krmeni-psa-seznam.jpg
Zdroj foto: Shuttestock

Seznam potravin, které by mohly domácím mazlíčkům uškodit, je skutečně dlouhý. Proto pokud se vás tato problematika týká, doporučujeme vám si ho najít a řádně prostudovat. My pro vás máme výběr čtyř potravin, o kterých jste možná nevěděli, že do jejich misky vůbec nepatří.

Nakonec však nejde jen o jídlo, které byste svým mazlíčkům dávali do misky nebo házeli rovnou do tlamy. Zkuste se zamyslet také nad tím, zda vám například tyto (pro ně) nebezpečné potraviny nerostou na zahradě.

Avokádo

Zejména v posledních letech se avokádo stalo velice oblíbenou potravinou a mnoho lidí si ho ihned zamilovalo. Dají se z něj připravovat chutné pomazánky, dresinky, hodí se k rýži i těstovinám a dává se také do sushi. Proto si ho někteří začali také pěstovat. Jenže avokádo obsahuje sloučeninu zvanou persin, která pro člověka není nebezpečná (ba naopak probíhají studie, které se zabývají jeho léčebnými vlastnostmi, co se týče rakoviny prsu), ale u některých druhů zvířat se nedoporučuje kvůli možným příznakům akutní toxicity (tj. namáhavé dýchání, snížená chuť k jídlu, letargie, kongesce v plicích, kardiomyopatie a nefróza) a případné smrti.

Mnohem náchylnější než psi a kočky jsou však na tuto sloučeninu ptáci (kanárci, andulky, …), koně, králíci a přežvýkavci.

Cibule a česnek

Cibule a česnek působí toxicky na psí erytrocyty, což vede u psů k anémii. Bylo zjištěno, že negativně působí ve všech formách, ať se jedná o dehydratovanou cibuli, syrovou, vařenou, odřezky obsahující vařenou cibuli či česnek, zbytky jídla – pizzy, číny a dalších pokrmů. Tyto potraviny jsou škodlivé i pro kočky.  

pes-a-koca.jpg
Zdroj foto: Shutterstock

Hrozny

Hrozny a také rozinky nejsou pamlsky, kterými byste měli krmit své mazlíčky. I malé množství může být pro psi (a pravděpodobně i kočky) nebezpečné. Toxicita hroznů je u psů spojena s poškozením ledvin. Konzumace tohoto ovoce může mít tedy za následek selhání ledvin a také smrt. Toxická látky hroznů sice není známá, ovšem psi nedokáží metabolizovat třísloviny, flavonoidy a monosacharidy obsažené v hroznech, což mi mohlo být důvodem toxicity.

Zdroj info: webmdanimalhealingcenteraacrjournalsusdancbiwebmd2ncbi2