a76ed98cbb7bd-cesnek-seznam.jpg
Zdroj foto: Shutterstock

Česnek – aromatický začátek roku

Česnek se sází nejlépe v listopadu. Vyžaduje slunné stanoviště a dobře propustnou půdu. Stroužky se sází špičatým koncem nahoru do hloubky asi 10 cm. Je nutné půdu předem zrýt, zhruba do hloubky 15 cm.  Na jaře česnek začne rašit a sklízí se v červnu nebo červenci. Jeho výrazná chuť a aroma obohatí mnoho vašich pokrmů.

Cibule – základ mnoha jídel

Cibule se sází podobně jako česnek, tedy na podzim. Jediná z odrůd cibule, která se však na podzim sází je cibule ozimá. Také cibule vyžaduje lehčí půdu a slunné stanoviště. Cibuloviny se sází do hloubky asi 10 cm. Na jaře vyraší a sklízí se v létě. Cibule je nezbytnou součástí mnoha jídel a je proto dobré ji na zahrádce mít.

Mrkev – sladká a zdravá

Mrkev se sází na podzim (doporučuje se až těsně před příchodem mrazů) a sklízí se následující rok na jaře nebo v létě. Semena se sejí do řádků hlubokých zhruba 1 cm a poté se řádky mírně zahrnou zeminou. Mrkev vyžaduje humózní půdu a slunné stanoviště.

83ec2a38c4edf-mrkev.jpg
Zdroj foto: Shutterstock

Křen – léčivá kořenová zelenina

S křenem je to o něco složitější. Na víceleté pěstování křenu potřebujete zhruba dva centimetry široké a 10 cm dlouhé kořenové řízky bez vegetačního vrcholu. Ty sázíme v mírně šikmé poloze zhruba 30 cm hluboko. Výhony je později (až se poprvé objeví – v květnu a následně ještě v létě) potřeba odkopnout a nechat pouze ten nejsilnější. Taktéž se odstraňují postranní kořínky. Křen vyžaduje vlhkou, humózní půdu a polostín.

Zdroj info: ireceptar, zahradkarskaporadna, rostlinky.cz, nkz