Cukroví, které nesmí chybět na naší slavnostně vyzdobené tabuli, jsou čokoládové lanýže od Jany Florentýny Zatloukalové. Kdo ji nezná, Jana je autorkou knih o vaření a majitelkou bistra v centru Prahy.
Tento vánoční recept a mnoho dalších najdete v jejích krásných kuchařských knihách.
Suroviny
70 g smetany ke šlehání
100 g másla
60 g cukru (může být i méně)
200 g kvalitní čokolády
2 lžíce likéru dle vlastní volby
kakaový prášek na obalení (zhruba 3 lžíce)
Postup
Do malého kastrůlku odvažte smetanu, máslo a cukr. Za stálého míchání zahřívejte na středně silném ohni, avšak jen do okamžiku, než se cukr i máslo rozpustí. Pak ihned odstavte, přidejte najednou všechnu nalámanou čokoládu a vařečkou míchejte, dokud se všechna dobře nerozpustí. Tuhle směs uložte do druhého dne do chladu, aby ztuhla.
Rozložte na sebe dva nebo tři obyčejné papírové ubrousky a na ně doprostřed prosijte kakaový prášek. Lžičkou odkrajujte z dobře ztuhlé lanýžové hmoty menší kousky, bleskově je poněkud zaoblete konečky prstů a vzápětí obalte v kakau. Jde to velmi snadno, když střídavě nadzvedáváte všechny čtyři okraje ubrousků a nutíte tak kuličky putovat kakaovým práškem. Oklepejte a přendejte do malých papírových košíčků.
Před snědením ostatními braňte vlastním tělem a před rychlou zkázou chraňte chladem.
Dobrou chuť přeje Florentýna.
Nový komentář
Komentáře
Loni jsem dělala poprvé a byly
Skoro všechny snědl manžel
Lanýže jsou dobré, ale na mě dost tučné
budu muset zkusit, čokoládu mám ráda
Mna, uplne se mi sbihaji sliny. to musi byt dobrutka
Jednou jsem je okusila, bylo to úžasně dobré, ale kalorická bomba.
jerenika — #5 Je opravdu vynikající
..tak tohle cukroví neznám, a podle reakcí níže, že jsou skvostné, že by až tak
...tak ju, budu je muset zkusit udělat
....
Dělala jsem letos poprvé a jsem ráda, že na dnešek vůbec nějaké zbyly
Jsou skvostné!
to udělám až na Nový rok,at je 1.1.něco sladkého
Letos jsem také vyzkoušela. Výborný recept!
Už jsem je párkrát dělala, pro milovnice čokolády DOPORUČUJU, véééélkýýý požitek.