DSC_1506.jpg (136 KB)
Foto: Alena Kolaříková

Suroviny

těsto

  • 150 ml vody
  • 80 g másla
  • 3 lžičky cukru
  • špetka soli
  • 130 g hladké mouky
  • 3 vejce

krém

  • 350 g mandlového krému se slaným karamelem
  • 200 g změklého másla

poleva

  • 100 g hořkých čokoládových pecek
  • 80 g smetany ke šlehání

na ozdobení

  • lísko oříškové kostičky
  • lyofilizované jahody

Postup

Připravte si odpalované těsto. Do hrnce dejte vodu, máslo nakrájené na kousky, cukr a sůl. Přiveďte k varu a vařte přibližně tři minuty. Poté přidejte mouku, hrnec nechejte na plotně a za intenzivního míchání nechejte těsto „odpálit“. Vzniknou vám menší nebo větší hroudy těsta. Po půl minutě míchání by mělo být hotovo. Sundejte z plotny a nechejte vychladnout.

Až je těsto vychladnuté, předehřejte si troubu na 200 °C. Obsah hrnce dejte do mísy robota, nasaďte šlehací metlu a začněte šlehat na střední rychlost. Po jednom přidávejte vejce a další přidejte vždycky až tehdy, až je první plně zašlehané.
Po zašlehání posledního vejce zkontrolujte, jestli je těsto pěkně hladké a kompaktní. Přendejte ho do cukrářského sáčku. Kdo nemá, může použít mikrotenový sáček, kterému ustřihnete rožek.

Sáčkem stříkejte čárky na plech vyložený pečícím papírem. Nechávejte rozestupy asi 4 cm, protože těsto hodně nabyde. Pečte do zlatova, přibližně 20 minut. Při pečení neotevírejte troubu. Po upečení vyndejte z trouby a nechejte vychladnout.
Až jsou základy zcela studené, rozkrojte je podélně napůl a naplňte jednoduchým krémem. Ten připravíte vyšleháním mandlového krému s máslem. Naplníte ho opět cukrářským sáčkem nebo obyčejný sáčkem s ustřiženým rožkem.

Dobrou chuť přeje Elly.

Tartaletky se slaným karamelem

tartal.jpg (161 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Čokoládový dort s granátovým jablkem

dort2.jpg (178 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Třípatrový brownies dort

detskyden2.jpg (93 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Reklama