Venku už je chladno, brzy se stmívá, zanedlouho budeme péct cukroví a kupovat dárky.
Jejich cena se pohybuje od 80 centu po 1,50 €.
Předepsáno je v nich maximálně 10 % mouky a minimálně 25 % ořechů a mandlí.
První perníčky se v Norimberku objevily už v 11. století, jednalo se o jednoduché medovníky, pečené v klášterech mnichy.
Pekárny - "perníkárny" pečící Lebkuchen, jak je známe dnes, vznikly až kolem 14. století, kdy patřil Norimberk mezi významná obchodní centra, a tak o koření, mandle či oříšky, důležité složky při jejich výrobě, nebyla nouze.
Recepty perníčků jsou sice každým pekařem přísně hlídany, ale tolik vám mohu prozradit, že obsahují lískové ořechy, mandle, mouku, sušenou pomerančovou a citronovou kůru, cukr, marcipán, marmeládu, směs koření jako např. skořice, koriandr, hřebíček, oplatky a na polevu se používá čokoláda nebo cukrový krem.
Při produkci několika tisíc kusů denně se dnes již perníky nedělají ručně jako kdysi, když
Ve velkých továrnách je výroba plně automatická, ale v malých perníkárnách, jako je ta naše, se používá jednoduchá, ale efektivní mašinka.
Jedná se víceméně o trychtýř, do něhož se plní těsto, pod ním je umístěn otáčivý válec se čtyřmi prohlubněmi pro oplatky a jejich hloubka udává zároveň i tloušťku perníku.
K obsluze je potřeba dvou lidí, jeden vkládá do otvoru oplatky a ovládá nožním pedálem pohyb otáčiveho válce (jako u šicího stroje), druhý, na opačné straně, dává hotové perníky na plech, a to vždy po 50 kusech.
Po vychladnutí se na perníčky nanáší glazůra, tedy hořká nebo mléčná čokoláda, či cukrový krém, část perníčků se ponechává bez glazury.
Mezi nejznámější výrobce patří Lebkuchen Schmidt,Wicklein, Eckstein, Weiss..., ale ty nejlepší možná najdete v Pirckheimer ulici 101...
Nový komentář
Komentáře
Asi jsem podle příspěvků vyjímka, ale mě perníčky vůbec nechutnají.
moula: Plzeňačky mají svoji vlastní diskuzi a chat, když budeš chtít, najdeš je. Já jsem taky z Plzně, ale už jsem se přestěhovala.
Vika- rozumim tomu spravne ze ses v Plzni? Ja uz mam leta pocit, ze tu nikde nikdo z Plzne vubec neexistuje:)
Pro ty chudinky co nemaji pernik jako doma nebo v Nemecku, ja jsem ve prostredku Ameriky a pernik kupuju nemeckej v Aldi a v zime v Targetu, taky nemeckej v 1 kg skatulich, lacinej. Maji michane pernicky s cokoladou, s citronovou polevou atd. Taky jsem nasla v Sam's nemecke susenky, jako kolacky s jahodovou a merunkovou marmeladou, mam jich 30 skatuli:) a zereme a zereme!
V poslednich letech se tu daji najit ruznorode potraviny, co driv chybely a jenom se nam o nich zdalo nebo jsme je musely vyrabet podomacku, coz v mnoha pripadech stejne neslo z mistnich surovin:(
Ale kdykoliv jedu do Plzne, mam v kufru na ceste zpatky stejne vycpano pernikama a Studentskou peceti.
Ginile - mně suchý nepřipadají.
janinkab - jsou jiný, s ořechy, rozinkama, kandovaným ovocem a jsou větší, kulaté a mají průměr tak kolem 8 - 9 cm, jsou na oplatce a můžou být politý čokoládou nebo cukrovou polevou. V Aldi je mají levný - 50 centů balíček po 7 kusech.
Letos nepecu pernicky, to uz jsem si slibila...sezenu si tyto
zemim: já mám doma asi tak troje recepty, ale nevím, jestli jsou to zrovna ty prave...
Poleva je obvykle cukr s bílkem a citronovou šťávou.
To budou asi úplně jiné perníčky, než ty, co pečeme doma na vánoce. Nebo má někdo recept na perníčky s mandlemi a ořechy?
nó tak takový perníček bych chtěla ochutnat. Přece jenom ty naše chutnají jinak.
Jestli to mate blize do Saska, tak zkuste nejaky vanocni trh. Loni jsem si v Drazdane pernicky, ktere byly ve tvaru pulmesice koupila a byly
Exupery: tech zbylych 65% tam mas v clanku napsane, med, marmelada, susena pomerancova a citronova kura, ruzne fujtajbliky na udrzeni vlhkosti,marcipan, koreni........
Ťapina: ne bohuzel se do Brna nechystam, jedine,ze by jsme ti pak z Prahy nejake poslaly, uvidime
Fofo: ze supermarketu ale nechutnaji tak dobre, jsou dost suche, nase jsou proste nej
No perníček si občas dám, ale upeču si ho sama.
Exupery: Taky mě to trochu udivilo
, co tam asi dávaj? Možná med, cukr, vajíčko ... a víc mě taky nenapadá
Asi nějaký tajný receptury, který zná jenom pár zasvěcených a neprozradili by je ani při mučení
. Ale perníčky mám jinak taky hrozně ráda
.
Já perníčky taky ráda, už se těším, až začnu píct
Ale je mi divný, že když v těchhle je max. 10% mouky a min 25% oříšků, co je v těch zbylejch 65%
VCaletkova: pak informuj jaky ty pernicky ze Sparu sou, su zvedava
Ginile: A do Brna se nechystáš?
Asi ne, co?ˇ
neni nad tezce upecene pernicky doma a pak schutni snedene s pocitem ja jsem se u nich nadrela