Salát Coleslaw jsem poprvé ochutnala v jedné z restaurací známé sítě rychlého občerstvení. Od té doby jej pravidelně zařazuju do domácího jídelníčků a vždycky s ním mám úspěch. Porozhlédla jsem se proto po internetu, abych poznala i trošičku jiné úpravy tohoto salátu a seznámila vás s nimi.
Jako první jsem se přes vyhledávač dostala na opravdu labužnickou variantu salátu Coleslaw (vareni.cz)
Potřebujete: sůl, 1 cibuli, 90 ml majonézy, 60 g rozinek, 2 velké mrkve, mletý pepř podle chuti, 750 g bílého zelí, 3 ks řapíkatého celeru, 1 lžičku dijonské hořčice, 150 ml zálivky vinaigrette.
A jak na to?
Zelí nakrájíme na tenké nudličky nebo ho nastrouháme. Zalijeme zálivkou vinaigrette, cibuli, hořčici, sůl a pepř. Necháme vychladit několik hodin. Přidáme jemně nakrájený celer, mrkev a rozinky, vmícháme majonézu a necháme chladit asi hodinu potom podáváme.
Na stránkách barbecue.labuznik.com doporučují všechny uvedené přísady důkladně promíchat a nechat uležet alespoň pět hodin. A připravují jej z těchto surovin:
1 velká hlávka zelí, dobře očištěná a nakrájená na jemné nudličky, 3 střední mrkve, očištěné a nastrouhané, 1 paprika nasekaná na jemno, 1 menší cibule nasekaná na jemno, 25 dkg majonézy, 5 lžic cukru, 2 lžíce jablečného octa (pokud možno jablečného), 2 lžíce hořčice, nejlepší je ostrá francouzská, 1 lžíce celerového semínka, 1 lžička soli a pepř.
Vidíte jak moc se oba dva recepty liší? A to ještě není všechno...
Na stejných stránkách najdete ještě jednu, jednodušší, přípravu tohoto skvělého zelného salátu.
Budete potřebovat: 30 dkg majonézy, 1 dl bílého 4% octa, 4 lžíce cukru, 1 lžíce celerového semínka, sůl a pepř, 1 hlávka zeleného zelí, najemno nakrájená, 2 větší mrkve, najemno nastrouhané.
Postup: V menší nádobě dobře smíchejte vše krom zeleniny. Do přiměřené mísy dejte zeleninu, přidejte první směs a znovu dobře promíchejte. Před podáváním vychlaďte.
Nejsložitější variantu jsem našla na stránkách labuznik.com.
Potřebujete: 250 g bílého zelí, 250 g červeného zelí, 2 mrkve, 1 červená cibule, 1 lžíce sušených brusinek, 100 g jader vlašských ořechů, 3 lžíce majonézy, 3 lžíce bílého jogurtu,
2-3 stroužky česneku, 1 lžíce javorového sirupu, sůl.
Postup: Bílé i červené zelí nastrouháme na nudličky a necháme odležet. Očištěnou mrkev a cibuli nakrájíme nadrobno a smícháme se zelím. Přidáme nasekané vlašské ořechy a sušené brusinky.
Z majonézy, jogurtu, rozetřeného česneku a javorového sirupu připravíme zálivku, kterou nalijeme na zeleninu a promícháme. Salát podle chuti osolíme a dáme vychladit.
Já sama připravuju ten nejjednodušší Coleslaw, jaký vůbec jde (vidíte ho na poslední fotce). Asi půl kila bílého zelí nakrájím na tenké proužky, stejně tak jednu cibuli. K tomu nastrouhám asi dvě větší mrkve a všechno důkladně smíchám dohromady. Přidám majonézu a jogurt, podle oka. Jeden kelímek bílého jogurtu a tak polovinu toho samého kelímku majonézy. Nebo jen majonézu, jednu malou skleničku. Přisolím a připepřím podle momentální chuti.
Někdy přidám i trochu hořčice a to obyčejné, plnotučné :-) a skoro vždy si do své porce přisypu hromádku strouhané goudy, protože ji miluji :-)
Pro dietnější variantu můžete majonézu nahradit celou jogurtem.
Coleslaw je vhodným doplňkem k hlavnímu jídlu, výborně chutná s kuřecím masem. Můžete jej jíst ale i jako hlavní jídlo, spolu s bagetou.
Tak jak se vám líbí Coleslaw?
Nový komentář
Komentáře
rozinky by mi vadily
dělám ho doma
ten mam rada
Miluju ho, nejlepší jsem jedla v Anglii. Dávám jen bílé zelí, mrkvičku a odtučněnou smetanu (Sojanézu) kvůli linii
tohle dělávám běžně, bez mrkve i s mrkví, jenom nevím, že jsme jedli salát Coleslaw - mám radu: když se to dělá z raného zelí, je to jemnější. Ale i z pozdního to jde dobře, ale to nakrájené zelí se musí pěstmi v salátové míse podrtit o dno, jde to dobře a zelí pustí šťávu, změkne a není tak tvrdé při kousání. My to máme strašně rádi s koprem
ví někdo, kde seženu celerové semínko?
abych ezapoměla,oříčky napřed zapeču 10 minut v troubě,aby se krásně rozvoněly
já ho dělám z malé hlávky zelí,mrkve nastrouhané nahrubo a zbylého kuřete,na zílivku dávám dvě lžíce jablečného octa,rozsekanou feferonku,dvě lžíce sojovky,dva stroučky česneku a hrst nahrubo nasekaných ořechů je to fakt ňamka
klarisa: on je myslím rozdíl jíst každý týden kupovaný salát ve stejném fast foodu a udělat si ho každý týden sama doma - jak tu píšeme - pokaždé jde něco obměnit (zelí) nebo přidat třeba goudu jako sunny... já třeba příště zkusím přidat strouhaný uzený sýr, protože ten miluju a hned mne napadl, když Sunnynka psala o goudě...
sunny: já taky dělám často místo klasického zelí z pekingského (abychom byly přesné, protože čínské zelí je úplně něco jiného ) a je
kamarádka ho minule neudělala s bílým zelím, ale s čínským a byl ještě lepší
No nevim, ja uz jsem tu 23 let, a porad mi chutna. A ze ho jim na kila!
já dám zelí, mrkev a hlavně hooooodně mooooc slunečnicových semínek malinko opražených na trošce olivového oleje, dosud jsem myslela, že slunečnicová semínka jsou ta nejdůležitější ingredience, která tento salát odlišují od jiných zelných salátů....
Aha, tak už vím, koukla jsem se do slovníku
Neví někdo, podle čeho/koho se to tak jmenuje?
Pardon, to v zavorce uz neplati, mela jsem tam cranberries, a pak jsem si vzpomnela na brusinky!
Ja ho delam takhle: bile zeli, cervene zeli, mrkev, jablko na kosticky, slunecnicova seminka, susene brusinky (ted si nemuzu vzpomenout, jak se to rekne cesky), majoneza, jablecny ocet & cukr.
když dělám salát z česnekem,tak vždy dělám dvě mísy,pro můj žlučník bez česneku.Je moc dobrý na kopeček salátu dát 1-2 lžíce brusinkového kompotu a posypat ořechy,zelný saláty dělám hodně přes zimu
Vypadá to náramně, ta poslední varianta je nejlákavější Díky za přímo vyčerpávající informace.