Čokoláda je obvyklá součást nejrůznějších druhů sladkostí a patří bezesporu k nejpopulárnějším na světě. Tato pochutina  je dostupná v mnoha typech. Různé formy a chutě čokolády se vyrábějí obměňováním množství přísad. Známe tak neslazenou čokoládu, hořkou, mléčnou, bílou, ledovou, bublinkovou i populární druh čokolády Couverture používaný profesionálními cukráři.

Výzkumy dokázaly, že čokoláda:

  • Chrání srdce a oběhový systém
    Je to díky vysokému obsahu flavonoidů (polyfenolů). Antioxidační látky obsažené v čokoládě zlepšují funkci cévní výstelky a zvyšují schopnost cév se roztahovat. Každodenní konzumace hořké čokolády snižuje riziko srdečních a oběhových onemocnění o 76 %. Také se doporučuje pití kvalitního kakaa.

  • Snižuje vysoký tlak
    Je to rovněž díky obsahu flavonoidů, 100g tabulka jich obsahuje na 500 miligramů. V Německu nedávno zveřejnili výsledek studie, kdy 173 osob každý den zkonzumovalo 100 g hořké čokolády. Třetina z nich trpěla vysokým tlakem. V průběhu dvou týdnů jim byl pravidelně měřen tlak a ukázalo se, že u lidí s vysokým tlakem se tlak v průměru snížil. Je nutné ale dodat, že 100 g čokolády za den je poměrně vysoké kalorické zatížení.

  • Flavonoidy také snižují riziko vzniku rakoviny, onemocnění kůže a předčasného stárnutí

  • Posiluje u mužů schopnost erekce
    Hořká čokoláda s minimálním 50% obsahem kakaa obsahuje rostlinné látky, které vyvolávají rozšiřování cév. Stačí na to 50 g čokolády denně. Tradičně je pak považována za afrodiziakum a povzbuzující prostředek. Obsažené flavonoidy kakaových bobů mají antioxidační účinek a chrání organismus před volnými radikály.

  • Mléčná čokoláda obsahuje kalcium, které posiluje kosti



  • Vyvolává pocity klidu, štěstí a zamilovanosti
    Je to tím, že čokoláda obsahuje látky, které povzbuzují náladu jako serotonin, kofein a theobromin. Působí i proti stresu díky obsahu hořčíku a draslíku. 

  • Čokoláda obsahuje fluor, který posiluje zuby a draslík, který je dobrý proti stresu
    Nedávno byla vyvinuta čokoláda, která je šetrná k zubům. Místo cukru se používá látka isomaltulóza, která se skládá z přírodního medu a cukrové třtiny. Stejná firma uvádí na trh čokoládu a kakaový prášek Anticoa, který obsahují zvýšené množství antioxidantů. Firma vyvinula speciální proces, kterým se tyto látky zkoncentrují. Výsledný výrobek má blahodárný účinek na lidské zdraví.

  • Je bohatým zdrojem minerálů
    Obsahuje množství vápníku, železa, hořčíku, fosforu, draslíku, sodíku, zinku, manganu, selenu a vitamínů řady A, B, C a E, které jsou prospěšné pro zdraví. Kakaové máslo a kofein například podporují látkovou výměnu a zvyšují výkonnost.

  • Používá se také v kosmetice a wellness 
    Kakaové máslo je již dávno součástí různých kosmetických krémů, existuje čokoládový make-up nebo kakaová pěna do koupele. Zábal z hořké čokolády a čokoládové koupele mají blahodárný vliv na pokožku. Nemůže samozřejmě chybět ani čokoládový parfém.

  • Je zdrojem energie
    Protože se jedná o jeden z nejvýživnějších a nejsnadněji stravitelných pokrmů, konzumují čokoládu sportovci, vysokohorští turisté a těžce pracující, protože je zdrojem energie. Ne náhodou se objevila v denních přídělech americké armády za druhé světové války. Armády si nechávají vyrábět speciální čokoládu pro vojáky, čokoládou jsou vybaveni ve vesmíru i astronauti.

Foto: Captain Candy & Shutterstock 

Reklama