sunkaodkosti5.jpg (132 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Suroviny

  • 350 g čočky beluga (v suchém stavu)
  • 300 g šunky od kosti 
  • 2 uvařené červené řepy
  • 20 lístků šalvěje
  • 1 šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 1 lžíce sádla

vinná redukce

  • 200 ml červeného vína
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • špetka soli
  • špetka černého pepře

sunkaodkosti3.jpg (114 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Postup

Čočku si namočte den předem. Vodu, ve které jste namáčeli slijte, čočku propláchněte a v čisté vodě uvařte doměkka. Vařte v osolené vodě a dávejte pozor, ať se nerozvaří.

Šalotku nakrájejte nahrubo, šunku na větší kostičky, řepu na plátky. Šalotku dejte spolu se šunkou opékat na pánev, na rozehřáté sádlo. Ochuťte solí, čerstvě mletým pepřem, prolisovaným česnekem. Opékejte zprudka, jen dávejte pozor, aby se vám obsah pánve nepřipálil.

Přidejte uvařenou, okapanou čočku, plátky červené řepy a společně 2 minuty prohřejte. Nakonec vmíchejte šalvěj a už nezahřívejte.

Nechejte salát v pánvičce, ať nevychladne a připravte si vinnou redukci. Do malého hrnce dejte víno a třtinový cukr. Plotnu zapněte naplno a prudkým varem svařujte tak dlouho, až tekutina v hrnci zhoustne do konzistence sirupu. Míchejte, hlídejte, ať se vám redukce nepřipálí. Sundejte z plotny a dochuťte špetkou soli a pepře.

Do čočky v pánvičce vmíchejte hotovou vinnou redukci. Promíchejte a ihned podávejte.

Na salátu je výborné, že ho můžete podávat i zastudena.

Dobrou chuť přeje Elly.

Tipy na skvělá jídla

Čočka nakyselo

11.jpg (120 KB)

Foto: Jana Nováková

Rychlá bramborová polévka s červenou čočkou

22.jpg (299 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Červená řepa s kozím sýrem a rukolou

33.jpg (83 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Reklama