cuketak2.jpg

Foto: Alena Kolaříková

Suroviny

  • 200 g brambor
  • 700 g cuket
  • 200 g cherry rajčat
  • 5 vajec
  • 200 g sýra (ideální je gouda)
  • 100 g vícezrnných vloček
  • 250 g uzeného masa
  • sůl podle chuti
  • čerstvě mletý pepř (černý nebo červený)
  • majoránka 

Postup

Cuketu omyjte, neloupejte. Brambory oloupejte. Obojí nastrouhejte na hrubém struhadle, do velké mísy. Cuketu klidně včetně vnitřní části se semínky. Přidejte vejce, nahrubo nastrouhaný sýr, vločky a na malé kostičky nakrájené uzené maso.

Ochuťte solí, pepřem a čerstvými bylinkami. Kdo chce, může přidat i více druhu sýra nebo třeba nakrájenou jarní cibulku či pórek.
Zapékací misku lehce vymažte trochou oleje a přendejte do ní cuketovo-bramborovou směs. Uhlaďte povrch a do těsta zamáčkněte cherry rajčata.
Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C, zhruba hodinu, dozlatova.

Dobrou chuť přeje Elly.

Italské smažené cukety

cukety.jpg

Foto: Alena Kolaříková

Zapečené cukety s mletým masem

cukety2.jpg

Foto: Alena Kolaříková

Cuketový koláč s ovocem a drobenkou

cukety3.jpg

Foto: Alena Kolaříková