Budete potřebovat: 

  • 250 g mouky
  • 50 g mletých mandlí
  • 80 g Korunního cukru hnědého
  • 2 žloutky
  • 220 g studeného másla
  • 30 g kakaa

Slaný karamel

  • 1 hrneček Korunního třtinového cukru Demerara
  • 8 polévkových lžic másla
  • 10 polévkových lžic 31% šlehačky
  • 1 lžičku soli
  • kapku vanilkového extraktu

Smícháme mouku s mandlemi, vysypeme na vál a uděláme uprostřed důlek. Do něj dáme žloutky, cukr a máslo. Hněteme rychle do hladkého těsta. Zformujeme do koule a necháme 2 hodiny odpočívat v chladu.

Z těsta uždibujeme kousky a vypracujeme z nich kuličky. Uprostřed dáme důlek koncem vařečky a pokládáme na plech vystlaný pečicím papírem. Pečeme asi 10 minut na 170 °C. Necháme sušenky vychladnout a poté zdobíme karamelem. Můžeme také použít arašídové máslo.

Na slaný karamel použijeme střední hrnec s tlustším dnem. Nejdříve do něj nasypeme cukr, necháme lehce prohřát, přidáme máslo. S teplotou opatrně, cukr se může lehce spálit. Přidáme šlehačku a špetku soli. Za stálého míchání vaříme 5-7 minut, dokud nebude karamel příjemně hustý. Před odstavením z plotny vmícháme kapku vanilkového extraktu. Hmota bude tuhnout. Takto připravený karamel vydrží v lednici 2 týdny.

Reklama