589b9a6407da5-BB297A0A-9483-4A4D-A4F3-2999B111978F-.jpg

Již pět let je 5000 m² velká zahrada tohoto pětihvězdičkového resortu obhospodařována podle zásad permakultury. Tento přístup k zemědělství respektuje přírodní cykly a spoléhá na pomoc samotné přírody. V zahradě tak prosperují užiteční živočichové, jako jsou divoké včely či žížaly, které lákají zeleninové záhony a hmyzí hotely. Vznikl tak odolný ekosystém a dnes zde roste více než 60 druhů ovoce a zeleniny. Estetická dokonalost ustupuje do pozadí – přesto si hosté zahradu často užívají jako klidné útočiště.

92d002bf121ee-A3DB763B-3944-4BEE-932B-4C57984EC408-.jpg

Dnes největší hotelová permakulturní zahrada v Rakousku hraje stále významnější roli v částečné soběstačnosti resortu. V budoucnu bude celé gastronomické nabídky hotelu plně přizpůsobeno tomu, co právě roste v zahradě, o kterou se s láskou stará hotelový zahradník Paul. Pod mottem „Cook The Garden“ bude kuchyně klást důraz na čerstvé sezonní suroviny. To, co se objeví na talíři, bude záviset na aktuální sklizni, doplněné o kvalitní regionální produkty – například pečivo z pekárny Bäckerei Bayer, sýry z mlékárny Hofmolkerei Thaller nebo vejce od farmáře Uitze. Umělým přísadám se vědomě vyhýbá, místo toho se používají kvalitní oleje – olivový, ořechový nebo dýňový –, které pokrmům dodávají chuť i živiny. Menu se dynamicky mění podle sezonní dostupnosti. Hosté si stále mohou užívat balíček Half Board Plus, který zahrnuje prémiovou snídani, lehký oběd a pětichodovou večeři.

a127624a08d02-blobid0.jpg

Regionální kuchyně jako trend

S tímto novým konceptem se pětihvězdičkový resort připojuje k rostoucímu trendu, který je mezi hosty stále populárnější. Podle Gastronomické studie 2024 od Österreich Werbung je pro téměř polovinu Rakušanů kuchyně klíčovým faktorem při rozhodování o dovolené. Hlavní motivací je objevování místních specialit a regionální kuchyně. Navíc 44 % dotázaných věří, že rakouská gastronomie by se měla vyznačovat především kvalitou surovin.

Naše kuchyně se řídí rytmem přírody a je hluboce zakořeněná zde v jižním Burgenlandu. S středomořskými vlivy a mezinárodními prvky povyšujeme naši gastronomii na zcela novou úroveň,“ říká Angelika Stranner, generální ředitelka hotelu.

9ba323e157c5a-blobid0.jpg

Veganské, vegetariánské, nebo low carb?

Nový kulinářský koncept staví do popředí zeleninu, ovoce, luštěniny a celozrnné produkty. Maso často ustupuje do pozadí a hlavní roli přebírají rostlinné produkty. Falkensteiner Balance Resort již několik let vychází vstříc individuálním dietním preferencím hostů – ať už jde o vegetariánské, veganské, bezlepkové, nebo nízkosacharidové stravování. Pokrmy jsou připravovány na míru.

Chceme našim hostům nabízet jídla, která jsou nejen vyvážená, ale zároveň gurmánská a rafinovaná. Náš šéfkuchař Philipp má talent připravit výjimečné pokrmy pro každou dietní potřebu,“ říká Stranner.

Příběh úspěchu: Veganský měsíc

Každé září hotel posouvá koncept ještě dál během svého každoročního Veganského měsíce, který je plně věnován rostlinné kuchyni. Tradiční jídla s masem a mléčnými výrobky se stávají alternativou. Září bylo vybráno záměrně – právě tehdy totiž zahrada vrcholí sklizní. Během Veganského měsíce nabízí resort bohatý doprovodný program: kurzy vaření, přednášky, workshopy i komentované prohlídky zahrady. Inovativní iniciativa je dnes již stálicí v kalendáři hotelových akcí.

6ceee8fe2de3d-6F363367-B174-409D-8856-EB66EDC88184-.jpg

Více naleznete ZDE.

7a030c421f046-E93DCB1C-C56C-4DFB-BC0D-68B1D5D49DC2-.jpg

TÉMATA:
FALKENSTEINER