Kyselina citronová podporuje želírovací proces a zvýrazňuje chuť ovoce i zeleniny při zavařování. Je vhodná na dochucení salátů, kompotů a nápojů. Dále je vydatným pomocníkem při odstraňování vodního kamene, např. v kávovarech a rychlovarných konvicích.
Zajímaly nás čtenářské recenze na kyselinu citrónovou – jak ji lze použít v kuchyni a domácnosti jiným způsobem než při zavařování a želírování. Jednoduše jako čistidlo, protože její čistící schopnosti znaly již naše maminky a babičky.

Více na Oetker.cz

Jak použili kyselinu citrónovou od Dr.Oetkera v domácnosti naši testeři?
Standa

Testování kyseliny citronové jsme uvítali. Kyselinou citronovou už dlouho čistíme záchodovou mísu. Máme tvrdou vodu, tak se nám usazuje vodní kámen. Sáček kyseliny citronové zaliji půl litrem horké vody a pořádně promíchám a roztok naleji do záchodu. Nechám působit nejméně hodinu a pomocí štětky ji pak vydrhnu.
 Pak ji také používám na odstranění vodního kamene ve varné konvici. Do konvice s vodou dám 1 lžíci kyseliny citronové u přivedu do varu Po vypnutí nechám asi 30 minut působit. Po vyčistění vyliji a důkladně vypláchnu. Čas od času čistím preventivně odpad v kuchyňském dřezu. Kyselinu citronovou s jedlou sodou smíchám v poměru 1:1. Směs vsypu do odtoku a zaliji horkou vodou. Pak pomocí zvonu odtok pročistím.

Lucie P
Kyselina citrónová je skvělý pomocník v domácnosti. Používáme ji při zavařování okurek na místo octa, dále při zavařování sirupů a džemů. Zkusili jsme s ní vyčistit i kamenec v míse na toaletě a i s tím nám moc pomohla. Nemůžeme si její účinky vynachválit.

Mates K
Děkuji za moznost testovat. Vyzkoušeli jsme kyselinu citronovou i ostatní produkty. Syn byl nadšený z velké chňapky. Zavařovali jsme domácí marmeládu, tak jsme využili Gelfix. Kyselinu citronovou jsme použili při čistění náušnic a řetízku. Do vody jsme dali cca 1 lžíci kyseliny citronové a do roztoku jsme ponořili šperky. Po vyjmutí (působení několika hodin) řetízek byl čistější a lesklejší. Také jsme ji použili na čistění odpadu, kdy jsme ji nasypali do odpadu a zalili vroucí vodou. Odpad nebyl tolik cítit. Potřetí jsme ji použili při zavařování. S výsledkem jsme moc spokojeni a určitě bude v naši kuchyni.

Jindra a Žaneta T
Na internetu je hodně návodů, jak vyčistit pračku či myčku nádobí octem, ale moje pračka ocet hned vypustila a tak jsem vyzkoušela kyselinu citronovou.
Balení jsem nasypala místo prášku na praní a pustila program na 95°C. Po vypraní jsem nechala ješte jeden proces máchání a moje pračka byla opět jako nová. Praktikuji tak vždy, když vidím, že se tvoří uvnitř bubnu vodní kámen.
Na odstranění vodního kamene z varné konvice jsem používala ocet, ale celá kuchyň smrděla. Tak jsem si řekla dost smradu. Když pomůže kyselina pračce musí i konvici a skutečně pomohla, a to bez zápachu.
Na čištění WC jsem vyzkoušela různé přípravky ale časem se mě pod hladinou u „kolene“ vytvořil povlak i když jsem WC důkladně čistila. Když se kartáč na WC na všechny místa nedostane musela jsem to nějak řešit. Tak jsem si řekla, že vyzkouším kyselinu a možná to pomůže a skutečně stačilo nasypat sáček kyseliny citrónové do WC a než jsem umyla koupelnu, WC bylo opět čisté. Už nekupuji žádné přípravky na WC, pouze kyselinu.
Když rozpustím sáček kyseliny citronové ve varné konvici a poté přendám do rozprašovače, vznikne mi super čistič proti vodnímu kameni. Používám na sprchové kouty, baterie, zástěny... Je to levnější a na 100% účinné.

Novicky
Kyselinu citronovou používáme v rodině velmi často. V této době např. při výrobě domácí bezové šťávy. Jinak ji používáme k odstranění vodního kamene z varné konvice, myčky nádobí i pračky. Je levná, účinná, nezapáchá jako třeba ocet a není příliš agresivní. Jelikož máme tvrdou vodu, tak jí používáme velmi často.

