Čas od času se mi podaří najít vzácnou chvíli volna, vezmu do ruky ovladač a najdu si v televizi svou oblíbenou TV Paprika. Nestává se to často a vždycky mám štěstí na nějaký výborný recept. Minule to byla tahle čokoládová rozkoš. Při prvním pečení se mi nezdálo tak malé množství mouky, a proto jsem jí dala asi jednou tolik. Výsledek byl i přesto výborný, i když podle originálního receptu má být vnitřek čokoládového moučníku jakoby tekutý, nedopečený. A ten můj byl prostě čokoládový koláč. :-)

Suroviny
250-300 g kvalitní hořké čokolády, s vysokým podílem kakaa
200 g másla
100 g hnědého cukru
80 g polohrubé mouky
4 vejce
1 lžička prášku do pečiva



Čokoládu nalámeme na kousky do porcelánové mísy. Tu dáme do hrnce s vroucí vodou a čokoládu nad párou rozpustíme. Přidáme i na kousky nakrájené máslo.



Do rozpuštěné hmoty přisypeme cukr.



Žloutky rozšleháme metličkou, z bílků ušleháme tuhý sníh. Obojí, střídavě s moukou a práškem do pečiva, vmícháme do čokoládové hmoty.

Vylijeme do kulaté dortové formy (když není silikonová, tak vymažeme olejem a vysypeme moukou) a pečeme asi na 170 °C (elektrická trouba), asi patnáct minut.



Vynikajícím doplňkem moučníku je čerstvě ušlehaná šlehačka. 

Dobrou chuť přeje

Reklama