V lednici nám odpočívá pěkný kousek telecího masa. Co s ním? Láká mě zkusit nějakou klasiku, vyberu si tedy Cordon Bleu - řízek plněný šunkou a sýrem.

Co to vlastně je Cordon Bleu?
Cordon bleu
(často též nesprávně Gordon bleu) je slavný francouzský pokrm, jehož základem je kvalitní telecí maso, šunka a sýr typu ementál či gouda. Tento pokrm je pojmenován po slavném vyznamenání nejlepších francouzských kuchařů - Cordon bleu (francouzky Modrá stuha).

Potřebujete

4 velké plátky telecího masa (pokud nemáme, můžeme použít maso kuřecí nebo vepřové)
sůl a pepř
hladká mouka
strouhanka
vejce
olej na smažení

plátky libové kvalitní šunky
plátky dobrého sýra, nejlépe ementálu nebo goudy

Postup

Plátky telecího masa si lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Na polovinu masa dáme šunku a sýr, případně jinou náplň. Přehneme a lehce sklepneme okraje. Kdo si chce být jistý, že mu sýr nevyteče, může „spíchnout“ párátkem.
Obalíme v trojobalu - mouce, vejce, strouhance a smažíme na rozpáleném oleji.

Podáváme s bramborovou kaší nebo dobrými novými brambory s kouskem másla a pažitkou.

TIP

Na internetu jsem našla další možnosti plnění cordon bleu - mozzarellou, sušenými rajčaty, bazalkou, houbami, špenátem, uzeným masem, nejrůznějšími bylinkami.

Dobrou chuť přeje elly.