Bezlepková roláda zachutná nejen těm, kteří jsou nuceni dodržovat dietu a vyvarovat se lepku ze zdravotních důvodů. Nadšení z ní budete, i když chcete péct trochu zdravěji. Podobnou roládu pekly už naše babičky.
Určitě jste ji už někdy ochutnali. Nadýchaná roláda z čokoládového nebo kakaového těsta, plněná lehce oslazenou šlehačkou. Já do ní ráda přidávám ještě ovoce. V létě čerstvé a přes zimu mražené. Nejlépe chutná s malinami, ale skvělá je i s jahodami nebo banánem.
Suroviny
těsto
- 5 vajec
- 150 g cukru krupice
- 50 g rozpuštěné Hery máslová příchuť
- 100 g kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa
na posypání při tvarování rolády
- trochu cukru moučka
- trochu kakaa
náplň
- 300 g smetany ke šlehání
- cukr moučka podle chuti
- 50 g čerstvých nebo mražených malin
Postup
Do mísy kuchyňského robota se šlehací metlou vyklepněte vaječné bílky a ušlehejte tuhý sníh. Ten přendejte do další mísy na těsto a do robota dejte žloutky. Přidejte cukr krupice.
Šlehejte na vysoké otáčky, až se cukr rozpustí a vznikne jemný žloutkový krém. Přidejte rozpuštěnou Heru a prošlehejte.
Mezitím, co se žloutky šlehají, rozpusťte ve vodní lázni čokoládu. Rozpuštěnou čokoládu vlijte do našlehaných žloutku. Tuto směs velice opatrně spojte s ušlehanými bílky.
Těsto vylijte na plech vyložený pečícím papírem. Ideální je velikost cca 32 x 44 cm (velký plech do trouby).
Pečte ve středu trouby vyhřáté na 200 °C, na funkci klasický horní a spodní ohřev, 10 minut. Více ne! Těsto by bylo příliš tuhé a roláda by popraskala.
Když se roláda peče, připravte si na kuchyňskou linku čistou utěrku. Posypejte ji moučkovým cukrem a kakaem (jedna vrstva cukru a jedna vrstva kakaa). Upečený plát těsta překlopte na utěrku a ihned i s utěrkou zarolujte. Nechejte vychladnout.
Až je těsto chladné, ušlehejte si šlehačku s cukrem. Roládu rozviňte a namažte šlehačkou. Posypejte malinami a zase zaviňte do tvaru rolády.
Nechejte v lednici do druhého dne zatuhnout a vychladit.
Dobrou chuť přeje Elly.
Zarolované dobroty na našem magazínu
Zdroj fotografií: archiv magazínu, Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Šneky někdy vyzkouším.
Čokoládová roláda se šlehačkou vypadá báječně a taky dobře chutná.
Pochoutky k nakousnutí
Šup sem s ní. Mám tu kafe, nepohrdla bych.
Je to všechno mňamka.
Znám, už jsem ji jednou pekla.
těsto bez mouky se mi nikdy nepovedlo, lepilo se to na peč.papír jak hrom, smotat to nešlo, lámalo se to..

luneta — #3 Taky bych uvítala té náplně méně.
vypadá to náromně, ale dcera má alergii nejen na lepek, ale i na vejce :(
Polykám na prázdno, protože mám od včerejška vytrženou osmičku a už bych nějakou pevnou stravu uvítala, třeba tuhle krásnou roládu.
Vynikající mňamka...nebo přidat do šlehačky kakao, svařit, vychladit a druhý den vyšlehat pařížskou šlehačku...taky moc dobré...
čokoroláda se podobá mému oblíbenému Vánku
takovou dělá moje mamka a je fakt dobrá
dělávám s jahodama,ale dávám míň náplně,aby to bylo víc suchý
Miluju cokoliv čokoládového! Vzpomněla jsem si na někdejší hit, roláda Vánek z kakaa. Toto je ale lepší, s čokoládou
vypadá to moc dobře