Její mléčná varianta nemá pro lidské zdraví téměř žádné prospěšné účinky.
Naopak hořká černá čokoláda zlepšuje náladu, snižuje tlak a díky antioxidantům chrání srdce a cévy.
Vědci ze Skotska tvrdí, že právě mléko, které dodává čokoládě jemnost a částečně i sladkost, ruší užitečné vlastnosti této vyhledávané cukrovinky.
Čokoláda obsahuje flavonoidy, které chrání srdce a cévy před poškozením oxidací. Tento proces je velmi podobný korozi železa. Mléko ovšem zřejmě dokáže tuto zdraví prospěšnou antioxidační schopnost flavanoidů vyrušit.
Odborníci totiž zjistili několik zajímavých faktů.
Například osoby pojídající mléčnou čokoládu musí zkonzumovat dvakrát takové množství než osoby pojídající hořkou čokoládu, aby do těla dostali stejné množství flavonoidů.
Ale ani lidé, kteří sice jedí hořkou čokoládu, ale pijí přitom mléko, na tom nejsou nejlépe.
Mléko totiž snižuje absorpci flavonoidů z trávicí soustavy do krve.
Studie tedy mluví ve prospěch zdravější, avšak méně oblíbené hořké čokolády.
Stejní odborníci, kteří varují před mléčnou čokoládou, doporučují konzumovat i jiné potraviny bohaté na flavonoidy.
Mezi ně patří zvláště ovoce, čaj a také červené víno.
Nový komentář
Komentáře
Čokoláda musí hlavně obsahovat vysoký podíl kakaa, jinak to není čokoláda. Já pracuji v čokoládovně a tady jsem poznala, jak má taková pravá čokoláda chutnat, takže už ty umělé z obchodu nechci. Navíc od té doby, co máme stroj na čokoládu z Cesk, tak si děláme vlastní čokoládové výrobky, které jsou vyrobené z pravé čokolády. Už na pohled je vidět, že jsou ty naše kvalitnější a co teprve ta jejich skvělá chuť :-) .
Můžu hořkou i mléčnou
Já mám raději mléčné čokolády.
hořká čoko je hrozně dia. Nechutná mi tak ji nejím. Zatímco taková plněná milka se u mne dlouho neohřeje.
werka: To je docela zajímavé. To je totiž můj případ u mléčné čokolády, mám velký problém odolat a nesníst celou tabulku hned.
Já si tu 86% čokoládu snad půjdu koupit, i když je tak hrozně drahá
blesksoft: Vivian: taky dávám malé stále ještě sunar, i když to není zrovna levné - ale nebudu šetřit na zdraví dítěte. Polévky ze sáčku nekupuju, párek měla vyjímečně asi dvakrát, když vyloudila kousek od tatínka. Nepoužívám pro ni ani různá ochucovadla typu sojové omáčky nebo worchesteru, i když to pak třeba přidám pro nás.
to blesksoft: musím ti dát zapravdu, skutečně si myslím, že je nenormální zařazovat do výživy malého dítěte instantní polévky. copak ti na jeho zdraví záleží tak málo, že si nenajdeš čas na to dát mu normální zdravou stravu vhodnou pro dítě? a i tehdy, když čas nemáš, existuje mnoho zdravějších variant rychlého jídla, které je přesto vhodné pro dítě. rozhodně to ale není žádná směs chemikálií "z pytlíku", která se názvem "jídlo" honosí neprávem, protože s ním nemá příliš společného. do stejné kategorie tzv. jídla patří i tebou zmiňované konzervy apod. tím vším si mohou ničit zdraví dospělí, kteří se mohou sami dobrovolně rozhodnout poškozovat svůj organismus, ale otravovat život malého děcka, které se nadto ještě vyvíjí a vyrábět mu tak slušný základ bezpočtu chorob a poruch... to je trestuhodné. a normální to není, v tom máš pravdu.
Já jsem dávala dětem normální mléko až od tří let. Ale já nejsem normální,protože salám nebo párky taky až po 3 letech.Konzervy nebo polévky z pytlíku až po 6 letech.
ja mam rada horkou cokoladu na vareni, ale nikdy mne nenapadne si ji jen tak rozbalit. jen kdyz pecu cukrovi, tak uzdibuju
Čokoláda, to je moje... Klidně si dám celou. Jsem asi už taky závislá. No, musím si honem pro jednu dojít... Ale nejraději mám mléčnou nebo oříškovou nebo Studentskou pečeť. Mňam!!!
gryzli: Čokolády s vysokým obsahem kakaa mají i v Tescu na Národní. Tu 70% zcela určitě, a tuším, že jsem tam viděla i tu 86%. 70% jsme ještě kupovali v Makru (baleno po 2 100g tabulkách). Ovšem cena
- v Tescu myslím přes 70 Kč, v Makru o něco míň.
Jinak v mléčné čokoládě je mneohem víc cukru než v té hořké, takže způsobuje kolísání hladiny cukru v krvi a to vyvolává další chuť na sladké. Proto té hořké člověku většinou stačí kousek, mléčké zblajzne celou tabulku
Chcete-li někdo na můj příspěvek reagovat, tak mi pošlete vzkaz, nemám čas pročítat 100 příspěvků.
A těch dat co to žere. Manžel mě asi stejně přerazí až uvidí účet.
Mám dceru 15 měsíců a sem tam ji už dám mléko nermální, dělám to špatně nebo se to už dá skousnout, čokoládu ji tedy nedávám.
Když už jsme u toho mléka, jaký máte názor na podávání kravského mléka dětem až od tří let. Prosím poštete mi vzkaz, nemám čas pročítat 100 příspěků. Děkuji.
Když čokoládu načnu, tak ji sním na posezení a pak mi trnou zuby, raději budu volit to ovoce nebo víno.
Musím se hodně hlídat, protože přiberu jen se nadechnu a nejmenší zlo prý je obyčejná hořká čokoláda. Taky bych si raději dala mléčnou,ale kupodivu mi chutná obyč čokoláda na vaření.
Čokoláda je pro mne berlička,jakmile se objeví problém sním i 200gr. čokoládu na posezení.Myslím si že u mně je to už závislost.
Viv: Mléko je možná ještě zdravější, než kakao.
Houby, já myslím, že je to akorát lámadlo na rodiče, aby je děti snáz ukecaly.
Miluju coko
a je mi vsechno jedno (zdravi, figura - vse jde stranou
), pokud ji mam na dosah proste neodolam
No a co potom ty reklamy na "zdrave" cokolady plne mleka??? Vysvetli mi to nekdo???