a rozmixujte dohladka. Do polévky přidejte Lučinu, pro zjemnění a doladění chuti.

Na talíři ozdobte ještě malým kopečkem Lučiny nebo plátky kozího sýra a čerstvou bylinkou. Moc dobře se hodí bazalka.

Dobrou chuť přeje Elly.

Cuketová polévka s Lučinou

Čtěte další naše články:

Lučinová polévka s květákem

Lučinový dortík s malinami

Mrkvová lučinová pomazánka s ořechy a ovocem

Lučinová zmrzlina

Další inspiraci najdete na www.varimeslucinou.cz

TÉMATA:
PŘEDKRMY