Vendula Kubalíková, zástupkyně šéfredaktora

Tento recept mám od svých tet. Mám jich pět, heč, protože můj dědeček si hodně přál syna a po šestém pokusu to rozumně vzdal. Teda, spíš si myslím, že mu to už babička zatrhla... Ale k receptu. Je nepečený a rychlý! A sladký až hrůza, ale těm, kdo mají rádi karamelky, bude rozhodně chutnat.

Karamelové hrudky

Suroviny:

  • 1 balíček burizonů
  • 1/2 másla
  • 2 balíčky karamelek (zhruba 400 g)

Postup: Karamelky nechte rozpustit ve vodní lázni a přidejte máslo. Do vzniklé hmoty přimíchejte burizony. Nechte trochu zchladnout a vytvarujte válečky. Ideální je válečky zabalit do potravinářské fólie a skladovat v lednici. Před podáváním nakrájejte na plátky. Z hmoty můžete dělat i hrudky do papírových košíčků.

Veronika Bulánková, redaktorka

Vybrat nejlepší vánoční cukroví pro měl byl opravdu oříšek, protože každý rok se to trochu mění. Mezi mé oblíbené druhy patří marokánky a také linecké. Druhé jmenované mám ovšem ráda nejen s marmeládou, ale také tak, jak ho dělá moje mamka s nutellou a citrónovou polevou navrchu.

Linecké s nutellou a citrónovou polevou

Suroviny:

  • 300 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • 2 žloutky
  • kůra z jednoho chemicky neošetřeného citrónu
  • lžička vanilkového extraktu
  • nutella

Na polevu: 200 g moučkového cukru, šťáva z jednoho citrónu

Postup: Z hladké mouky, cukru, másla, žloutků, vanilkového extraktu a citrónové kůry vypracujte hladké těsto. Do poloviny můžete zapracovat lžíci kakaa na obarvení. Zabalte ho do fólie a nechte alespoň hodinu odpočívat. Poté vyválejte a vykrájejte požadované tvary. Pečte na 180 stupňů. Polevu si připravíte tak, že do moučkového cukru budete postupně přidávat citrónovou šťávu, dokud nedocílíte požadované konzistence. Cukroví slepte nutellou a polijte citrónovou polevou.

Marta Kratochvílová, editorka

Já osobně nemám oblíbené žádné cukroví. Většinou raději ochutnávám na návštěvách novinky, než to, na co jsem zvyklá z domova. Když už si něčeho zobnu doma, je to většinou linecké, které není příliš sladké a s rybízovou marmeládou je hezky nakyslé, anebo si dám ke kávě perníček. Kdo má ale u nás v rodině hodně rád jeden druh cukroví, je taťka. Mamina ho kvůli němu začala dělat, protože ho dělala kdysi i jeho maminka a chutnalo mu od mala. Říkáme tomu „šup do vody“. Někdo tomu prý zase říká „podvodnice“. Tohle cukroví je velice zajímavé v tom, že je z kynutého těsta, které se však dává kynout do vody. A jak poslední roky zjišťuji, moc lidí ho nezná.

Šup do vody

Suroviny:

  • 250 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 170 g másla
  • na kvásek: 25 g droždí, lžíce cukru, 4 až 5 lžic vlažného mléka a 4 až 5 lžic hrubé mouky
  • moučkový cukr na obalení
  • 1 balíček vanilkového cukru

Postup: Z droždí, cukru a mléka založte kvásek. My do něj přidáváme ještě hrubou mouku. Poté přimíchejte ostatní suroviny a zpracujte hladké těsto. Vytvarujte z něj bochník, ponořte ho do hrnce se studenou vodou a nechte v chladu kynout 30 až 45 minut. Občas ho trochu přizvedněte, aby se nelepilo ke dnu. Pozor, těsto se nezvětšuje jako klasické kynuté v míse, ale začne praskat a plavat. Jakmile se to začne dít, je čas ho vyndat. Nechte ho okapat, pomoučněte vál a potom můžete těsto zpracovávat. Buď do tvaru rohlíčků nebo vykrajovat různé tvary. Další možností je udělat šátečky a naplnit je oblíbenou náplní. Pečte na 180 stupňů dozlatova. Vychladlé cukroví obalte v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým. 

Karolína Waberová, redaktorka

U nás doma se cukroví nikdy nepeklo, protože maminka ani babička na takové věci nejsou. Mně navíc vůbec nechutná. Ale pekla nám ho babiččina sestra, která mi poslala recept na jedno, o kterém jsem dříve nikdy neslyšela. 

Sádlovky

Suroviny:

  • 170 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 60 g kakaa
  • 150 g sádla
  • 200 g marmelády

Postup: Mouku prosejte s cukrem a kakaem, přidejte změklé sádlo a vytvořte pevné těsto. Nechte ho asi 30 minut odležet v lednici. Potom ho rozdělte na malé kousky, ze kterých vyválejte kuličky. Ty rozložte na pečicím papírem vyložený plech a do každé obrácenou stranou vařečky udělejte dírku. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 10 minut. Po upečení do jamky dejte jakoukoliv marmeládu. Vršek můžete ozdobit bílou čokoládou a oříškem. 

Foto: Shutterstock

Čtěte také:

Reklama