Snad každý ví, že ovoce a zelenina obsahuje spoustu látek, které jsou velice prospěšné lidskému zdraví. Čím nám ovoce se zeleninou vlastně prospívají? Díky vitaminům posilují obranyschopnost organizmu, díky rostlinným sterolům snižují hladinu cholesterolu v krvi, díky draslíku zlepšují poměr sodíku a draslíku v těle (a tím chrání srdce), díky vláknině podporují funkci zažívacího traktu. Dostatečnou konzumací ovoce a zeleniny tak můžeme snížit riziko infarktu myokardu či mozkové mrtvice i předejít nepříjemným zažívacím obtížím (zdroj: www.fzv.cz).
Ještě více vitaminů…
Ovoce a zelenina je bohatým zdrojem vitaminů, hrajících v našem organizmu řadu důležitých ochranných rolí. Jednou z nejvýznamnějších je neutralizace negativního vlivu volných radikálů, které vznikají při oxidativních dějích během naší látkové výměny. Vitaminy tedy naše tělo určitě potřebuje, nejlépe přímo z ovoce a zeleniny. Množství vitaminů přijatých z ovoce nebo zeleniny přitom můžeme značně ovlivnit zpracováním. Pokud nechceme zničit vitamin C a extrémně citlivou kyselinu listovou, musíme krájení salátů nahradit trháním a jejich přípravu v předstihu nahradit přípravou těsně před konzumací. Vitamin C a kyselina listová se ničí také při tepelném zpracování, které by mělo být šetrné a krátkodobé, nejlépe v páře. Vitaminy A, E a K jsou zase rozpustné pouze v tucích, a proto je naše tělo lépe využije, když si zeleninový salát dochutíme kvalitním rostlinným olejem. Anebo majonézou či tatarskou omáčkou Hellmann´s, jejichž hlavní složkou je právě zdraví velice prospěšný rostlinný olej (převážně řepkový).
Zeleninový průzkum
Výsledky dotazníkového průzkumu, který uskutečnila značka Hellmann´s letos v dubnu na internetovém portálu www.nadoma.cz a kterého se zúčastnilo 5 145 respondentů, převážně žen (93 %) ve věku 20 až 39 let (64 %), vdaných (56 %), se středoškolským vzděláním (66 %), ukázaly, že 49 % respondentů zásobuje své tělo vitaminy především prostřednictvím ovoce, 41 % konzumací zeleniny a pouze 6 % respondentů sází na vitaminové doplňky. Více než 3 porce zeleniny denně přitom konzumuje jen 6 % respondentů, necelá třetina sní denně 2 až 3 porce a další třetina pouze 1 porci denně. Většina respondentů (88 %) dává přednost čerstvé zelenině (konzumuje ji samostatně nebo jako salát) před vařenou, dušenou či jinak tepelně upravenou. Podle většiny respondentů tělo lépe využije vitaminy obsažené v zelenině, když bude konzumovaná zelenina čerstvá a také když bude dochucená olivovým olejem.
Za jednoznačně zdraví nejprospěšnější olej je respondenty považován olej olivový (92 %), dále pak slunečnicový (27 %) a řepkový (14 %). Podle posledních vědeckých poznatků je však skladba řepkového oleje dokonce ještě lepší než skladba oleje olivového. Řepkový olej obsahuje velmi málo nasycených mastných kyselin (zhruba 8 %) a naopak významné množství mononenasycených (asi 61 %) i esenciálních mastných kyselin omega 6 a omega 3. Ačkoli se zhruba polovina respondentů domnívá, že se majonéza vyrábí ze slunečnicového oleje, hlavní složkou většiny majonéz a tatarských omáček je právě olej řepkový (jak správně odpověděla necelá třetina respondentů).
Téměř všichni respondenti souhlasili s tím, že kvalitní majonéza může být součástí zdravého jídelníčku – pokud se konzumuje v přiměřeném množství (jedna porce, tj. jedna polévková lžíce majonézy nebo tatarské omáčky denně). K dochucení zeleniny nebo zeleninového salátu ji však obvykle nepoužívají, přestože díky řepkovému oleji pomáhá tělu vstřebávat vitaminy A, E a K obsažené v zelenině a rozpustné pouze v tucích. Favoritem při dochucování salátů je u respondentů olej, ocet, koření a bylinky.
Pět porcí ovoce a zeleniny denně!
Zdravý dospělý člověk by měl denně sníst aspoň pět porcí ovoce a zeleniny. Jednou porcí se přitom rozumí jeden čajový šálek s obsahem 80 až 100 g (například šálek zeleninového salátu nebo ovocné šťávy, menší jablko či pomeranč, jedna mrkev). Denně bychom tedy měli zkonzumovat nejméně 400 g ovoce a zeleniny. Že takové množství nemůžeme sníst? Ano, vzhledem k tradici české kuchyně se to zdá být nemožné. Poučme se ale z dovolených na jihu a hledejme tam kromě odpočinku, moře a sluníčka i zdravější výživu. Uvidíme, že to jde! Jako součást pestrého vyváženého jídelníčku pokryjeme doporučovaných pět porcí ovoce a zeleniny například: sklenkou 100% ovocné šťávy k snídani, k tomu dopolední miskou zeleninového salátu, zeleninovou přílohou k hlavnímu chodu a jablkem k odpolední svačině. To jsou čtyři porce, k nimž u večeře přidáme ještě jednu – zeleninový salát. A s čistým svědomím ho můžeme dochutit třeba lžící majonézy nebo tatarské omáčky Hellmann´s, díky které je zelenina chutnější, a tím pádem častěji konzumovaná.
