Luštěniny jsou zdravé a chutné. Třeba taková čočka. Existuje několik druhů, každý je trochu jiný a navzájem se dají dobře kombinovat. Jen je většinou musíte uvařit každý zvlášť a zkombinovat až nakonec. Co k čočkovému salát? Přece výbornou vepřovou panenku.
Nejrůznější čočkové saláty si zamilujete. Když k nim přidáte bylinky, zeleninu, sýr, olivy... a jiné dobroty, tak vám vznikne pokaždé trochu jiné jídlo. Můžete tak improvizovat a vyrábět si saláty „co dům dal“, teplé i studené. Základem však budou vždycky minimálně dva druhy čočky. U nás doma je oblíbená čočka tradiční - hnědá, ale také francouzská zelená nebo červená.
Z některých druhů čočky uvaříte kaši, jiné vám zůstanou pěkně vcelku. Ty jsou na salát jako dělané.
S jakou čočkou se setkáte v obchodech?
- čočka jedlá (hnědá) - když dáte pozor, zůstane celkem v celku :-) Ale spíš bude mít měkčí konzistenci.
- čočka zelená - na salát jako dělaná. Pěkně pevná.
- čočka červená - tahle se vám téměř vždycky rozvaří na kaši. Její výhodou je, že naprosto minimálně nadýmá.
- čočka žlutá - podobně jako červená.
- další druhy čočky seženete většinou v obchodech se zdravou výživou
Na dnešní recept jsme použili čočku „obyčejnou“ hnědou a čočku zelenou francouzskou. Na závěr jsme přidali čočku třetí. Opět obyčejnou hnědou, ale naklíčenou. Ta v salátu velice příjemně křupala.
K salátu jsme si pochutnávali na skvělé vepřové panence v anglické slanině. Recept najdete TADY.
Suroviny
- 250 g hnědé čočky
- 250 g zelené francouzské čočky
- 2 hrnky naklíčené čočky
- zelená petrželová nať
- sůl a pepř
- 1/2 velké sklenice sterilovaných okurků (použili jsme plátkové okurky z Lidlu, mají velice zajímavou chuť)
- trochu láku z okurek
- 100 g schwarzwaldské šunky
Postup
Obě čočky uvařte doměkka. Sceďte, osolte a nechejte lehce nebo úplně vychladnout. To záleží na tom, jestli chcete salát vlažný nebo studený. Přidejte naklíčenou čočku a promíchejte.
Plátky šunky opečte na suché pánvi dokřupava a nakrájejte na menší kusy. Okurky nakrájejte na kostičky. Přidejte do salátu. Nalijte trochu okurkového láku a důkladně promíchejte. Pracujte opatrně, ať si salát zbytečně nerozmačkáte. Zasypejte nasekanou petrželovou natí.
Ještě můžete dochutit solí a pepřem, případně trochou citronové šťávy dokyselte.
Dobrou chuť přeje Elly.
Nový komentář
Komentáře
U nás je oblíbený čočkový salát s rýží. Kdyby byl zájem mohu napsat.
Okurek , že by to byl recept původem u jižní Moravy?
nejradši mam drobnozrnnou čočku belugu (mají např. v DM) – dělám z ní čočkový salát a miluju ji i do krémový polívky
Čočku miluju a saláty z ní taky. Přidávám někdy např. i mungo klíčky
bude k večeři
Úžasný recept,určitě vyzkouším.
mňam