Čtyři druhy zeleniny, které můžete zasadit na podzim: aromatický česnek i léčivý křen
Podzim není jen dobou sklizně jablíček, hrušek, švestek či hrachu, ale také přípravy na další sezónu. Pokud chcete mít na jaře čerstvou zeleninu z vlastní zahrádky, je podzim ideální čas na výsev některých druhů. Pojďme se společně podívat na čtyři druhy zeleniny, které vám podzimní výsev bohatě odmění.
Zdroj foto: Shutterstock
Česnek – aromatický začátek roku
Česnek se sází nejlépe v listopadu. Vyžaduje slunné stanoviště a dobře propustnou půdu. Stroužky se sází špičatým koncem nahoru do hloubky asi 10 cm. Je nutné půdu předem zrýt, zhruba do hloubky 15 cm. Na jaře česnek začne rašit a sklízí se v červnu nebo červenci. Jeho výrazná chuť a aroma obohatí mnoho vašich pokrmů.
Cibule – základ mnoha jídel
Cibule se sází podobně jako česnek, tedy na podzim. Jediná z odrůd cibule, která se však na podzim sází je cibule ozimá. Také cibule vyžaduje lehčí půdu a slunné stanoviště. Cibuloviny se sází do hloubky asi 10 cm. Na jaře vyraší a sklízí se v létě. Cibule je nezbytnou součástí mnoha jídel a je proto dobré ji na zahrádce mít.
Mrkev se sází na podzim (doporučuje se až těsně před příchodem mrazů) a sklízí se následující rok na jaře nebo v létě. Semena se sejí do řádků hlubokých zhruba 1 cm a poté se řádky mírně zahrnou zeminou. Mrkev vyžaduje humózní půdu a slunné stanoviště.
Zdroj foto: Shutterstock
Křen – léčivá kořenová zelenina
S křenem je to o něco složitější. Na víceleté pěstování křenu potřebujete zhruba dva centimetry široké a 10 cm dlouhé kořenové řízky bez vegetačního vrcholu. Ty sázíme v mírně šikmé poloze zhruba 30 cm hluboko. Výhony je později (až se poprvé objeví – v květnu a následně ještě v létě) potřeba odkopnout a nechat pouze ten nejsilnější. Taktéž se odstraňují postranní kořínky. Křen vyžaduje vlhkou, humózní půdu a polostín.
Nový komentář