Milujete tu hnědou pochoutku, která se rozplývá na jazyku?
A dáváte si ji tzv. „na nervy“?
Pak čtěte dál, dozvěděla jsem se totiž zajímavou negativní vlastnost čokolády.
Těch pozitivních je taky dost, ale ty dneska nechám ležet ladem. Zaměřím se na to, jak čokoláda ovlivňuje naši náladu. Obecně se soudí, že ji ovlivňuje pozitivně.
Jenže jsem se dozvěděla něco, co tomuto poznatku setsakramentsky protiřečí.
Čokoláda totiž probouzí v mozku produkci serotoninu, kterého má zhruba každý čtvrtý člověk nedostatek. Serotonin je neurotransmiter, který umožňuje komunikaci mezi jednotlivými částmi mozku a ovlivňuje naše vnímání emocí, bolesti, spánku… Přispívá k celkovému pocitu pohody.
Nedostatek si vyvažujeme třeba právě čokoládou, která obsahuje tzv. „rychlou energii“ (jako také chipsy, tučná a sladká jídla). Vzniká závislost, protože za nějaký čas hladina serotoninu opět prudce poklesne a my máme opět chuť na aspoň jeden jediný kousíček…
Navíc snížená hladina serotoninu je zodpovědná za bolesti hlavy a migrény, takže i to může být důsledkem prudkého propadu hladiny této látky v mozku.
Je to návyk, ba přímo drogová závislost.
Z mnoha zdrojů lze získat informaci, že zákaz konzumace čokolády se doporučuje při léčbě deprese. Něco na tom bude.
Pokud totiž čokoládu momentálně nemám, jsem neskutečně protivná…
A co je ještě horší, nedejbože, když je někde skryta bonboniéra pro nějakého oslavence!
Jsem naprosto zaslepena touhou po čokoládě.
Strašně se stydím, ale v téhle chvíli jsem fakt schopna sežrat dar pro jiného…
Z čehož plyne následně ještě horší nálada, výčitky svědomí a ještě větší protivnost!
Jedinou léčbu představuje metoda drastická, ale stoprocentně účinná. Naprostá abstinence. Náhražkou za čokoládu může být procházka - ne však do obchodu, kde v tom nejhorším případě jste schopny koupit i tu nejposlednější poloplesnivou tabulku čokolády. Nejlépe je se jít projít do přírody, jít si zaběhat, zasportovat, nebo provádět jinou činnost, která odvede vaši pozornost. Doporučuji ale odchod z bytu či domu. Ve venkovním prostředí se s absťákem bojuje líp než mezi čtyřmi zdmi, kde neustále přemýšlíte, jestli nezbyla v krabici s vánočními ozdobami náhodou ještě nějaká ztvrdlá čokoládová figurka…
Náhražkové metody typu - ošiďte se sušeným ovocem – moc nepomáhají, ale za zkoušku stojí. Nebo krásnou bublinkovou aromatickou koupel? Není to lepší než čokoláda?
Doba je to kritická, ale trvá zhruba týden až dva. Pokud to vydržíte, pak jednoho dne projdete kolem regálu s čokoládami naprosto bez zájmu.
Za tímto rádoby nicotným problémem někdy stojí psychické potíže, nebo „pouhá“ nevyrovnanost s něčím, takže pokud cítíte, že vaše závislost vás obtěžuje, neváhejte s dalšími metodami. Pomoci může kineziologie nebo regresní terapie – ty vás zbaví psychických bloků a probudí vaši duši k lepšímu vnímání jiných radostí světa.
Co na to psycholog? Znají psychologové tento negativní účinek čokolády a cukru?
Psychoterapeut Mgr. David Doležal (www.psychoterapeut.cz) k tomu říká :
„Čokoláda, jako i jiný cukr (např. v alkoholu), podporuje - zvyšuje produkci neurotransmiterů, jako je např. serotonin. Po vysazení je pak logicky méně "vzruchu", a tak je třeba pokračovat a přísun zvyšovat. Alkoholik po vysazení přísunu alkoholu často zvýšeně konzumuje sladké... Psychická závislost na čokoládě samozřejmě existuje - právě vzhledem k výše zmíněným účinkům. Při depresi jistě nekonzumovat, protože depresi sice trochu snížíte, ale vrátí se bez těchto umělých pomocníků v daleko větší míře, takže důsledkem je pak ještě závislost.“
Takže až vám někdo zas bude nabízet čokoládu na nervy… radši si to rozmyslete…
Jo a doporučuji návštěvu zubaře a jedno vrtání bez umrtvení k tomu. Je to docela dobrý podnět k začátku této „odčokoládovací kúry“…
Nový komentář
Komentáře
Mě zubař vrtá vždy bez umrtvení a dobrý. To mě od čokolády neodradí.
