GLASGOW – Nedá se říci, že každý kakaový výrobek oplývá zdravím a prospěchem. To platí i o čokoládě.

Její mléčná varianta nemá pro lidské zdraví téměř žádné prospěšné účinky.
Naopak hořká černá čokoláda zlepšuje náladu, snižuje tlak a díky antioxidantům chrání srdce a cévy.

Vědci ze Skotska tvrdí, že právě mléko, které dodává čokoládě jemnost a částečně i sladkost, ruší užitečné vlastnosti této vyhledávané cukrovinky.
Čokoláda obsahuje flavonoidy, které chrání srdce a cévy před poškozením oxidací. Tento proces je velmi podobný korozi železa. Mléko ovšem zřejmě dokáže tuto zdraví prospěšnou antioxidační schopnost flavanoidů vyrušit.

Odborníci totiž zjistili několik zajímavých faktů.
Například osoby pojídající mléčnou čokoládu musí zkonzumovat dvakrát takové množství než osoby pojídající hořkou čokoládu, aby do těla dostali stejné množství flavonoidů.
Ale ani lidé, kteří sice jedí hořkou čokoládu, ale pijí přitom mléko, na tom nejsou nejlépe. Vědci totiž testovali i tuto alternativu a přesvědčili se, že stejně neúčinná jako mléčná čokoláda, je konzumace mléka a hořké čokolády zároveň.
Mléko totiž snižuje absorpci flavonoidů z trávicí soustavy do krve.

Studie tedy mluví ve prospěch zdravější, avšak méně oblíbené hořké čokolády.
Stejní odborníci, kteří varují před mléčnou čokoládou, doporučují konzumovat i jiné potraviny bohaté na flavonoidy.
Mezi ně patří zvláště ovoce, čaj a také červené víno.