Vítejte v době švestkové! Ať už ze stromu, nebo z mrazáku, ze švestek se dají vařit a péct hotové zázraky.
NA 12 KOUSKŮ
Příprava: 45 minut
- 200 g hladké celozrnné špaldové mouky + trochu hrubé nebo krupice na vysypání formy
- 1 lžíci vinného kamene
- špetku mořské soli
- 3 lžíce kakaa Fair Trade nebo 2 lžíce karobu (sladidlo ze semen takzvaného svatojánského chleba, v bioprodejnách)
- 100 g hořké čokolády Fair Trade, nasekané
- 100 g nesířených sušených švestek
- ¼ sklenky sezamového nebo slunečnicového oleje lisovaného
- za studena + trochu na vymazání formy
- ¼ skleničky javorového sirupu
- 1 sklenici rýžového či sójového mléka
1. Troubu předehřejte na 160 ˚C, horkovzdušnou na 140 ˚C. V míse smíchejte všechny suché přísady. Švestky pokrájejte a přidejte k moučné směsi.
2. Olej rozmixujte s javorovým sirupem a mlékem. Postupně přilévejte k moučné směsi, abyste získali husté, ale tekuté těsto. Formu nebo formičky vymažte olejem a vysypte moukou.
3. Vlijte těsto a pečte půl hodiny; pak vyzkoušejte vpichem špejle, jestli je už propečené.
Kámen do pečiva
Vinný kámen vzniká vysrážením během kvašení a zrání vína a má vynikající kypřicí účinky. Na rozdíl od prášku do pečiva neobsahuje fosfáty.
OCHUTNEJTE TAKÉ | ||
---|---|---|
![]() |
![]() |
![]() |
Nový komentář
Komentáře
zajímavý recept, neznám
příliš mnoho surovin, které doma nemám
Doma mají raději švestky sušené nebo v tekutém stavu
ano, to budou me oblibene prakticke recepty z dostupnych surovin...
tak to ne máme raději nějaké jiné recepty
Podobné recepty a jejich pisatelky bych teda nejraději odkázala do patřičných míst.Něco pro české,obyčejné mámy od plotny by nebylo?
Švestky ty seženu hned, ale ty přísady. To aby si člověk nohy uběhal a nejlíp na chalupě na vesnici
. Opravdu praktický recept pro obyč. ženský! Ale ono je to ze snob. čas. Apetit!