Šárka H
Kyselina citronová je pro mě jedinečný prostředek v kuchyni i domácnosti.
Sprchový kout, WC a umyvadlo vypadají po umytí a zbavení se vodního kamene opět jako nové. Stejně tak i varná konvice. A v kuchyni je to pro mě neodmyslitelný
pomocník při zavařování.
Všechny ostatní produkty na zavařování jsem již použila při zavařování letošních jahod ze samosběru. Ušetří mi náklady na cukr a mám je vyzkoušené. Již léta používám pouze přípravky od Dr. Oetkera.
Ještě jednou děkuji za výhru, která mi přišla opravdu vhod.

Jana K.
Měla jsem možnost testovat produkty Dr. Oetkera na zavařování, přípravu domácích sirupů atd. Musím napsat, že některým z nich jsem věrná již několik let a nedám na ně dopustit, ale jiné jsem zkoušela poprvé. Jak je vidno na fotografii, zátěžovým testem prošla i balení jednotlivých produktů a uspěly všechny (neroztrhl se ani jeden sáček).
Přípravek Sirupfix, který je vhodný na přípravu sirupů jak z ovoce, tak i z bylinek, jsem vyzkoušela na vlastní sirup ze smrkových větviček. Sirup se moc povedl a má výbornou chuť. Jestli vydrží až do podzimu se těžko odhaduje.
Pektin jsem vyzkoušela na domácím jahodovém džemu. Používá se spolu s kyselinou citronovou. Práce s ním je velmi jednoduchá, stačí postupovat podle návodu a v podstatě je jistota, že se dílo podaří.
Léty prověřené mám produkty Dr. Oetkera Gelfix Extra (2:1) a Gelfix Super (3:1). Poměr určuje, kolik použijete ovoce a cukru. Protože máme v rodině diabetiky, používáme cukru co nejméně a nejvíce tudíž připravujeme džemy s Gelfixem Super. Pokud je ovoce hodně zralé, stačí cukru i méně, než je psáno v návodu. Stačí jen ovoce, cukr a Gelfix a za pár minut máte úžasné marmelády a džemy plné chuti a s miminem cukru.
Poslední, co zmíním, je Kyselina citrónová a je mi jasné, že jí zná každá hospodyňka. Je vhodná nejen k využití pro přípravu šťáv, džemů, sirupů a zálivek, ale je výborným pomocníkem i v péči o čistotu domácnosti. Za poslední dobu jsem jí sama použila nesčetněkrát. S již zmiňovaným pektinem jsem uvařila jahodové džemy, pravidelně jí používám do zelených salátů a občas si zpestřím i šťávu. Ale poměrně nově jsem její schopnosti ocenila právě při úklidu. Hledala jsem alternativu k chemickým přípravkům a našla jsem jí právě v kyselině citrónové. Vyčistila mi od vodního kamene rychlovarnou konvici (střídám na čistění kyselinu a ocet) a použila jsem jí i na odstranění vodního kamene v pračce. Výsledek si sice moc nezkontroluji, ale díky tomu, že vidím její bezvadný účinek v konvici, předpokládám, že stejnou službu prokáže i pračce.

Adam T
Hezký den, když mi přišlo oznámení o výhře - testování výrobků Dr. Oetker, radovala se i moje žena. Ihned mi slíbila, že mi s testováním pomůže. Nejdříve jsme se pokochali balíčkem, který je úžasný a přišel bleskovou rychlostí. Výrobky Dr. Oetker u nás doma hodně používáme, ale podle pokynů máme experimentovat právě s kyselinou citronovou. Kyselina citronová Dr. Oetker zaručeně bojuje s vodním kamenem, ale zároveň zabraňuje růstu plísní. Účinně si poradí s odvápňováním varných konvic, myček nádobí i praček. Využít se dá i v koupelně, jelikož odstraňuje nánosy vodního kamene ze záchodové mísy a její roztok vrátí lesk obkladům i vodovodním bateriím. V kombinaci s jedlou sodou dokonce pomůže uvolnit ucpané odpady. Tady je jednoduchý návod: Kyselinu citronovou a jedlou sodu smíchat v poměru 1:1. Směs vysypat do odtoku, zalít vařící vodou a přikrýt gumovým zvonem. Po probublání a vyšumění odtok pomocí zvonu pročistit. Velkým překvapením pro mě byla výroba vlastní aviváže: Do litru vlažné vody se nasype 80-100 gramů kyseliny citronové a pár kapek oblíbeného vonného oleje. Dobře promíchat a dávkovat jako běžnou aviváž.
A tohle všechno jsme společně vyzkoušeli a účinky jsou opravdu vynikající!!!