Vivian: To by bodlo. Onehdá mě jedna čůza řízla do paty a od té doby se mi na haksny nesmí šáhnout.
Beruška Elliah: to za chvilku budou nabízet umrtvení i na pedikúře
a co jako? kde je prosim vypovidaci schopnost tohoto clanku a cele autorky???
Ano, jsem závislák na čokoládě. Depky z toho zatím nemám...nebo jsem si teda ještě nevšimla, že by to souviselo s čokoškou. Hody mám po Mikuláši, děti přede mnou nestíhají nadílku schovávat.Momentálně ulítávám v práci na Snickers z automatu. Ani už nechci vědět, kolik jsem tam nacpala Kč...Mmch, dneska jsem si koupila slunečnicová semínka jako dražé,v lentilkové polevě, myslím že to budu také jíst na kila...
Ad zubař: vystřídala jsem již několik zubařů, ale žádný se mě před vrtáním neptal na znecitlivění. Asi vypadám od pohledu srdnatě. Nepříjemné to je, ale dá se to dost dobře přežít, i bez injekce. To mi potom spíš vadí ta dřevěná ústa, než to zase přijde k sobě...Pravda je, že už dlouho nebylo potřeba nic vrtat
"me"
Meander:
mne se ani ten muj zubar neptal a rovnou to tam lupnul, driv - bez umrtveni jsem nebyla zadnej posera, ale ze ybch se v tom nejak vyzivala... dost jsem si na tu injekci zvykla, takze ted bych to ani jinak nechtela
Camuska: Já už řvu, že chci injekci, jenom usedám do křesla.
Jednou mi ji odmítl dát, že je to prý poškozování pacienta. A když mi rýpnul do zubu, akorát si pamatuju, že jsem zařvala a kolaps.
Vivian: ja jen vim, ze me muj zubar vzdycky bodne do dasne a chvili mi neco vyklada, aby to melo cas zabrat a pak jde na to a ja vubec nic necejtim a navsteva u zubare uz pro me neni nic neprijemnyho - teda az na to cisteni zubniho kamene - to teda moc prijemny neni
Vivian: Co? Já bych u vrtání bez injekce umřela bolestí!
Camuska: no já nevím, já jsem vrtání v umrtvení ještě nezažila, a že už jsem byla u hodně zubařů... a v podstatě ani nechápu, CO umrtvovat... netvrdím, že je mi vrtání příjemné, ale na kosti nemá co bolet...
a k jídlu se snažím přistupovat jako člověk, a ne jako chemik
Jane11: já těhotná nejsem
než se takto trápit a vymýšlet náhražkové metody, to si raději tu čokoládu dám... však není nutno sežrat celou čtvrtkilovou studentskou pečeť
gerda: Však já vím
A já si jdu dát fidorku
Meander: to není depka, ale výčitky svědomí, žes tu čokoládu žrát neměla!
Žábina: Já to mám zrovna teď. Depka jako hrom, dvě tabule čokošky v žaludku a depka graduje
Vivian: no rekla bych, ze v dnesni dobe je to naopak - beznejsi je vrtani s umrtvenim nez bez - muj zubar uz ani jinak nevrta...
miluju čokoládový dort s pařížským krémem, musí to být lehce nahořklé, to je paráda - s kafíčkem... jéžiš, kdybych to tady teď měla na stoléé
ad vrtání bez umrtvení: to se snad dělá běžně
Ježišmarja
... to na to nemůžeš takhle vědecky
Když mám chuť na kousek čokolády, tak si ho prostě dám, a fakt neřeším neurobiochemii a serotonin
... Tohle už mi připadá fakt praštěný
Pokud si vsugeruješ, že po čokoládě budeš mít depresi a migrénu, tak si piš, že ji dostaneš...