Čas od času se mi podaří najít vzácnou chvíli volna, vezmu do ruky ovladač a najdu si v televizi svou oblíbenou TV Paprika. Nestává se to často a vždycky mám štěstí na nějaký výborný recept. Minule to byla tahle čokoládová rozkoš. Při prvním pečení se mi nezdálo tak malé množství mouky, a proto jsem jí dala asi jednou tolik. Výsledek byl i přesto výborný, i když podle originálního receptu má být vnitřek čokoládového moučníku jakoby tekutý, nedopečený. A ten můj byl prostě čokoládový koláč. :-)
Suroviny
250-300 g kvalitní hořké čokolády, s vysokým podílem kakaa
200 g másla
100 g hnědého cukru
80 g polohrubé mouky
4 vejce
1 lžička prášku do pečiva
Čokoládu nalámeme na kousky do porcelánové mísy. Tu dáme do hrnce s vroucí vodou a čokoládu nad párou rozpustíme. Přidáme i na kousky nakrájené máslo.
Do rozpuštěné hmoty přisypeme cukr.
Žloutky rozšleháme metličkou, z bílků ušleháme tuhý sníh. Obojí, střídavě s moukou a práškem do pečiva, vmícháme do čokoládové hmoty.
Vylijeme do kulaté dortové formy (když není silikonová, tak vymažeme olejem a vysypeme moukou) a pečeme asi na 170 °C (elektrická trouba), asi patnáct minut.
Vynikajícím doplňkem moučníku je čerstvě ušlehaná šlehačka.
Dobrou chuť přeje
Nový komentář
Komentáře
super
Mopsička — #12 aj ja
čekala jsem,že bude nějaké celkové foto....
mmmmmmmmmmmmm
sakra toho másla, to se bude žlučník obracet. V Marianne jednou byl čokoládový sen, už nevim jak to bylo a to bylo lehoučký nadýchaný jako taková 3barevná pěna.
a to jr jako celý. co takhle nějakej celkovej pohled, nebo to je on?
odpověď na mysak — #5 tak sem s přesným receptem :-)
Těch 80g mouky je to původní množství nebo už to dvojnásobné?
Já čokoládové recepty miluju, dělala jsem čokoládové brownies podle Nigelly (taky bývá i na TV Paprika, i když já ji znám spíš ze Spektra).
Dělám podobný, jen je v něm víc cukru a vajec, míň másla a hlavně jen 30g mouky, určitě bych nedávala víc. Udělá to nahoře takovou světlejší kůrku a uvnitř je to krásně vláčné.
Leidy: obyčejný krystal nebo krupice může být
Ale hnědý cukr už má dnes třeba každá hypernova.
elly: co když neseženu hnědý cukr? Může být obyčejný nebo třeba vanilkový?
to zní dobře a jednoduše, určitě vyzkouším!!!!
Mňááám!!!