Jarča L
Děkuji za zaslání balíčku od Dr. Oetkera. Kyselinu citrónovou používám již dlouho hlavně při úklidu domácnosti a v kuchyni. Na úklid mohu kyselinu citrónovou doporučit hlavně na odstranění vodního kamene z kávovaru, konvice, pračky, myčky a v koupelně super působí na kámen na sprchové hadici. Veliká výhoda je že kyselina citrónová nesmrdí jako ocet.  V kuchyni ji používám místo citrónů při výrobě bezinkového sirupu.
Jedinou nevýhodu vidím v tom, že kyselina citrónová od Dr.Oetkera se prodává v malém balení. 

Petra F
Děkuji za testování. Kyselinu citronovou jsem použila na konzervaci šťáv z černého bezu. Kyselina příjemně voní a její obsah mi postačí na dvojitou dávku. 
Kyselina se dobře rozpouštěla a nedělala hrudky. Doufám, že bude i dobře konzervovat. 

Mokříšová I
U kyseliny citronové mě velmi překvapila účinnost při použití v domácnosti, běžně jsem kvůli přítomnosti dítěte v domácnosti nepoužívala chemické přípravky, ale na vše jsem používala ocet. Po odzkoušení kyseliny citronové ji nepustím z ruky. Máme hodně tvrdou vodu, tím pádem i daleko rychlejší vznik vodního kamene na površích, kyselina citrónová ho dokáže rozpustit v rámci sekund bez nutnosti těžkého škrabání.
Do džemů je také skvělou přísadou, zachová krásnou barvu ovoce a přidá trochu kyselosti, kterou v rodinně oceníme. S kombinací se želírovacími přípravky Gelfix 2:1 a 3:1 budeme mít letos mnoho výborných a nepřeslazených marmelád i džemů. Nezanedbatelná je i v nápojích, kde dodá příjemnou osvěžující chuť.
Další výhodou většího balení kyseliny citronové je uzavíratelnost balení a příjemným pozitivem je sáček z materiálu, který nepropustí dovnitř vlhkost.
Čistý a přírodní pektin od Dr. Oetker, kde jeden sáček vystačí až na 2kg ovoce bude také nepostradatelným pomocníkem, až začnou plodiny na zahradě dozrávat.
U přípravků Gelfix by samozřejmě bylo nejlepší mít zavařeniny bez konzervantů, ale to se bohužel rovná přemíře cukru. Zatím jsem měla možnost vyzkoušet na zavaření třešní a jsem s výsledkem naprosto spokojená - rychlé, chutné a na můj vkus sladké a husté, tak akorát.
Obecně jsem byla s výrobky Dr. Oetker spokojená, minimálně splní očekávání, ale spíše je předčí. Doposud jsem si na domácí zavařování moc netroufla, ale když už je tu možnost vyrobit výbornou marmeládu do 5-ti minut, bez rozvaření ovoce do nevábné přeslazené hmoty, tak tu možnost velmi ráda využiji.
V dnešní uspěchané době je báječné mít aspoň něco domácího, ale ne vždy je na to dostatek času. Je dobré mít po ruce pár pomocníků, co ušetří práci a zajistí kvalitní výsledek. 

Stanislava N
děkuji vám za zaslané výrobky Dr.Oetkera.  Kyselinu citronovou používám nejvíce k odstranění vodního kamene ve varné konvici a kávovaru.  (foto) Jsem s ní velmi spokojená ve srovnání s přípravky přímo určenými na odstranění vodního kamene. Dříve jsem kyselinu citronovou používala i jako přídavek ve výrobě džusu z pomerančové kůry.
Pěkný den

Lucie B
Dobrý den, posílám recenzi. Bohužel jsem ještě nestihla vyzkoušet všechny věci, ale tak alespoň něco. Při dělání jahodové marmelády jsem použila Pektin a kyselinu citronovou. S výrobky se mi pracovalo dobře, neměla jsem s nimi vůbec žádný problém. Na výrobek Sirupfix se teprve chystám, až budeme mít ovoce ze samosběru. Kyselinu citronovou jsem taky dle doporučení využila k úklidu. Na vyčištění rychlovarné konvice obvykle používám vodu s octem, ale tentokrát jsem ocet zkusila nahradit kyselinou citronovou. Dala jsem 3 lžíce na plnou konvici a převařila a postup znovu opakovala. Vodní kámen z konvice odstranila stejně dobře jako ocet. Tento roztok z konvice jsem následně použila na vyčištění koupelny a odpadů. Dále jsem roztokem z této kyseliny vyčistila kapslový kávovar a vše bylo také v pořádku. Závěrem musím zhodnotit, že se mi s kyselinou citronovou pracovalo dobře a určitě ji budu nadále využívat, chystám se ji použít například ještě k vyčištění pračky. Hezký den. LB