Zeleninu ani ovoce nechtějí jíst hlavně děti. Příčinou bývá nepříjemná chuť a špatný příklad rodičů. Chuť pokrmů vnímá malé dítě mnohem intenzivněji než dospělý člověk – sladká je pro něj přijatelná a nahořklá nebo kyselá je mu naopak nepříjemná. Není proto dobré podávat dítěti kyselé druhy ovoce (pomeranč, kiwi, některá jablka) či nahořklé druhy zeleniny (některé listové saláty, brukvovité rostliny). Co je naopak velice dobré, to je rodinný zvyk jíst zeleninu jako oblohu ke každému jídlu a ovoce ve formě salátů místo dezertů. Dítě pak považuje ovoce a zeleninu za přirozenou součást stravy a nebrání se jejich konzumaci. Pokud ovšem sami ovoce a zelenu nejíme, nebude ji jíst ani naše dítě – a můžeme mu vysvětlovat horem dolem, jak je to zdravé. Také dítěti můžeme zeleninový salát dochutit majonézou nebo tatarskou omáčkou Hellmann´s, protože obsahují zdraví prospěšné vícenenasycené mastné kyseliny a je u nich zaručena mikrobiologická bezpečnost. Tatarská omáčka sice obsahuje worcestrovou omáčku, ale v tak malém množství (v jedné porci tatarské omáčky, tj. v 15 ml, kterým odpovídá přibližně jedna polévková lžíce, je zhruba 0,04 g worcestrové omáčky), že ji v rozumné míře mohou konzumovat i děti.
Proč právě Hellmann´s?
Majonéza i tatarská omáčka Hellmann´s obsahuje dobré a poctivé suroviny, především rostlinný olej (převážně řepkový), pasterizovaná vejce, okyselující a ochucující složky.
Díky rostlinnému oleji jsou tyto omáčky zdrojem zdraví prospěšných vícenenasycených mastných kyselin včetně esenciální omega 3 mastné kyseliny a pomáhají tělu zpracovávat vitaminy A, E a K obsažené v zelenině. Použitá vejce jsou tepelně ošetřená, a proto mikrobiologicky bezpečná. Jedna sklenice majonézy nebo tatarské omáčky Hellmann´s (225 ml) obsahuje pouhou třetinu jednoho vejce, což je výrazně méně než v případě domácí majonézy. Vzhledem k tomuto malému množství vajec obsahují majonézy i tatarské omáčky Hellmann´s také velmi malé, nutričně nevýznamné množství cholesterolu. Jedna porce (15 ml, tj. asi jedna polévková lžíce) obsahuje 50 až 100 kcal v závislosti na druhu majonézy či tatarské omáčky Hellmann´s, což je 3 až 5 % doporučeného denního množství energie pro dospělou osobu. Kvalitní majonéza i tatarská omáčka Hellmann´s proto k pestré vyvážené stravě patří, do jídelníčku ji můžeme zařadit s čistým svědomím.
Navštivte http://www.hellmanns.cz/grilovani
Nový komentář
Komentáře
salát není moje krevní skupina.Já radši čokoládu!!
mám hlad
, jdu jíst
mňamky
salátky jsou moc dobré a majonéza jim dodá tu pravou chut
přiznám se,že saláty vůbec nejím.Samotnou zeleninu ano,ale něco mícháného s něčím?to ne!
mám ráda saláty..a ještě víc,když už je dostanu připravené..od druhých si je užívám víc...
miluji zeleninové saláty
Mám ráda zeleninové saláty ,tatarku si dám ke všemu a přivoním masem!!!!!!!!
Zeleninový salá má být zeleninový a ne ho kazit nějakou majolkou nebo tatarkou.Když už ho chci nějak přichutit dávám ocet jablečný,balasamikový,nebo citron a nebo olivový olej.Jediný salát ,který dělám s majonézou je rajský ,ale to je spíše jako jídlo .Přidávají se vajíčka a další věci.Potom ještě do bramborového salátu.Nekupuji si ani sendviče a nebo podobné věci jenom kvůli tomu, že tam nastrkají plno majonézy a to mě nechutná.
To má být reklama na Hellmanns?Já do salátu žádnou majonézu nedávám.Akorát o vánocích do bramborového.Do zeleninových zásadně jen olivový olej.Ten miluji.A okyselím to nějakým octem.Mám jich doma asi 6 druhů.Citron taky není špatný.
Zeleninový salát majonézou ani tatarkou nekazím.
Dávám do salátů majonézu nebo thajský omáčky.
na jemno nakrájím ledový salát,na kousky cherry rajčátka nebo obyč,ředkvičky,kukuřici (třeba bonduel),podle chuti přidám salátový okurek, a zaleju francouzskou zálivkou,...jsem sice masožravec masožravej,ale tohohle bych se ujedla,...majonézou bych to jen zkazila
do zeleninových salátů si moc tatarku ani majonézu nedávým
tím bych si ten salát akorát zkazila....