seznam.jpg
Foto: Shutterstock

  1. Na výrobu 450 g čokolády je potřeba 400 kakaových bobů.
  2. Čokoláda roste na stromě. Respektive kakaové boby, ze kterých se vyrábí. Konkrétně jde o Theobroma cacao nebo česky kakaovník pravý.
  3. První čokoláda vznikla až roku 1847.
  4. Vědci přišli s tvrzením, že si na čokoládě lze vypěstovat závislost.
  5. Čokoláda se v žádném případě nesmí dávat psům. Dokonce čím vyšší procento kakaa, tím je pro ně nebezpečnější. Způsobuje otravu a obsažený kofein navíc zvracení, třesavku nebo dokonce akutní zánět slinivky břišní.
  6. Existují speciální čokolády s příchutí slaniny, cibule, tabáku nebo shiitake hub.
  7. Čokoládový magnát a úspěšný výrobce čokolády Hershey's Milton Hershey měl lístek na Titanic, ale na poslední chvíli zjistil, že by na místo dorazil pozdě, a tak nakonec nasedl na parník. Kdyby to neudělal, bůh ví, zda by se mu povedlo zachránit a jestli by se jeho byznys rozjel.
  8. Věděli jste, že čokoládu měla v zásobách americká armáda? Nechutnala ale jako čokoláda, kterou známe dnes. Neroztékala se a chuťově prý nebyla o moc lepší než vařené brambory.
  9. Nejdražší čokoládou se stala 100letá čokoládová tyčinka Cadbury a kupec za ní zaplatil 25 tisíc korun.
  10. Nejtěžší čokoláda, která kdy bylo vyrobená, vážila přes 13 tun a měřila 383, 24 metrů.

Zdroj: studie o závislosti na čokoládě, krmimkvalitně, rigalli, svetplodu, damecacao