Dana U
Z Vámi zaslaného balíčku jsem měla opravdu velkou radost (nemám moc štěstí na výhry). Především bylo vše krásně zabalené. S kyselinou citrónovou mám zkušenosti již dříve. Většinou ji kupuji od značky Dr. Oetker. Používám ji především v koupelně tj. krásně vyčistí vodní kámen a hlavně ji dávám do pračky. Pračka je poté krásně čistá a „nesmrdí“. Dále používám kyselinu citrónovou do sirupů. Především v tomto období na sirupy z bezu. Sirupy se pak nekazí a vydrží déle. Další bohaté zkušenosti mám s Gelfixem (zejména kupuji 3:1 nebo 2:1). Používám je při dělání marmelád (tam jsou nepostradatelnými pomocníky). Syn miluje hlavě hruškovou marmeládu a jahodovou. Pomůcku ke konzervování jsem zatím nevyužila. Čekám na sezónu okurek. :-)

Klára Š.
Dobrý den, zasílám mé výsledky testování
Čištění rychlovarné konvice od vodního kamene
Do konvice jsem dala 1 polévkovou lžíci kyseliny citronové a zalila vodou do výše 5 cm. Nechala jsem přejít varem a obsah vylila. Následně jsem konvici vypláchla čistou vodou. Kyselina citronová vodní kámen rozpustila.
Čištění zanešené umělohmotné mísy
Do mísy jsem nasypala 1 polévkovou lžíci kyseliny citronové a zalila teplou vodou, aby byly krystaly zcela ponořené. Nechala jsem působit asi 6 hodin. Pomocí houbičky s drsným povrchem jsem dočistila.
Čištění rzi v plastovém kelímku
Do kelímku jsem nasypala trochu kyseliny citronové. Navlhčenou houbičkou jsem kroužila po dně, až jsem rez odstranila. Pak vypláchla čistou vodou.
Čištění zašlých skvrn od potu na bavlněném tílku
V 1 litru vařící vody jsem rozpustila 4 lžíce kyseliny citronové. Tílko jsem následně ponořila a nechala ve vodě do zchladnutí. Poté jsem tílko několikrát vymáchala v teplé vodě. Skvrny od potu zmizely.
Shrnutí:
Kyselina citronová se hojně používá v potravinářství jako konzervační látka. Je naprosto bezpečná a běžně se vyskytuje v přírodě, zejména v citrusovém ovoci. Díky svým čistícím schopnostem je vhodnou alternativou k ekologickým čistícím prostředkům. Řekla bych, že jedlá soda čistí ještě o trochu lépe, zejména vodní kámen v koupelně a na sanitárním zařízení, ale v mnohém jsou zastupitelné. Dle výše uvedeného jsem kyselinu citronovou použila na vyčištění vodního kamene, zašlé špíny, rzi a zašlých skvrn od potu a ve všech případech na tyto případy pomohla a problém vyřešila.

Hana H
Dobrý den s kyselinou citronovou jsou vyzkoušela vyčistit okenní rámy „podělané“ od much. Krásně šlo vše odstranit, ani jsem nemusela přitlačit. Udělala jsem si kašičku naředěnou ještě citronovou šťávou. Dříve jsem to zkoušela tekutým pískem na nádobí, ale musela jsem to místo prostě několikrát přejíždět a pořádně přitlačit.
Potom jsem vyzkoušela dát kyselinu a pár plátků citronu do varné konvice kde jsem dříve dávala do vody ocet a také jsem byla překvapena jejím rychlým a dobrým výsledkem.
Také se kamarádce, která je už přes rok v nemocnici starám o byt a v záchodové míse už jak stojí voda mísa byla zažloutlá, tak jsem tam přes noc nasypala kyselinu citronovou a druhý den jsem toaletu umyla a krásně se blýská.
Jinak kyselinu citronovou používám na zavařování je to důležitý pomocník při výrobě džemů, marmelád a ochutí džem nebo marmeládu a podpoří její zhoustnutí.

Naše články:
Co je kyselina citrónová a jak ji můžete využít v domácnosti?
Kyselina citronová – šikovný parťák do domácnosti za pár korun
Pojďte s námi testovat Kyselinu citrónovou a další produkty pro zavařování od Dr.Oetker
Recept na jahodový džem s chilli
Výroba domácích sirupů: Jak naše spřátelené bloggerky testovaly novinku Sirupfix od Dr. Oetker?

Reklama