Salát Coleslaw jsem poprvé ochutnala v jedné z restaurací známé sítě rychlého občerstvení. Od té doby jej pravidelně zařazuju do domácího jídelníčků a vždycky s ním mám úspěch. Porozhlédla jsem se proto po internetu, abych poznala i trošičku jiné úpravy tohoto salátu a seznámila vás s nimi.

Jako první jsem se přes vyhledávač dostala na opravdu labužnickou variantu salátu Coleslaw (vareni.cz)

Potřebujete: sůl, 1 cibuli, 90 ml majonézy, 60 g rozinek, 2 velké mrkve, mletý pepř podle chuti, 750 g bílého zelí, 3 ks řapíkatého celeru, 1 lžičku dijonské hořčice, 150 ml zálivky vinaigrette.     

A jak na to?
Zelí nakrájíme na tenké nudličky nebo ho nastrouháme. Zalijeme zálivkou vinaigrette, cibuli, hořčici, sůl a pepř. Necháme vychladit několik hodin. Přidáme jemně nakrájený celer, mrkev a rozinky, vmícháme majonézu a necháme chladit asi hodinu potom podáváme.

Na stránkách barbecue.labuznik.com doporučují všechny uvedené přísady důkladně promíchat a nechat uležet alespoň pět hodin. A připravují jej z těchto surovin:

1 velká hlávka zelí, dobře očištěná a nakrájená na jemné nudličky, 3 střední mrkve, očištěné a nastrouhané, 1 paprika nasekaná na jemno, 1 menší cibule nasekaná na jemno, 25 dkg majonézy, 5 lžic cukru, 2 lžíce jablečného octa (pokud možno jablečného), 2 lžíce hořčice, nejlepší je ostrá francouzská, 1 lžíce celerového semínka, 1 lžička soli a pepř.

Vidíte jak moc se oba dva recepty liší? A to ještě není všechno...

Na stejných stránkách najdete ještě jednu, jednodušší, přípravu tohoto skvělého zelného salátu.
Budete potřebovat: 30 dkg majonézy, 1 dl bílého 4% octa, 4 lžíce cukru, 1 lžíce celerového semínka, sůl a pepř, 1 hlávka zeleného zelí, najemno nakrájená, 2 větší mrkve, najemno nastrouhané.
Postup: V menší nádobě dobře smíchejte vše krom zeleniny. Do přiměřené mísy dejte zeleninu, přidejte první směs a znovu dobře promíchejte. Před podáváním vychlaďte.

Nejsložitější variantu jsem našla na stránkách labuznik.com.
Potřebujete: 250 g bílého zelí, 250 g červeného zelí, 2 mrkve, 1 červená cibule, 1 lžíce sušených brusinek, 100 g jader vlašských ořechů, 3 lžíce majonézy,  3 lžíce bílého jogurtu,
2-3 stroužky česneku, 1 lžíce javorového sirupu, sůl.

Postup: Bílé i červené zelí nastrouháme na nudličky a necháme odležet. Očištěnou mrkev a cibuli nakrájíme nadrobno a smícháme se zelím. Přidáme nasekané vlašské ořechy a sušené brusinky.
Z majonézy, jogurtu, rozetřeného česneku a javorového sirupu připravíme zálivku, kterou nalijeme na zeleninu a promícháme. Salát podle chuti osolíme a dáme vychladit.

Já sama připravuju ten nejjednodušší Coleslaw, jaký vůbec jde (vidíte ho na poslední fotce). Asi půl kila bílého zelí nakrájím na tenké proužky, stejně tak jednu cibuli. K tomu nastrouhám asi dvě větší mrkve a všechno důkladně smíchám dohromady. Přidám majonézu a jogurt, podle oka. Jeden kelímek bílého jogurtu a tak polovinu toho samého kelímku majonézy. Nebo jen majonézu, jednu malou skleničku. Přisolím a připepřím podle momentální chuti.
Někdy přidám i trochu hořčice a to obyčejné, plnotučné :-) a skoro vždy si do své  porce přisypu hromádku strouhané goudy, protože ji miluji :-)

Pro dietnější variantu můžete majonézu nahradit celou jogurtem.

Coleslaw je vhodným doplňkem k hlavnímu jídlu, výborně chutná s kuřecím masem. Můžete jej jíst ale i jako hlavní jídlo, spolu s bagetou.

Tak jak se vám líbí Coleslaw?

               
TÉMATA:
SEZONA